Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι καινούργιο φέρνει το νομοσχέδιο;

1. Την ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αν και η μετοχική σύνθεση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δείχνει ότι είναι και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως ΑΕ, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όμως με την ένταξή τους σε ρυθμιστική αρχή ενισχύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού.

2. Η ένταξη του νερού στη νέα Ρυθμιστική Αρχή αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, αφού αυτό συνδέεται με κάθε οικονομική δραστηριότητα που συνιστά αγορά απελευθερωμένης δημόσιας υπηρεσίας, π.χ. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων κ.ά. Η ένταξη του νερού σε ρυθμιστική αρχή είναι απαίτηση και προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

3. Ο ρόλος της νέας Ρυθμιστικής Αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων που τέτοια δυνατότητα έχουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτό σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα απορροφήσουν τις ΔΕΥΑ, γι' αυτό υπάρχει και μεγάλη διαμαρτυρία και διαφωνία με την ΚΕΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ