Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Εναποθέτει την ανακουφιστική φροντίδα σε παντός είδους ιδιώτες

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», με το οποίο η κυβέρνηση παραδίδει την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας σε παντός είδους «αρπακτικά» του ιδιωτικού τομέα, από κοινωφελή ιδρύματα, ΝΠΙΔ, μέχρι ΜΚΟ και Ενώσεις Προσώπων.

«Προφανώς, θα υπάρχει και η επενδυτική πρωτοβουλία, η οποία θα δραστηριοποιείται με μια επιχειρηματική δραστηριότητα που πάλι θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε με σαφήνεια ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, δείχνοντας και ποιο είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση.

Αλλωστε, αυτό είναι και το κοινό σημείο με τα άλλα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και καταψήφισε, πουθενά δεν αμφισβήτησε την επιχειρηματική δράση σε βάρος της Υγείας, απλά ο ρόλος να είναι «συμπληρωματικός».

Στο ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζονται οι μετακινήσεις υγειονομικών, οι ανανεώσεις συμβάσεων και διάφορα άλλα «μπαλώματα» που ανοίγουν μεγαλύτερες τρύπες.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε ότι απέναντι στην αναγκαιότητα των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, από πλήρως ανεπτυγμένες δημόσιες δομές, πλήρως στελεχωμένες με προσωπικό και εξοπλισμό για να αντιμετωπίζουν με όλα τα μέσα και τις επιστημονικές γνώσεις τις διάφορες περιπτώσεις των ασθενών, η κυβέρνηση αναθέτει την ανακουφιστική φροντίδα σε «παντός είδους πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα». Στόχος είναι, δηλαδή, υπογράμμισε, να περιορίζει την ευθύνη στη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας με βασικό κριτήριο όχι τις ανάγκες του λαού αλλά να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα, για τις χρονικές παρατάσεις συμβάσεων διαφόρων εργαζομένων, επισήμανε ότι αναδεικνύουν τα επικίνδυνα όρια που βάζει ο καπιταλισμός στην Υγεία, που την περιορίζει στα «βασικά πακέτα», με τους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους να επιδεινώνονται και να ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι ανοίγει «μια καινούργια αγορά, αυτή του πόνου», αναδεικνύοντας ότι το πλαίσιο που δημιουργείται θα μείνει ένα ευχολόγιο που θα μοιράζει χρήμα σε αυτούς που θα είναι σε θέση να πουλήσουν θεραπεία στον πόνο. «Θα πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση», υπογράμμισε, ότι «το τελευταίο πράγμα που μπορεί να μπει σε εμπόριο, το τελευταίο πράγμα που θα πέσει σε χέρια ιδιώτη να είναι ο πόνος, να μη διανοείται η εμπορευματοποίηση του πόνου».

Οτι η κυβέρνηση εναποθέτει τη φροντίδα σε διάφορους φορείς, όπως ΜΚΟ και ιδιώτες, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ