Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι εισαγωγές εξοπλισμών στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν το 2022

Η Ουκρανία ο τρίτος κυριότερος προορισμός όπλων στον κόσμο

Οι εισαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022, κυρίως εξαιτίας των μαζικών παραδόσεων στην Ουκρανία, που μετατράπηκε στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι εισαγωγές συμβατικών όπλων απογειώθηκαν, αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται επίσης στην επιτάχυνση των στρατιωτικών δαπανών αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως της Πολωνίας και της Νορβηγίας, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, αναφέρει η έκθεση, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας αναμένεται να έχει βάθος χρόνου και όλα τα κράτη προετοιμάζονται και εξοπλίζονται.

«Η εισβολή προκάλεσε πραγματικά ραγδαία αύξηση της ζήτησης όπλων στην Ευρώπη, που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί πλήρως», δήλωσε ο Π. Βέζεμαν, που συμμετέχει στη συγγραφή της ετήσιας μελέτης του SIPRI.

Η Ουκρανία, ως πέρυσι συγκριτικά αμελητέος εισαγωγέας στρατιωτικών εξοπλισμών, έγινε το 2022 ο τρίτος κυριότερος προορισμός όπλων στον πλανήτη, πίσω από Κατάρ και Ινδία.

Το Κίεβο το 2022 συγκέντρωσε το 31% των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη και το 8% παγκοσμίως, ενώ οι εισαγωγές του εξηνταπλασιάστηκαν.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις λόγω της αδιαφάνειας πολλών συμβάσεων, το παγκόσμιο εμπόριο όπλων ξεπερνά σε αξία τα 100 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Η αλματώδης αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών το 2022 αποτελεί επιτάχυνση μιας τάσης που καταγραφόταν ήδη από το 2014.

Τα τελευταία πέντε χρόνια (2018-2022) οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 47% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία. Μάλιστα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όλες οι άλλες ήπειροι κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως η Αφρική (-40%), η Βόρεια και η Νότια Αμερική (-20%), ακόμα και η Ασία (-7%) και η Μέση Ανατολή (-9%).

Στην πλευρά των εξαγωγέων, τις πέντε πρώτες θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια κατέλαβαν οι ΗΠΑ (40%, από 33% την προηγούμενη πενταετία), η Ρωσία (16%), η Γαλλία (11%), η Κίνα (5%) και η Γερμανία (4%).

Στη Γερμανία την ανάγκη «δημοσιονομικής σύσφιξης» αλλά και αύξησης των «αμυντικών» δαπανών υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, ιδιαίτερα «αν οι εκροές από το ειδικό πρόγραμμα για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις» ύψους 100 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για την επίτευξη του ΝΑΤΟικού στόχου του 2% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα ζήτησε από την κυβέρνηση της Γερμανίας να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να αρχίσει να εκπαιδεύει χειριστές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild», υπογραμμίζει πως γερμανικές κατασκευάστριες όπλων τον διαβεβαίωσαν κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο μήνα πως είναι έτοιμες να κάνουν παραδόσεις, αλλά περιμένουν η κυβέρνηση να υπογράψει συμβάσεις. «Το πρόβλημα επομένως έγκειται στην κυβέρνηση», είπε.

Κι άλλη πρόταση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Στην προετοιμασία των συνθηκών και του πλαισίου για τη διεξαγωγή «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αναφέρεται σε άρθρο του στην «Tagesspiegel» ο Β. Ισινγκερ, Γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας - πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια - καθώς εντείνονται οι σχετικές συζητήσεις.

Μαζί με «τις παραδόσεις όπλων και την οικονομική υποστήριξη, πρέπει να δώσουμε προοπτική» ειρήνευσης, καθώς προβάλλουν ερωτήματα και αμφισβητήσεις στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, τονίζει.

Οπως διευκρινίζει, η Ουκρανία θα αποφασίσει μόνη της για τη χρονική στιγμή, καθώς διαπραγματεύσεις σήμερα θα αποτελούσαν «εν μέρει συνθηκολόγηση με την επιτιθέμενη Ρωσία». Ομως «επείγει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία».

Ο Ισινγκερ εισηγείται τη δημιουργία «διεθνούς ομάδας επαφής», παράλληλης με αυτή της Ράμσταϊν, από το όνομα της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης όπου συντονίζεται η δυτική στρατιωτική στήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά την άποψή του, η ομάδα επαφής θα γίνει «ο πυρήνας ή τουλάχιστον μέρος της μεσολαβητικής ομάδας σε εύθετο χρόνο», όταν αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Στον πυρήνα του σχήματος αυτού πρέπει να συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ανέφερε. Μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι εταίροι, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία, τα κράτη της Βαλτικής, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ και το NATO και θα πρέπει να γίνονται συνεχείς συναντήσεις «σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» για τον συντονισμό της διαδικασίας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς και από ποιον θα επιτηρείται η «ειρηνευτική» διαδικασία και το πλαίσιο για την απεμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των μερών, καθώς και ενδεχόμενη συμφωνία για την επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.

Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα αυτή τη στιγμή, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και δεν βλέπει ακόμη προϋποθέσεις για μετάβαση σε ειρηνική πορεία.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να έχει βιντεοδιάσκεψη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολ. Ζελένσκι, μετέδωσε χτες η «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα, την επόμενη βδομάδα ο Κινέζος ηγέτης σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τον Ζελένσκι, στον απόηχο της «ειρηνευτικής» πρότασης που παρουσίασε το Πεκίνο.

Η «Wagner» σκοπεύει να μετατραπεί στον «ισχυρότερο στρατό»

Στο μεταξύ, με φόντο τα ρήγματα που καταγράφονται μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner», ο ιδρυτής της τελευταίας, Γ. Πριγκόζιν, προχώρησε σε μια ακόμη αμφιλεγόμενη δήλωση, λέγοντας πως μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) θα γίνει μια «επανεκκίνηση».

«Συγκεκριμένα, θα αρχίσουμε να στρατολογούμε νέα άτομα από τις περιφέρειες (...) Η ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση Wagner πρέπει να μετατραπεί από έναν ιδιωτικό, τον καλύτερο, στρατό στον κόσμο (...) σε έναν στρατό με ιδεολογία», ανέφερε.

Στο μεταξύ, στη ρωσική βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας της υποχρεωτικής στράτευσης από την ηλικία 18-27 ετών, που ήταν μέχρι σήμερα, στην ηλικία των 21-30 ετών.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο Αντρέι Καρταπόλοφ, ένας πρώην στρατηγός που ηγείται της επιτροπής Αμυνας της Κρατικής Δούμας και εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία».

Η αλλαγή των ορίων ηλικίας στράτευσης θα γίνει σταδιακά και προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει έως το 2026.

Την ίδια ώρα στην Μπαχμούτ συνεχίζονται οι πολύνεκρες μάχες: Η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε πως περισσότεροι από 1.100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε λιγότερο από μια βδομάδα στην περιοχή και 1.500 Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν και είναι εκτός μάχης. Το δε ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονέτσκ και ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 220 Ουκρανοί στρατιώτες σε ένα 24ωρο.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην περιοχή Μπέλγκοροντ στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες τέσσερις πυραύλους, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Β. Γκλάντκοφ, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές από συντρίμμια πυραύλων σε δυο κατοικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ