Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερωμένο στους λαούς, ενάντια στον πόλεμο

Γιώργος Μιχαηλίδης, Διονύσης Φωτόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης
Γιώργος Μιχαηλίδης, Διονύσης Φωτόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης
Η ειρήνη, το πανανθρώπινο αγαθό που τουφεκίζεται σήμερα στην Παλαιστίνη, είναι το μήνυμα της λυρικής κωμωδίας του Μίκη Θεοδωράκη «Λυσιστράτη» (βασίζεται στην κωμωδία του Αριστοφάνη), που ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 14 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής. Η παράσταση - παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής- πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε Επίδαυρο, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη.

Ο συνθέτης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στο ιστορικό τού έργου του, σημειώνοντας ως κυρίαρχα στοιχεία του τη χαρά, την ελληνικότητα και λαϊκότητα. Υπογραμμίζοντας την «εκτυφλωτική δύναμη» του αριστοφανικού λόγου, ο συνθέτης είπε πως «κάθε ακροατής θα βρει στο έργο ένα κομμάτι του εαυτού του. Ποιος είναι αυτός που δε θα συνενωθεί με τους τραγουδιστές στους ύμνους για την ειρήνη, ιδιαίτερα σήμερα;». Και όταν ρωτήθηκε σε ποιους αφιερώνει το έργο του, είπε: «Την τελευταία πενταετία είχα την ευκαιρία να αφιερώνω έργα μου στον γιουγκοσλαβικό λαό, με τη "βοήθεια" βέβαια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Μετά στους δυστυχείς Αφγανούς, αγόρια και κορίτσια, που έγιναν στάχτη. Τώρα έχουμε τον παλαιστινιακό λαό. Με "πίστη"...στα "ιδανικά"... του δυτικού κόσμου, θα έχουμε την ευκαιρία να αφιερώνουμε σε πολλούς άλλους λαούς. Αυτό το έργο αφιερώνεται σε όλους τους λαούς, που είναι στο δρόμο αυτής της μεγάλης εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, με τη σύμπραξη φυσικά και της Ευρώπης. Δυστυχώς, δε βλέπω τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να την αναχαιτίσουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, είναι με τον τρόπο μας να τιμούμε τις μεγάλες μνήμες, τις μεγάλες ιδέες. Και με έργα, αισθητικά καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό, μέσα σε αυτή τη φοβερή, αρνητική ατμόσφαιρα να υψώνουμε μια φωνή τέχνης, που δεν είναι τέχνη για την τέχνη, που μπορεί να συγκινήσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να σκεφτούν τους αδύναμους λαούς, που είναι στο στόχαστρο των μαύρων δυνάμεων».

Ανάλογη ήταν και η «αφιέρωση» του σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργου Μιχαηλίδη: «Το όραμά μου για μια παράσταση - γιορτή μουσικής, θεάματος, ειρήνης, δυστυχώς σκεπάστηκε από μαύρα σύννεφα. Αυτή η γιορτή απέκτησε βίαιο, τραγικό μήνυμα ειρήνης ενάντια στον πόλεμο, που γίνεται από σάπια μυαλά, δουλoπρεπή. Αφιερώνω τη δική μου δουλιά στον παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται τραγικά».

Η παράσταση επαναλαμβάνεται στις 16,17,18,19,20/4. Τη μουσική θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με διεύθυνση των Νίκου Τσούχλου και Βασίλη Χριστόπουλου. Τα σκηνικά είναι του Διονύση Φωτόπουλου, τα κοστούμια του Γιώργου Γαβαλά, η χορογραφία της Βαγγελιώς Ιερωνυμάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δάφνη Ευαγγελάτου, Λουντμίλα Σεμτσούκ, Μαρίνα Βουλογιάννη, Δημήτρης Καβράκος, Ζάχος Τερζάκης, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά. Στο ρόλο του ποιητή, ο Γιώργος Νταλάρας. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΛΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάσεις εργασίας στη Λυρική (2009-04-23 00:00:00.0)
Ελληνικό Φεστιβάλ με αφιερώματα (2007-02-16 00:00:00.0)
«Λυσιστράτη» και λυρικό δράμα (2005-04-14 00:00:00.0)
Ποντιακή... «Ειρήνη» (2002-09-07 00:00:00.0)
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ (2000-07-11 00:00:00.0)
Η Ελλάδα θεατρίζεται (1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ