Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αναζήτηση «διευθετήσεων» στο ναρκοπέδιο των «ζωνών επιρροής» και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων

Η επιτάχυνση του διμερούς παζαριού ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει να κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με την Αλβανίδα ομόλογό του, Ολτα Χάκα. Εξέλιξη που σκοπεύουν να την αξιοποιήσουν ως μπούσουλα για αντίστοιχες «διευθετήσεις» και στα Ελληνοτουρκικά, ώστε να επιταχυνθούν οι μπίζνες του κεφαλαίου από την Αδριατική ως την Ανατ. Μεσόγειο και η συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ και ενεργειακών ομίλων.

Χαρακτηριστικά, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν «στο πολιτικό επίπεδο για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που πετύχαμε εδώ, στα Τίρανα, πριν από δύο χρόνια, ώστε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

Αποσιωπώντας ότι τέτοιες εξελίξεις εντάσσονται στο ευρύτερο καπιταλιστικό παζάρι, από το οποίο έχουν καεί η Βαλκανική και η ευρύτερη περιοχή, αλλά και ότι, όπως αποδεικνύεται αυτές τις μέρες στην περιοχή, ο κάθε πρόσκαιρος συμβιβασμός σε αυτά τα πλαίσια ανοίγει «νέες παρτίδες» ανταγωνισμού, πρόσθεσε ότι «η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών».

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για τοποθετήσεις στη «βαλκανική ενδοχώρα», όπως έχουν χαρακτηρίσει την περιοχή, προέβαλε την «ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας» σε εμπόριο και επενδύσεις. Εστίασαν δε στην Ενέργεια, ενώ γενικά συμφώνησαν ότι «υπάρχει εύφορο έδαφος για περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία».

Ακόμη υπογράμμισε «τη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση (...) στη γειτονιά της Ελλάδας, σε μία περιοχή τεράστιας σημασίας για εμάς», βάζοντας προτεραιότητα στην παρούσα φάση «την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουν πραγματισμό, εποικοδομητική στάση, να προβούν στις κινήσεις που πρέπει», με συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, «με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική λύση», όπως είπε, με τη σφραγίδα πάντα των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Δήλωσε άλλωστε «ένθερμος υποστηρικτής» της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων, διαβεβαιώνοντας σε αυτό το πλαίσιο για την «απόλυτη ετοιμότητα» της κυβέρνησης «να παράσχει κάθε ενταξιακή αρωγή στην Αλβανία».

Παρουσίασε αυτήν την επιλογή ως μονόδρομο με «τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις» που «προσεγγίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο (...) τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες», «φωτογραφίζοντας» τη σύγκρουση με Κίνα - Ρωσία στην περιοχή, όπως και την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας.

Διόλου τυχαία, λίγες ώρες πριν φτάσει στα Τίρανα, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τα Τίρανα σύμβαση εξαγωγής για το οπλισμένο UAV Bayraktar TB2. Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας «Baykar Technologies», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπέγραψαν συμβόλαιο με την Αλβανία, «μια χώρα με την οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».

Τέλος, με την Χάκα συζήτησαν και «για τον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, καθώς και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα», τις οποίες ο Δένδιας παρουσίασε ως «γέφυρες μεταξύ των δύο λαών μας» και «πολύτιμο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών».

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Χιμάρα, Λιβαδειά και Δερβιτσάνη, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της μειονότητας.

Νωρίτερα, μιλώντας στο «Euractiv» και σχολιάζοντας την πορεία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και τη διμερή συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (του 2009) που μετέπειτα ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας (και πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος) Σαλί Μπερίσα είπε ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ γι' αυτήν τη συμφωνία και έκανε ισχυρή παρέμβαση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως την Τουρκία «αναμφίβολα φίλο, εταίρο» αλλά «με ένα δόγμα νεο-οθωμανισμού που δεν θα δεχτώ», ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι Ελληνες εταίροι μας βοήθησαν πολύ την Αλβανία. Υποστήριξαν τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και είχαν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φόντο ανταγωνισμών για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο (2015-12-22 00:00:00.0)
Τα κυριαρχικά δικαιώματα στο μύλο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (2013-01-20 00:00:00.0)
Καταλύτης για την επιτάχυνση ευρύτερων διευθετήσεων (2013-01-08 00:00:00.0)
Ορισμένες διευκρινίσεις για την υφαλοκρηπίδα (2010-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ