Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της «με όλα τα μέσα»

Μετά τα χτυπήματα σε σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στη ρωσική ενδοχώρα

Ο Βλ. Πούτιν απηύθυνε νέες «προειδοποιήσεις» παραπέρα κλιμάκωσης στον απόηχο των χτυπημάτων σε αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία

Sputnik

Ο Βλ. Πούτιν απηύθυνε νέες «προειδοποιήσεις» παραπέρα κλιμάκωσης στον απόηχο των χτυπημάτων σε αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία
Η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα μέσα που διαθέτει, διακήρυξε και χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν - «προειδοποιώντας» ουσιαστικά για παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά τα χτυπήματα σε σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταδιδόταν από την τηλεόραση, είπε ότι οι δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τη Ρωσία «χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

«Μόνο μια απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας - ένας συνεχής αγώνας για τα εθνικά συμφέροντά μας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

Στέλνοντας μηνύματα σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, πρωτίστως στις ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, είπε πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της «με διάφορους τρόπους και μέσα. Ασφαλώς, πρώτα απ' όλα θα επικεντρωθούμε σε ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε».

Αναφερόμενος στην επιστράτευση, διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται και μια δεύτερη, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη της σύγκρουσης και από αυτούς οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες, ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε.

Ο Πούτιν προειδοποίησε εξάλλου ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».

Χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση», προκειμένου να «ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη επίθεση αργότερα, επειδή η Ουκρανία έχει τώρα τη δυναμική».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως «η Πολωνία θέλει να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι... «η Ρωσία μπορεί να είναι η μόνη εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». «Εχουμε τα πιο προηγμένα όπλα. Θεωρούμε τα όπλα αυτά αποτρεπτικά», είπε ακόμη.

«Αντιτρομοκρατική άσκηση» στη Λευκορωσία

Στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό μετακινεί από χτες η Λευκορωσία σε διάφορες περιοχές της χώρας στα πλαίσια «αντιτρομοκρατικής άσκησης», εγείροντας πάντως ανησυχίες για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία από λευκορωσικό έδαφος, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σχεδιάζεται να μετακινηθεί στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας κατά μήκος ορισμένων δημόσιων δρόμων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, επικαλούμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας και «σχεδιάζεται η χρήση απομιμήσεων όπλων για εκπαιδευτικούς σκοπούς», χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες περιοχές της χώρας.

Να σημειωθεί πως χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται και εκπαιδεύονται τον τελευταίο μήνα μαζί με λευκορωσικές δυνάμεις, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η λευκορωσική κυβέρνηση καταγγέλλει προκλήσεις από την ουκρανική πλευρά και συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Πολωνία και Λιθουανία.

«Εχθρικές μονάδες εκπαιδεύονται στα πεδία εκπαίδευσης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας» και «ρωσικές επιθέσεις συνέχισαν να εξαπολύονται από το έδαφος της Λευκορωσίας», ανακοίνωσε χτες το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας.

Παράλληλα, καθώς συνεχίζονται από τον Οκτώβρη τα ρωσικά χτυπήματα σε ουκρανικές υποδομές Ενέργειας, στρατιωτικές διοικήσεις και αποθήκες όπλων, θέλοντας να πιέσει Ουκρανία και Δύση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ρωσία φέρεται να παρήγγειλε εκατοντάδες τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) και βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο που επικαλείται διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ.

Η Ρωσία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει ήδη εκατοντάδες UAVs ιρανικής κατασκευής, τύπου Shahed-136. Το Ιράν επιβεβαίωσε τον Νοέμβρη πως προμήθευσε UAVs τη Ρωσία, αλλά... «όχι» για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Αντιδρώντας, οι χώρες - μέλη της ΕΕ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν. Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Τεχεράνη απαγορεύεται να κλείνει τέτοιες συμφωνίες για πώληση όπλων. Οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν τον Οκτώβρη από τον ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα για τις επιθέσεις με τη χρήση οπλικών συστημάτων ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Συστοιχίες Patriot και νέα άρματα μάχης στην Πολωνία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Πολωνία άλλων 116 αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams και άλλων βαρέων οπλικών συστημάτων, έναντι ποσού 3,75 δισ. δολαρίων, μετά την αγορά 250 τέτοιων αρμάτων τον Απρίλη, με τη Βαρσοβία να προετοιμάζεται και να εξοπλίζεται ασταμάτητα για να γίνει από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Πολωνίας να αντιμετωπίσει σημερινές και μελλοντικές απειλές, παρέχοντάς της αξιόπιστη δύναμη ικανή για την αποτροπή των αντιπάλων» και θα διευκολύνει «τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του NATO», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια ώρα, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά θα εγκαταστήσει στη δική της επικράτεια τις συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που της προσέφερε το Βερολίνο, καθώς αυτές δεν θα αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, όπως ζητούσε η Πολωνία από τη Γερμανία.

Μάλιστα ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλάστσακ, μετά από συζήτηση με την Γερμανίδα ομόλογό του, ανέφερε ότι «αποδέχθηκε, με απογοήτευση, την απόφασή της να αρνηθεί να στηρίξει την Ουκρανία». «Η ανάπτυξη των Patriot στη δυτική Ουκρανία θα αύξανε την ασφάλεια των Πολωνών και των Ουκρανών. Θα προχωρήσουμε λοιπόν στο έργο των διευθετήσεων για την τοποθέτηση των εκτοξευτήρων στην Πολωνία και την ένταξή τους στο σύστημα διοίκησής μας», πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία είχε ισχυριστεί ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης των Patriot εκτός ΝΑΤΟικού εδάφους όφειλε να συζητηθεί στη λυκοσυμμαχία, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για απόφαση που επαφιόταν στη γερμανική κυβέρνηση.

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο συστοιχίες Iris-T, αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς. Ομως οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» έχουν αποφύγει μέχρι αυτό το στάδιο να στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα Patriot, μεγαλύτερου βεληνεκούς. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι στοιχείο - κλειδί των αμυνών της συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα. Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει συστοιχίες του στην Πολωνία, η Γερμανία στη Σλοβακία.

Νέα ρωσικά «καλέσματα» για «αυτονόμηση» της ΕΕ από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, με φόντο τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, όπως εκφράστηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν στις ΗΠΑ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απεύθυνε νέα «καλέσματα» στην ΕΕ να «αυτονομηθεί» από τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τη θέση της στον «κόσμο».

Η Ρωσία, είπε στο φόρουμ διπλωματικό Primakov Readings, θα ήθελε την ΕΕ «ισότιμο μέρος ενός πολυπολικού κόσμου», αλλά δεν πρέπει να εξαρτάται 100% από τις ΗΠΑ: «Φυσικά, θα θέλαμε η ΕΕ να είναι ένας από τους πόλους του νέου πολυπολικού κόσμου, έχει ακόμα όλες τις ευκαιρίες για αυτό. Η ΕΕ θα μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα σε αυτές τις διαδικασίες όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να λέει πάντα "συμφωνώ" στις ΗΠΑ».

«Αλλά η Ινδία, η Βραζιλία, οι χώρες του Περσικού Κόλπου, οι περιφερειακές ενώσεις στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική έχουν περισσότερους λόγους να είναι ίσο μέρος του πολυπολικού κόσμου, απ' ό,τι η ΕΕ», ανέφερε.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με εκείνα των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτά τα συμφέροντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ουάσιγκτον το επιβεβαιώνει.

Το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας προκαλούν «ένα νέο επίπεδο (ανθρωπιστικών) αναγκών» για τον πληθυσμό, δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για νέες μετακινήσεις κατοίκων που στερούνται τη θέρμανση μέσα στον χειμώνα.

«Το μέγεθος των καταστροφών σε υποδομές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης απαιτεί την ενισχυμένη υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση, πέρα από αυτήν που οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν», καθώς «εκατομμύρια άνθρωποι» στερούνται θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού με αναμενόμενες χειμερινές θερμοκρασίες στους -20°C.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ζήτησε την αναστολή των μη επειγόντων χειρουργείων έως ότου σταθεροποιηθεί η ενεργειακή κατάσταση, για να μειωθεί η επιβάρυνση του ιατρικού συστήματος εν μέσω πιθανών μελλοντικών μπλακάουτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται διαρκώς η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη (2023-08-10 00:00:00.0)
Απανωτά περιστατικά με ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά στη Βαλτική (2023-03-22 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για νέο γύρο επιθετικότητας τους επόμενους μήνες (2023-02-02 00:00:00.0)
Αντιπυραυλική ασπίδα και παραπέρα εμπλοκή από το ΝΑΤΟ ζητάει το Κίεβο (2022-11-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας (2022-03-15 00:00:00.0)
Κινήσεις και διεργασίες που αυξάνουν τον κίνδυνο γενικότερης επέκτασης της σύγκρουσης (2022-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ