Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»
Κοινός ο λαϊκός αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς

Σε κοινό αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας καλεί η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που νομιμοποιεί τα «κοράκια». Επισημαίνει τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ρομά, καθώς, όπως θυμίζει, «μεταξύ του 2003 και του 2006, δόθηκαν σε χιλιάδες οικογένειες Ρομά που ζούσαν σε καταυλισμούς, στεγαστικά δάνεια έως 60.000 ευρώ, τα οποία έλαβαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για το 100% του ποσού με σκοπό την αγορά πρώτης κατοικίας».

Επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση, η επέλαση της πανδημίας και εν συνεχεία η ενεργειακή κρίση κατάφεραν μεγάλο πλήγμα περιθωριοποίησης, έξαρσης ρατσιστικών συμπεριφορών και οικονομικής ανέχειας στην κοινότητα των Ρομά: 9.000 οικογένειες Ρομά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια που έλαβαν με ευνοϊκούς όρους στις αρχές του 2000 και βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις, φοβούμενες την επιστροφή τους στους καταυλισμούς και τη διαιώνιση της ακραίας περιθωριοποίησης μιας πολλαπλά ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

Οι Ρομά βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμό τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέσσερις στους πέντε Ρομά ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μόνο το 2% φοιτά στην Τεχνική και Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (39%) δηλώνουν ότι νιώθουν άνετα όταν τα παιδιά τους έχουν συμμαθητές Ρομά».

Και καταλήγει: «Από μεριάς μας, έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες πρόταση για τη ρύθμιση των εν λόγω δανείων με όρους ευνοϊκούς που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της κοινότητας, τόσο στην αρμόδια για τα θέματα Ρομά Γραμματεία, όσο και σε όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις μας όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά δυναμώνουν. Είναι τώρα η στιγμή που πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε και να υπερασπιστούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας κάθε συμπολίτη μας που αυτή τη στιγμή απειλείται από τους απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ