Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
Στη διαβούλευση η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ

Στη διαδικασία της διαβούλευσης, προκειμένου το επόμενο διάστημα να πάρει τον δρόμο για ψήφιση από τη Βουλή, βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο αποκόπτονται τμήματα των κρατικών Νοσοκομείων Παίδων που σχετίζονται με τον παιδικό καρκίνο και «ενσωματώνονται» στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"».

Αποκαλυπτικό για τα ανταλλάγματα των «δωρεών» είναι ότι το ΝΠΙΔ «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"» (Κέντρο) προβλέπεται να λειτουργεί στο υπάρχον σήμερα κτίριο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», που είναι κομμάτι του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «H Αγία Σοφία». Το κτίριο αυτό είχε ανεγερθεί το 2007 με δωρεά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Νοσοκομείο Παίδων - H Αγία Σοφία».

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τώρα προβλέπει ότι «το ως άνω κτίριο, ο εν γένει ξενοδοχειακός, ιατρικός και λοιπός εξοπλισμός του, καθώς και τα οικόπεδα, επί των οποίων αυτό έχει αναγερθεί, περιέρχονται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Κέντρο» (άρθρο 5), διορθώνοντας έτσι τη «δωρεά» με αυστηρούς όρους στο ελληνικό Δημόσιο και στο «Αγία Σοφία».

Στο Κέντρο, σύμφωνα με το άρθρο 5, μεταφέρονται από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, ενώ από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» το Ογκολογικό Τμήμα.

Επιπλέον, η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας - Ογκολογίας της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία λειτουργεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», «δύναται να μεταφερθεί (...) στο συνιστώμενο Κέντρο».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο σχετικά με τους πόρους τού υπό σύσταση ΝΠΙΔ, που είναι: «Τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις. Κληρονομιές, κληροδοσίες, δωρεές και επιχορηγήσεις κ.λπ. Το ελληνικό Δημόσιο παρέχει τακτική επιχορήγηση προς το Κέντρο, η οποία εντάσσεται στον ετήσιο τακτικό κρατικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, σε συγκεκριμένο κωδικό» (άρθρο 6).

Σημειώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση της διάγνωσης και θεραπείας του παιδικού καρκίνου προωθείται την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο 330 παιδιά από γεννήσεως μέχρι της ηλικίας των 16 ετών. Το 2020 o ετήσιος αριθμός νέων περιστατικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών ήταν 16 ανά 100.000 άτομα και οι συχνότεροι τύποι παιδικών καρκίνων στην Ελλάδα είναι λευχαιμίες, καρκίνοι εγκεφάλου - κεντρικού νευρικού συστήματος, τα μη-Hodgkin λεμφώματα, οι νεφρικοί όγκοι και το λέμφωμα Hodgkin (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εκδήλωση του παιδικού καρκίνου συσχετίζεται (ή αποδίδεται ευθέως) με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή συνήθειες του τρόπου ζωής. Οσον αφορά στην κληρονομικότητα, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα μόνο το 10% περίπου όλων των παιδιών με καρκίνο φαίνεται να είχε προδιάθεση λόγω γενετικών παραγόντων (ΕΟΔΥ). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε χώρες με πιο υψηλά εισοδήματα, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται. Ενώ, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θεραπεύονται λιγότερο από το 30% (ΕΛΛΟΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ