Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΑΜΑ
Με μεγάλο ενδιαφέρον οι εκδηλώσεις για τη βία κατά των γυναικών

Με επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκέμβρη εκδηλώσεις που οργάνωσαν αντίστοιχα οι ΤΕ Καβάλας και Δράμας του ΚΚΕ. Αντικείμενο των εκδηλώσεων αποτέλεσε η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, ενάντια στη βία, στην εκμετάλλευση και τον ανορθολογισμό. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών.

Η Βιβή Δάγκα εξέφρασε στις εκδηλώσεις την αλληλεγγύη του ΚΚΕ «στις γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με τα ποικίλα πρόσωπα της βίας, στον χώρο δουλειάς, στην οικογένεια», όπως και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των δολοφονημένων γυναικών, που προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους χωρίς οικονομική, νομική, συμβουλευτική στήριξη από το κράτος. «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ χτίζουμε καθημερινά "ασπίδα προστασίας" απέναντι σε τέτοια αποκρουστικά περιστατικά κι εγκλήματα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ισοτιμία της γυναίκας, για να μπορεί να ζει ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ανέδειξε ότι «βάση για την κατάργηση των ανισότιμων σχέσεων μεταξύ άνδρα και γυναίκας είναι η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική εργασία. Και προϋπόθεση για την κοινωνική της χειραφέτηση είναι η ανατροπή των εκμεταλλευτικών σχέσεων, αυτής της κοινωνίας και οικονομίας που έχει κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος, τον ανελέητο ανταγωνισμό». Σημείωσε ότι η κατοχύρωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για καθολική συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία και στα όργανα της εργατικής εξουσίας, για ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στις σχέσεις τους με τα παιδιά.


«Μόνο η επαναστατική εργατική εξουσία διαμορφώνει το στέρεο υπόβαθρο ώστε να ξεριζωθούν επιβιώσεις κι αναχρονισμοί από τα βάθη του παρελθόντος», ανέφερε, προβάλλοντας ιστορικά τις πρωτοπόρες θέσεις και πρακτικές του ΚΚΕ, όπως και τις πρωτοποριακές κατακτήσεις του νεαρού σοβιετικού κράτους μετά την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 1917 στη Ρωσία. Εφερε ως παράδειγμα τις προσπάθειες του για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, όπως αποτυπώθηκαν και στον Ποινικό Κώδικα σε σχέση με τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών. «Ηδη από τον Ποινικό Κώδικα του 1926 προβλέπεται νομικά η καταδίκη σεξουαλικών εγκλημάτων, ανάμεσά τους και του βιασμού. Αντικείμενο του εγκλήματος αποτελούσε η παραβίαση της σεξουαλικής ακεραιότητας και ελευθερίας του θύματος. Πρόκειται για ορισμό που το αστικό κράτος στην Ελλάδα υιοθέτησε το 2015 (!!)».

Κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούμε καθένα και καθεμιά που οργίζεται και αγανακτεί με την πολύμορφη βία κατά των γυναικών να δυναμώσει τον αγώνα για να ανατραπούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που "γεννούν" τους δράστες - "τέρατα" και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και κάθε είδους κίνδυνο. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κάθε γειτονιά και σχολείο κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα και να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωταγωνιστούμε καθημερινά σε αυτόν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, γειτονιά. Αλλά χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές εστίες, η συμμετοχή ιδιαίτερα των γυναικών της βιοπάλης στο κίνημα, στην οργάνωση και τη δράση, που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί και θα κερδίζει ακόμα και ορισμένες ανάσες, γιατί δεν θα σκοντάφτει στην παγίδα μιας δήθεν πολιτικής εναλλαγής στην κυβερνητική διαχείριση, αλλά θα κοιτάει μπροστά και θα βάζει στόχο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες.

Η συμμετοχή στον αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της βίας, του ανορθολογισμού είναι ακόμα πηγή έμπνευσης για την αγωνιστική και ανυπότακτη με τις δυσκολίες στάση σε όλα τα πεδία της ζωής, και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Εκεί γίνονται μάθημα ζωής οι αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, η αφοσίωση, ο αλληλοσεβασμός. Μπορούμε να κάνουμε τα σκοτάδια φως στον αγώνα για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία. Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών, τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ