Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενάντια στις λαϊκές ανάγκες ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας

«Οι βασικές ανάγκες του 35% του πληθυσμού της χώρας είναι έξω από τον προϋπολογισμό που συζητάμε», ανέφερε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής.

«Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει αυτή η διοίκηση, ο οποίος με μια πρώτη ματιά μοιάζει σαν να έγινε κάποιο λάθος και συζητάμε για τον πρώτο που κατέθεσε η διοίκηση Πατούλη ή τον τελευταίο της Ρένας Δούρου ή ακόμα πιο πίσω του Γιάννη Σγουρού», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «υπάρχει το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα και πολιτικό ζήτημα που δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε», γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση Β' Βαθμού αλλά για κρατική διοίκηση, «για έναν ιδιότυπο κρατικό μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών, που παίζει τον ρόλο γραφείου διασύνδεσης των επιχειρηματικών συμφερόντων με αποφάσεις που λαμβάνονται έξω και πέρα από τα αιρετά σώματα που έχουν ψηφίσει οι πολίτες».

Οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις αφαίρεσαν και το τελευταίο «φύλλο συκής», είπε. «Για όλα αποφασίζει μία κλειστή ομάδα, η οικονομική επιτροπή, στην οποία απόλυτη πλειοψηφία έχει ο περιφερειάρχης, ακόμα και αν είναι μειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πήρε και λιγότερο από 40%», όπως εξήγησε.

Αναφερόμενος στις πρωτόγνωρες καταστροφές που έζησε η Αττική τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε πως «η αιτία είναι φανερή. Είναι η μη χρηματοδότηση έργων αναγκαίων για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική και άλλη θωράκιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υποστελέχωση, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού για τις λαϊκές ανάγκες».

«Μετά τις μεγάλες καταστροφές με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές τι άλλαξε; Μετά τη φονική πλημμύρα στη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική, τη Μάνδρα ποια έργα μπήκαν σε προτεραιότητα; Πότε έγινε συζήτηση και σχεδιασμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε.

Οπως ανέφερε, διαβάζουμε στον προϋπολογισμό ότι έχει 117 αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 404 εκατ. ευρώ. Ομως οι προτεινόμενες πιστώσεις είναι μόνο 9,86 εκατ. ευρώ. «Με μια απλή διαίρεση, με αυτό τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων ακόμα και αυτά τα αντιπλημμυρικά που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές πληγές, αποσπασματικά και κακοσχεδιασμένα θα τελειώσουν σε 40 χρόνια!», σημείωσε.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην απουσία δράσεων που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως απορρίμματα, κλείσιμο επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χωματερών, Παιδεία, Υγεία, περιβάλλον, συντήρηση και αναβάθμιση των κεντρικών οδικών αξόνων και πολλά άλλα. «Είναι ένας βαθιά ταξικός, αντιλαϊκός προϋπολογισμός, αλλά και ταυτόχρονα εμπαιγμός η όλη διαδικασία συζήτησης και έγκρισής του», σημείωσε.

Οσο για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράμμισε πως είναι ο ίδιος που καταψηφίσαμε το 2018, είπε, αναδεικνύοντας ότι έχει τις ίδιες αντιλαϊκές προτεραιότητες.

«Βάζουμε ανοικτά το ζήτημα», κατέληξε ο Γ. Πρωτούλης, «όχι εδώ μέσα, στις άδειες καρέκλες, αλλά στον λαό της Αττικής, στους εργαζόμενους, ότι χρειάζεται μία ανατροπή αυτής της κατάστασης γιατί δυστυχώς αυτή η πολιτική όσο συνεχίζει και διαιωνίζεται, θα αφήνει πίσω της μόνο θύματα και τίποτα παραπάνω».

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού ανάδειξαν με τις παρεμβάσεις τους και οι άλλοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των λαϊκών δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ταυτόχρονα υπογράμμισαν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση θα συνεχίσουν να παλεύουν μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους φορείς του για την ανατροπή και αυτού του προϋπολογισμού στην πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με βάση τις δυνατότητες της εποχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ