Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Από το συλλαλητήριο στο Παρίσι το Σάββατο
Από το συλλαλητήριο στο Παρίσι το Σάββατο
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη τη Γαλλία, με τους διαδηλωτές να γεμίζουν ξανά τους δρόμους εκατοντάδων πόλων, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν.

Μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 31 Γενάρη, 11 Φλεβάρη και 7 Μάρτη, συνεχίζονται πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» με την οποία αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 62 που είναι σήμερα στα 64, με βασική προϋπόθεση για πλήρη συνταξιοδότηση τη συμπλήρωση 43 ετών εργασίας.

Νέες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα αύριο Τετάρτη.

«Grever pour ne pas crever» («Απεργούμε για να μην πεθάνουμε» μπορεί να αποδοθεί στα Ελληνικά) είναι το σύνθημα με το οποίο οι 24ωρες απεργίες συνεχίζονται σε μια σειρά κλάδους, όπως Ενέργεια, Λιμάνια, Χημική Βιομηχανία, Μεταφορές κ.α.

Μεταξύ άλλων, τον απεργιακό αγώνα συνέχισαν και χτες (για 9η συνεχόμενη μέρα) οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, στα κέντρα διαλογής και στα δίκτυα αποχέτευσης, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η επιβολή περισσότερων χρόνων δουλειάς, και μάλιστα με τις σημερινές συνθήκες εργασίας, ισοδυναμεί με κατάργηση του ίδιου του δικαιώματος στη σύνταξη, αφού η έκθεση σε τόσο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον το μόνο που κάνει είναι να μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους.

Σε Παρίσι, Μασσαλία, Λιόν, Δουνκέρκη, Βαλενσιέν, Αμιέν, Γκρενόμπλ, Σετ, Ανζέρ, Μπορντό, Μονταμπάν, Ορλεάνη και πολλές άλλες πόλεις ήχησαν το Σάββατο βροντερά τα συνθήματα των διαδηλωτών για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συντάξεις, αξιοπρεπή ζωή συνολικά.

Στο μεταξύ, αργά το Σάββατο η Γερουσία (η γαλλική Ανω Βουλή) ενέκρινε το επίμαχο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό βήμα». Για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία φαίνεται ότι «περπάτησαν» τα παζάρια του κόμματος του Μακρόν με τους «Ρεπουμπλικάνους», που έχουν τη μεγαλύτερη ομάδα στο Σώμα.

Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και ενώ βρίσκονται και εκεί σε εξέλιξη αντίστοιχα παζάρια, δηλώνει πρόθυμη να καταφύγει για άλλη μια φορά στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που προσπερνά τη Βουλή και προβλέπει προώθηση αποφάσεων μόνο με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει αξιοποιηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και από υποτιθέμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις (π.χ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος), προκειμένου να επισπευστεί η εφαρμογή νέων διατάξεων για την «απελευθέρωση» των απολύσεων, την περαιτέρω υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κ.λπ.

Μπαράζ απεργιών στη Βρετανία

Νέα τριήμερη απεργία ξεκίνησαν χτες χιλιάδες γιατροί στη Βρετανία, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ενάντια στην τεράστια ακρίβεια και στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το συνδικάτο British Medical Association (BMA), οι εκπαιδευόμενοι γιατροί έχουν χάσει το 26% της αμοιβής τους, σε πραγματικούς όρους, από το 2008.

Μέλη της BMA πραγματοποίησαν πικετοφορίες μπροστά από νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν σήμερα και αύριο.

Αύριο, εξάλλου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της και τα συνδικάτα οργανώνουν μία από τις πιο μαζικές απεργίες των τελευταίων δεκαετιών. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες από τους εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους, σε λιμάνια, μεταφορές, συγκοινωνίες, από τους νοσηλευτές, τα πληρώματα ασθενοφόρων κ.λπ., νέες απεργίες ετοιμάζουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, οδηγοί του λονδρέζικου Μετρό και δημοσιογράφοι του BBC.

Γερμανία: Προειδοποιητικές απεργίες σε αεροδρόμια

Νέες 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες ξεκίνησαν από το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Ανόβερου και του Βερολίνου - Βρανδεμβούργου BER.

Το συνδικάτο Ver.di βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για τους υπαλλήλους σε υπηρεσίες κρατικών και τοπικών υπηρεσιών, σε τοπικές διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων και, παράλληλα, σε διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο για τους υπαλλήλους της Αεροπορικής Ασφάλειας.

Οι περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 10,5%. Η εργοδοτική πλευρά έχει προσφέρει μέχρι στιγμής 5% σε δύο δόσεις και ένα εφάπαξ ποσό 2.500 ευρώ. Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για 27 - 29 Μάρτη.

Το Ver.di ζητά «κατάλληλη αμοιβή για το προσωπικό ασφαλείας των πτήσεων που εργάζεται σε δυσμενείς ώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση, καθώς «οι προσαυξήσεις δεν έχουν βελτιωθεί από το 2006 και από το 2013 διαπραγματευόμαστε μια αύξηση και πάλι».

Αυτήν την περίοδο, και η Ενωση Σιδηροδρόμων και Μεταφορών, EVG, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Deutsche Bahn και 50 άλλες σιδηροδρομικές εταιρείες για νέες Συλλογικές Συμβάσεις. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η EVG και το Ver.di σχεδιάζουν κοινή προειδοποιητική απεργία στις 27 Μάρτη, με την οποία αναμένεται να παραλύσουν τον κλάδο των Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ