Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Μείωση προσωπικού ελέω μετόχων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ
Διευρύνονται τα κενά του ΟΤΕ σε μόνιμο και έμπειρο προσωπικό, ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών. Οι διοικήσεις και οι μέτοχοι ενδιαφέρονται μόνο για κέρδος, είτε μέσω αύξησης τιμολογίων, είτε μέσω μείωσης μισθοδοσίας. Τους στηρίζουν και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές του Οργανισμού, που γνωρίζουν τα προβλήματα και «διεκδικούν» λύσεις απλά φραστικά.

Οπως αναφέρουν συνδικαλιστές του ΟΤΕ, στην περίοδο 1999-2000 έφυγαν 1.628 μόνιμοι τεχνικοί λόγω συνταξιοδοτήσεων. Γενικά από το 1995 υπολογίζεται ότι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδοτήσεων - και χωρίς να αναπληρωθούν όλες οι θέσεις, και από μόνιμους - πάνω από 10.000 εργαζόμενοι. Στην Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών (ΠΕΤ) του ΟΤΕ επισημαίνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων της επιχείρησης διαρκώς μεγαλώνει.

Κάποια κενά ψευτοκαλύπτονται με εργολαβίες. Οπως υπογραμμίστηκε πρόσφατα και στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΤ, στις θυγατρικές του ΟΤΕ «μπαίνουν από το παράθυρο» ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ατομικές συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς».

Ετσι, υπολογίζεται ότι σήμερα στην Αττική εργάζονται για τον ΟΤΕ 1.500 άτομα δανεισμένα από εταιρίες, εργολάβους ή ολιγόωρης οκτάμηνης απασχόλησης στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ. Στην κυριότερη θυγατρική του ΟΤΕ, την ΚΟΣΜΟΤΕ, λέγεται ότι περίπου οι μισοί από τους 1.400 υπαλλήλους είναι ενοικιασμένοι από εταιρίες.

Απέναντι στο αίτημα των εργαζομένων για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πρώτης γραμμής, ώστε να μη χρειάζεται η απασχόληση εργολάβων, οι διοικήσεις του Οργανισμού προτάσσουν άλλες «προτεραιότητες». Με τον ΟΤΕ μισοϊδιωτικοποιημένο και λειτουργώντας αυστηρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βασικός στόχος είναι η μείωση του «λειτουργικού κόστους». Η εκάστοτε διοίκηση δίνει λόγο αποκλειστικά στους μετόχους, που σκέφτονται μόνο το κέρδος.

Τα προαναφερόμενα έχουν τον αντίκτυπό τους και στο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ. Για να λειτουργήσει χρειάζεται τη σχέση τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο, όμως σήμερα οκτώ εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε δέκα συνταξιούχους. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ) υπολογίζει το έλλειμμά του σε 90 δισ. δρχ., με προοπτική να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Οι ίδιοι συνδικαλιστές αναφέρονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει κάλυψη του ελλείμματος από τον κρατικό υπολογισμό. Ομως στελέχη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ» τονίζουν πως η ίδια η ΟΜΕ είναι ενήμερη από τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο, πως τα ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα καλυφθούν μέχρι και το 2003 μόνο. Υστερα δεν υπάρχει καμιά δέσμευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ