Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Δεν λύσαμε όλες τις διαφορές λέει το Ριάντ

Στη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, που ανακοίνωσαν Ιράν και Σαουδική Αραβία την Παρασκευή με κινεζική διαμεσολάβηση, αναφέρθηκε χτες ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Η συμφωνία επιβεβαιώνει την αμοιβαία επιθυμία για «επίλυση διαφορών μέσω επικοινωνίας και διαλόγου», ωστόσο δεν πρέπει να μεταφραστεί ως «επίλυση όλων των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός, μιλώντας στην εφημερίδα «Al Sharq al Awsat». Πρόσθεσε πως επιθυμεί να συναντήσει σύντομα τον Ιρανό ομόλογό του, καθώς οι χώρες τους δρομολογούν την ανταλλαγή πρεσβευτών σε δύο μήνες. Τόνισε πως Τεχεράνη και Ριάντ μοιράζονται «πολλά κοινά όπως θρησκεία, πολιτισμό και ιστορία» αλλά και «σημαντικές διαφορές».

Παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας την έκκληση όλη η περιοχή του Περσικού και της Μέσης Ανατολής «να μείνει ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής», καλώντας την Τεχεράνη να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Εξήρε επίσης τον μεσολαβητικό ρόλο της Κίνας στην ενίσχυση «συνύπαρξης και κοινής ασφάλειας στην περιοχή μας».

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ - Ισραήλ - ΕΕ

Στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, αφήνοντας στην αρχή ερωτηματικά για τη «βιωσιμότητα» της συμφωνίας, ανέφερε ότι μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη.

Επιχείρησε να υποβαθμίσει τη διπλωματική επιτυχία της Κίνας, λέγοντας πως σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε προηγούμενες μεσολαβήσεις του Ιράκ και του Ομάν (2021 και 2022). Πρόσθεσε πως είναι ασαφές εάν και πώς αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει μία πιθανή συμφωνία ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, την οποία επιχειρούσε να προωθήσει το τελευταίο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση. Αφησε δε αιχμές για την κινέζικη παρουσία σε άλλες περιφέρειες ή ηπείρους, λέγοντας πως «παρακολουθούμε την Κίνα να προσπαθεί να κερδίσει επιρροή και προπύργια παντού στον κόσμο για τα δικά τους εγωιστικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, που ολοκλήρωσε το Σαββατοκύριακο τριήμερη επίσκεψη στην Ιταλία, απέφυγε να κάνει άμεσα σχόλιο. Ο Γ. Εντελστάιν από το κυβερνών κόμμα Λικούντ σχολίασε πως εν μέρει η εξέλιξη οφείλεται στις εσωτερικές έριδες και κόντρες που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στο Ισραήλ. Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Λαπίντ είπε πως είναι «η πλήρης και επικίνδυνη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ΕΕ χαιρέτισε τη συμφωνία Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, εκτιμώντας πως «διπλωματικές προσπάθειες οδήγησαν σε αυτό το σημαντικό βήμα», καθώς οι δύο χώρες είναι «κεντρικές για την ασφάλεια της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ