Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σημαντικές τροπολογίες για την ουσιαστική προστασία της μητρότητας

Να επεκταθεί το επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες και να καταργηθούν οι προϋποθέσεις που αποκλείουν εργαζόμενες από την άδεια

Δύο σημαντικές τροπολογίες, που προβλέπουν την ουσιαστική προστασία της μητρότητας, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Με την πρώτη το ΚΚΕ απαιτεί τη θέσπιση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες. Με τη δεύτερη να καταργηθεί η προϋπόθεση που προβλέπει ότι για να χορηγηθεί άδεια μητρότητας (κύησης - τοκετού - λοχείας) από τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει η ασφαλισμένη να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 200 μέρες ασφάλισης πριν από τον τοκετό.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται να επεκταθεί αυτή η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε εργαζόμενες που σήμερα αποκλείονται λόγω των παραπάνω προϋποθέσεων.

Οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου η συζήτηση και η ψήφιση θα γίνουν αύριο, Τετάρτη.

Η πρώτη τροπολογία

Στην αιτιολογική έκθεση της πρώτης τροπολογίας επισημαίνεται ότι «οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι και αγρότισσες, είναι αναγκασμένες να εργάζονται μέχρι τον τοκετό και να επιστρέφουν στη δουλειά σε πολύ σύντομο διάστημα μετά από αυτόν, αφού ακόμα και το επίδομα μητρότητας που προβλέπεται για αυτές (άρθρο 6 του Ν. 4097/2012) περιορίζεται μόλις σε 200 ευρώ μηνιαίως για συνολική διάρκεια τεσσάρων μηνών. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στο ύψος του κατώτατου μισθού, με διάρκεια 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μην είναι αναγκασμένες να εργάζονται μέχρι τη γέννα και να επιστρέφουν στη δουλειά όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τοκετό».

Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης έχει ως εξής:

«1. Το επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες διαμορφώνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού και η διάρκεια καταβολής του ορίζεται σε 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από την κατοχή ασφαλιστικής ενημερότητας. Η χρηματοδότηση του επιδόματος θα γίνεται με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Οι ως άνω αυτοαπασχολούμενες γυναίκες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα ενός έτους από τον τοκετό.

3. Το ως άνω διάστημα καταβολής του επιδόματος μητρότητας υπολογίζεται στον συντάξιμο χρόνο.

4. Κάθε αντίθετη διάταξη τυπικού ή ουσιαστικού νόμου καταργείται».

Η δεύτερη τροπολογία

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται ότι «οι εργαζόμενες που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ δικαιούνται άδεια κυοφορίας και άδεια λοχείας συνολικής διάρκειας 119 ημερών, 56 ημέρες πριν τον τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό, καθώς και τα αντίστοιχα επιδόματα» με βάση τις σχετικές διατάξεις. «Ωστόσο, υπάρχει η προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση προβλέπεται στο άρθρο 39 εδ. 4 του Α.Ν. 1846/1951».

«Στις συνθήκες», συνεχίζει, «των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της επέκτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της προσωρινής εργασίας, της εποχικής δουλειάς, η προϋπόθεση αυτή στερεί από μέλλουσες και νέες μητέρες την απαραίτητη αυτή άδεια. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η χορήγηση της άδειας και των αντίστοιχων επιδομάτων να αποσυνδεθεί από τις ημέρες ασφάλισης των εργαζόμενων γυναικών.

Προτείνεται ακόμα η κατάργηση της προϋπόθεσης που θέτει η με αριθμ. 33891/606/08 Υ.Α. (Κεφ. Β) για τη χορήγηση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ, η εργαζόμενη να "έχει λάβει επίδομα μητρότητας" από τον ασφαλιστικό φορέα. Με βάση την προϋπόθεση αυτή, οι εργαζόμενες που δεν πληρούν την προϋπόθεση των 200 ενσήμων για να λάβουν άδεια μητρότητας από τον ΕΦΚΑ αποκλείονται και από την εξάμηνη παροχή του ΟΑΕΔ».

Το άρθρο - προσθήκη έχει ως εξής:

«1. Καταργείται το τελευταίο εδάφιο, ήτοι το τέταρτο, του άρθρου 39 του Α.Ν. 1846/51 "Διά την παροχήν των ανωτέρω επιδομάτων δέον όπως η ησφαλισμένη επραγματοποίησε 200 τουλάχιστον ημέρας εργασίας κατά τα δύο τελευταία έτη τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού".

2. Το σημείο β της παρ.1 του κεφ. Β. της ΥΑ 33891/606/7-5-2008, με βάση το οποίο ο ΟΑΕΔ καταβάλλει ειδική παροχή στην εργαζόμενη μητέρα, εφόσον "έχει λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ" καταργείται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ