Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
«Διάλογος» για τα πακέτα κρατικής στήριξης των μονοπωλίων

Aμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία διευκόλυνσης της πρόσβασης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων (μεταξύ άλλων της ηλεκτροκίνησης, των αυτοκινητοβιομηχανιών κ.ά.) στις αγορές των ΗΠΑ με τρόπο που να καλύπτει τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νέος «Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού» (IRA) αποφάσισαν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο επίμαχος αμερικανικός νόμος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αντιθέσεων ΗΠΑ - ΕΕ, καθώς παρέχει τεράστιες κρατικές χρηματοδοτήσεις για την καπιταλιστική παραγωγή και τις «πράσινες» μπίζνες στις ΗΠΑ, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Για την αντιμετώπισή του η Κομισιόν προωθεί το «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας».

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν αναφέρουν ότι ΗΠΑ και ΕΕ αναλαμβάνουν να κάνουν «νέα βήματα για εμβάθυνση» της διμερούς οικονομικής σχέσης, «κτίζουν οικονομίες του μέλλοντος με καθαρή Ενέργεια», ενώ αντιμετωπίζουν κοινές «προκλήσεις της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας».

Αναφέρονται επίσης στην έναρξη ενός «Διαλόγου Κινήτρων για Καθαρή Ενέργεια» ώστε να συντονιστούν τα προγράμματα κρατικής στήριξης των μονοπωλίων των δύο πλευρών και να αποφύγουν «οποιεσδήποτε διαταράξεις στο διατλαντικό εμπόριο και στις ροές επενδύσεων».

Ο διάλογος αυτός θα επιχειρηθεί να αποτελέσει «τμήμα του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ» και παράλληλα προβλέπει το μοίρασμα πληροφοριών για να αντιμετωπίζονται οι πρακτικές «τρίτων χωρών όπως αυτές που εφαρμόζει η Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ