Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οδηγίες για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις

Επειδή οι εκλογές θα διεξαχθούν αργότερα από ό,τι είχαν προγραμματιστεί, όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, στον δήμο που διαμένουν, ως ετεροδημότες (ενώ είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου άλλης εκλογικής περιφέρειας), ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου διαμονής τους.

Το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Εάν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο, θα διεξαχθούν με βάση τη Β' αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων (Μαρτίου - Απριλίου 2023). Επομένως, η προθεσμία για αλλαγές στα δημοτολόγια και για αιτήσεις ετεροδημοτών θα λήξει στις 30 Απριλίου.

Για ασφάλεια και προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία εγγραφής (ή διαγραφής), η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί ΑΜΕΣΑ, μέσα στον μήνα Μάρτιο:

  • Είτε ηλεκτρονικά, στη σελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/ με κωδικούς Taxis.
  • Είτε στους δήμους όπου διαμένουν, όπως και σε ΚΕΠ οποιουδήποτε δήμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οσοι έχουν ήδη εγγραφεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους, ώστε να διαγραφούν από αυτούς, ψηφίζουν πάλι ως ετεροδημότες με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στον τόπο διαμονής τους.

  • ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ: Για να φτιαχτεί αντίστοιχο ειδικό εκλογικό τμήμα και να μπορεί να ψηφίσει κάποιος ως ετεροδημότης, είναι προϋπόθεση να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο αριθμός 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών που να προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτόν, και να είναι κι αυτοί εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της.

Αν δεν γίνει αυτό, δηλαδή δεν διαμορφωθούν τέτοια τμήματα, τότε οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν τελικά να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους (παρότι έκαναν την αίτηση και εγγράφηκαν κανονικά ως ετεροδημότες). Στην περίπτωση αυτή, για να ψηφίσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι) και να ασκήσουν εκεί το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για αυτές τις περιπτώσεις ετεροδημοτών, που δεν θα διαμορφωθεί τμήμα και θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι θα τους στείλει ενημέρωση με email/sms/επιστολή.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες (ή να διαγραφούν από ετεροδημότες) θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ξανά ΠΡΙΝ τις εκλογές πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγίες για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις (2023-02-02 00:00:00.0)
Xρήσιμες διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες (2022-07-16 00:00:00.0)
Παίρνουμε έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί καμία κόκκινη ψήφος! (2019-05-25 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες (2007-09-16 00:00:00.0)
Οι ετεροδημότες (2007-09-15 00:00:00.0)
Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες (2007-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ