Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Βορά των κερδοσκόπων το περιβάλλον
  • Με το νομοσχέδιο για τα «υδατορέματα» καταργούνται οι όποιοι έλεγχοι και περιορισμοί υπήρχαν, αφού παύει η «προέγκριση χωροθέτησης»
  • Στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων ευνοούνται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

Από τα έργα για το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο
Από τα έργα για το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο
Στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην εκμετάλλευσή του από τα ιδιωτικά συμφέροντα με διαδικασίες συνοπτικές και αδιαφανείς, οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη «ρύθμιση θεμάτων για τα υδατορέματα», που συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο καθένας μπορεί να προεξοφλήσει την αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης με την εφαρμογή του νομοσχεδίου, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, και υπογράμμισε:

Το σχέδιο νόμου δίνει σαφή δείγματα γραφής με την κατάργηση της βασικής διαδικασίας προέγκρισης χωροθέτησης των οχλουσών δραστηριοτήτων και την αντικατάστασή της με μια διεκπεραιωτικού χαρακτήρα υπηρεσιακή διαδικασία.

Η προέγκριση της χωροθέτησης, είπε, έδινε τη δυνατότητα για κινητοποίηση των μαζικών και επιστημονικών φορέων, για δημόσιο έλεγχο των όποιων χωροθετήσεων και τη δημόσια κριτική, συνοδευόμενη πολλές φορές με λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάργηση της προέγκρισης χωροθετημένων έργων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «σημαίνει επιλογή θέσεων για τη χωροθέτησή τους όχι με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια αλλά με κριτήρια του μικρότερου οικονομικού κόστους για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ειδικότερα των έργων υποδομής και λειτουργίας». Μεγάλη σημασία, είπε ο Ν. Γκατζής, έχει το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη κατάργηση «η επέκταση, π.χ., της ΠΕΤΡΟΛΑ ή άλλων εργοστασίων απαλλάσσεται από τα όποια νομοθετικά βαρίδια υπήρχαν για την επέκτασή τους».

Αντίθετος δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ και στις υπουργικές τροπολογίες για τους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό και το δημοσιογραφικό χωριό στο Μαρούσι.

Για την πρώτη είπε ότι οι σταθμοί μετεπιβίβασης του Μετρό χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα αφού «θα γίνονται απαλλοτριώσεις με διαδικασίες που προβλέπει το δημόσιο όφελος και θα χρησιμοποιούνται από τους ιδιώτες, ενώ θα δίνεται σε αυτούς και επιπλέον συντελεστής δόμησης για την ανάπτυξη εμπορικής εκμετάλλευσης». Μάλιστα, όλα αυτά με την εν λευκώ εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τους όρους δόμησης και τους άλλους συντελεστές για την επιχειρηματική δραστηριότητα έναντι δήθεν της κατασκευής των χώρων στάθμευσης.

Οσο δε για το δημοσιογραφικό χωριό στο Μαρούσι, ο Ν. Γκατζής παρατήρησε κατ' αρχάς ότι εκεί αγοράστηκαν 42 στρέμματα από τον ΟΕΚ για να γίνουν εργατικές κατοικίες αλλά τελικά δίνονται και αυτά βορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κυβέρνηση, είπε, ζητάει από τη Βουλή την υιοθέτηση μιας παρανομίας, «η οποία γίνεται σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, σε βάρος των κατοίκων της περιοχής του Αμαρουσίου». Η κυβέρνηση, είπε για το Χωριό Τύπου της Ολυμπιάδας, «παίρνει χωράφια, πάρκα, δρόμους και γήπεδα», και μάλιστα αυξάνει τα στρέμματα κατά 100 και τον συντελεστή δόμησης από 0,8 σε 2, με αποτέλεσμα η εταιρία που θα κατασκευάσει το χωριό να πλουτίσει μέσα από αυτήν την αύξηση του συντελεστή, σε μία περιοχή μάλιστα που οι τιμές είναι πανάκριβες.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, υπερασπιζόμενη την τροπολογία, είπε ότι η ψήφισή της θα διευκολύνει την κατασκευή του Χωριού Τύπου, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και επικαλέστηκε επιστολή της Γ. Αγγελοπούλου στους βουλευτές, με την οποία καλούνται να υπερψηφίσουν την τροπολογία.

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία εξέφρασαν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σκανδαλώδη ρύθμιση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και ελλείψει απαρτίας η ψήφισή του αναβλήθηκε για σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ