Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΗΕΑ
Κλιμάκωση του αγώνα, αλλά...

«Να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν με μαχητικότητα τα συλλογικά τους δικαιώματα στην εργασία και στο επάγγελμα» καλεί τους δημοσιογράφους με χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ωστόσο απέφυγε να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, παρά την απαράδεκτη και προκλητική στάση της Ενωσης των εκδοτών στο θέμα της νέας ΣΣΕ, αλλά και την εκπεφρασμένη διάθεση της πλειοψηφίας του κλάδου για αγωνιστικές διεκδικήσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρεται απλά ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόταση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα διαμορφωθεί οριστικά στη μεθαυριανή (σσ αυριανή) συνεδρίαση της Διασωματειακής Επιτροπής των Ενώσεων όλων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης».

Στην ουσία, η πλειοψηφία του ΔΣ, δίνει με αυτόν τον τρόπο άλλη μια ευκαιρία στον... «έντιμο συμβιβασμό» που επιδιώκει με τους εκδότες. Γι' αυτό άλλωστε, σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «αρνούμενο τη λογική της στείρας αντιπαράθεσης και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους του απέστειλε στις 22/3/02 επιστολή προς την ΕΙΗΕΑ με τις απόλυτα λογικές προτάσεις του» και ότι «το ίδιο πλαίσιο διεκδικήσεων έδωσε και χθες (σσ προχτές) στη δημοσιότητα» και ότι «επομένως τα πράγματα είναι καθαρά». (Η επιστολή στις 22 Μάρτη περιέχει το πλήρως ελαχιστοποιημένο και απαράδεκτο διεκδικητικό πλαίσιο που δε δίνει λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα των δημοσιογράφων και δεν ικανοποιεί στοιχειώδη αιτήματα).

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) που δημοσιεύτηκε στις χτεσινές εφημερίδες με τη μορφή της ξένης δημοσίευσης (ο «Ρ» βέβαια δεν το δημοσίευσε) το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της εργοδοτικής πλευράς», όπως εκφράστηκε με αυτό το κείμενο, γιατί οι ιδιοκτήτες:

-- Οχι μόνο δεν αποδέχονται τα λογικά και ήδη διατυπωμένα με σαφήνεια αιτήματά μας, αλλά εμφανίζονται και ως οι αυθεντικοί προστάτες των συμφερόντων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

-- Αμφισβητούν ευθέως τη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσιογράφων και το δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε συλλογικά διεκδικώντας σύγχρονες και δίκαιες συμβάσεις.

-- Κατηγορούν τους εργαζόμενους ότι απεργούν αδικαιολόγητα και προκαλούν οικονομικές καταστροφές στις επιχειρήσεις Τύπου, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματική εικόνα που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ.

-- Χαρακτηρίζουν ως «έωλα» τα επιχειρήματα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη νέα τεχνολογία (computer κλπ.), αποσιωπώντας σκόπιμα όσα οι ίδιοι έχουν συνομολογήσει για τη συμμετοχή της εργασίας των δημοσιογράφων και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους από αυτές τις εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία του Τύπου και των ΜΜΕ.

-- Αρνούνται ακόμα και το ότι αύξησαν τις τιμές πώλησης των εφημερίδων, λες και απευθύνονται σε ανθρώπους που ζουν σε άλλη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ