Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Τα επικίνδυνα σχέδια έχουν παντού τη σφραγίδα ΕΕ - κυβερνήσεων

Στην ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ο κλάδος της Ενέργειας είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς για να εξεταστεί ως παράδειγμα. Σε αυτόν, όπως και στους σιδηροδρόμους, εξίσου προωθήθηκε η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, το σπάσιμο της ΔΕΗ σε κομμάτια και ο διαμοιρασμός των πιο κερδοφόρων κομματιών της στους ομίλους.

Ετσι προωθήθηκαν και οι προτεραιότητες του κεφαλαίου με τον μανδύα της "πράσινης" δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος. Ετσι βαφτίστηκε "πράσινο" ό,τι βγάζει μεγάλα και γρήγορα κέρδη και "μαύρο" ό,τι τα καθυστερεί ή δεν αποφέρει το ύψος της κερδοφορίας που υπολογίζουν...

Οι ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο και τις άλλες περιοχές δεν εγκαταστάθηκαν μόνες τους. ΕΕ, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, τοπικές αρχές σε συνέργεια έβαλαν όλες το χέρι τους. Είναι χαρακτηριστική η αντιδραστική Οδηγία για τις ταχύτατες, φαστ τρακ όπως τις λένε, αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ που ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον Δεκέμβρη και την υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε, αντιτάχθηκε σε αυτή, την αποκάλυψε και ενημέρωσε με ευθύνη τον λαό.

Η Οδηγία αυτή όχι μόνο επιδιώκει να ξεμπλοκάρει γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αδειοδοτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα έργα ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει τις λαϊκές αντιδράσεις σε περιπτώσεις καταφανούς κινδύνου για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, αφού πλέον και με τη βούλα της ΕΕ η εγκατάσταση ΑΠΕ θεωρείται "υπέρτατο δημόσιο συμφέρον". Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η κρατική καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων και πιο γρήγορα απορρίπτονται και οι όποιες δικαστικές προσφυγές.

Η Οδηγία ορίζει κατάλληλες για το κεφάλαιο περιοχές όπως π.χ η Κάρυστος από άποψη απόδοσης ως "περιοχές επιτάχυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" και παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και προστατευόμενες περιοχές Νatura 2000 αφού αναφέρει επί λέξει: "Λόγω της ανάγκης να επισπευσθεί η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο προσδιορισμός των περιοχών επιτάχυνσης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη συνεχιζόμενη και μελλοντική εγκατάσταση έργων ανανεώσιμης ενέργειας σε όλες τις περιοχές που είναι διαθέσιμες για ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας".

Αρα δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται ορισμένοι, ότι στην Ελλάδα κι εδώ στην Κάρυστο προωθείται τάχα μια "παρέκκλιση" από την πολιτική της ΕΕ, η οποία κατά τα άλλα δήθεν προστατεύει το περιβάλλον. Το αντίθετο συμβαίνει. Με βάση ακριβώς αυτή την πολιτική της ΕΕ, επικαλούμενοι αυτές ακριβώς τις Οδηγίες και τους κανονισμούς της, κυβερνήσεις, τοπικές αρχές και ενεργειακοί όμιλοι προωθούν όχι μόνο στην Ελλάδα ή την Κάρυστο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη τα επικίνδυνα σχέδιά τους.

Οργιο εμπαιγμού και κοροϊδίας από την ΕΕ

Χρειάζεται εδώ να λέμε σε όσους μάταια προσδοκούν από την ΕΕ και τις Οδηγίες της να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, ότι πρόκειται κυριολεκτικά για μια αντιστροφή της πραγματικότητας.

Μάλιστα όσοι επικαλούνται ως τεκμήριο φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής την κίνηση από την Κομισιόν να ζητήσει τη λεγόμενη "Αιτιολογημένη γνώμη" από την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την Οδηγία της, τους λέμε να το ξανασκεφτούν. Γιατί η κίνηση αυτή δεν αντιτίθεται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι ανάγκη να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές. Η Κομισιόν λοιπόν θεωρεί παραβίαση της Οδηγίας της ότι δεν συντάχθηκε σε μια σειρά αδειοδοτήσεις αιολικών έργων στην Ελλάδα η λεγόμενη "δέουσα εκτίμηση". Τι είναι όμως αυτή ακριβώς;

Καμία κρατική αρχή με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ δεν υποχρεούται να εκπονεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων κ.τ.λ. σε μια περιοχή, ακόμα και Natura. Ετσι αντί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πλέον οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναθέτουν επί πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κάποιο ιδιωτικό γραφείο να εκπονήσει τη λεγόμενη "δέουσα εκτίμηση" για λογαριασμό τους.

Αυτή λοιπόν ζητά η ΕΕ. Κατά τα πρότυπα λοιπόν του "Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", οι όμιλοι αυτοαξιολογούνται και θα αποφαίνεται το γραφείο που οι ίδιοι εκμίσθωσαν αν το έργο που σχεδιάζουν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, ή αν θα κάνει ζημιά στο περιβάλλον, στο φυσικό τοπίο.

Μιλάμε για το όργιο του εμπαιγμού και της κοροϊδίας. Τι ζητά λοιπόν η Κομισιόν τώρα από την κυβέρνηση; Να μην παραλείπουν οι όμιλοι να καταθέτουν αυτές τις κατά παραγγελία των συμφερόντων τους μελέτες (δέουσας εκτίμησης). Οσο λοιπόν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι κάποιο ιδιωτικό γραφείο θα βγάλει επιβαρυντική μελέτη για το αφεντικό που τον πληρώνει, άλλο τόσο μπορεί και να ελπίζει ότι η ΕΕ προστατεύει το περιβάλλον.

(...) Ο μόνος λοιπόν τρόπος για να αποτραπούν αυτά τα σχέδια είναι να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των κατοίκων της Καρύστου και των άλλων περιοχών, οργανωμένα μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους ανάλογα την κάθε περιοχή, ενάντια στη στρατηγική της "πράσινης ανάπτυξης" της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Η πείρα του λαού της Καρύστου από τον αγώνα των ανεμογεννητριών, για το ποιος στάθηκε στο πλευρό του με σταθερότητα και συνέπεια και ποιος τον πολέμησε κρυφά ή φανερά, ή τον υπονόμευσε ακόμα και με "πονηρούς" τρόπους, είναι ένα ακόμα πολύτιμο εφόδιο, ένα κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ από μόνο του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στην ημερίδα για τις Αιολικές Εγκαταστάσεις στην Εύβοια (2022-12-20 00:00:00.0)
Αποφασιστικό «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε χωριά του Ρίου (2022-06-29 00:00:00.0)
Εγκατάσταση επιπλέον 18 ανεμογεννητριών προς όφελος των μονοπωλίων των ΑΠΕ (2022-01-04 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Πάρνωνα (2021-06-16 00:00:00.0)
Ανάρτησε πανό στην κορυφή του Βερμίου (2020-06-12 00:00:00.0)
Με συνευθύνη ΕΕ - κυβέρνησης συνεχίζεται η άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων (2018-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ