Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
Θάνατος 6χρονου από στρεπτόκοκκο

Ενα 6χρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά από επιπλοκές στρεπτόκοκκου. Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη σχετικά με τον θάνατο του παιδιού, που υπέστη σηπτικό σοκ, και η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ο στρεπτόκοκκος Α έχει προκαλέσει περίπου 30 θανάτους σε παιδιά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023, ενώ θάνατοι παιδιών έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα το διάστημα που παρουσιάστηκε έλλειψη αμοξικιλλίνης, ενός παιδικού αντιβιοτικού πρώτης γραμμής το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α.

Ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικός, ωστόσο και σ' αυτό το τραγικό γεγονός αποτυπώνεται η ΠΦΥ - ρημαδιό, με ευθύνη των κυβερνήσεων, που αποτελεί την άλλη όψη της ραγδαίας ανάπτυξης των ιδιωτικών ομίλων. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ότι τους τελευταίους μήνες οι οικογένειες χρεώνονται τα τεστ γρίπης και στρεπτόκοκκου σε όποιον μικρό ασθενή κριθεί αναγκαίο, «και μάλιστα με ακριβότερο αντίτιμο από ό,τι στοιχίζει στα φαρμακεία». Σημείωνε επίσης: «Είναι οι ίδιοι που "χαϊδεύουν" τους εμπόρους του Φαρμάκου και τους επιτρέπουν να εξάγουν φάρμακα σε άλλες χώρες για να αυγατίζουν τα κέρδη τους, αυτοί που μας καλούν αντί για αντιπυρετικά να κάνουμε ζεστά μπάνια στα παιδιά μας για να πέσει ο πυρετός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ