Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΝΑΤΟ
Με συμμετοχή της Ελλάδας η μεγαλύτερη αεροπορική πρόβα πολέμου

Για «άμεση ανταπόκριση» σε περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 5

Με σημαντική ελληνική συμμετοχή ξεκίνησε χτες η αεροπορική άσκηση «Air Defender 2023», η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, σε άλλη μια απόδειξη για την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και πρόβες πολέμου με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεδομένης της σύγκλισης, και σε αυτό το πεδίο, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των λοιπών αστικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, 3 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16C/D Block 50, από την 347 Μοίρα και την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, με συνολικά 38 άτομα προσωπικό, ιπτάμενοι και τεχνικοί, αναπτύχθηκαν στη Γερμανία, μετέχοντας ήδη σε φάσεις της άσκησης, αντικείμενο της οποίας είναι, τυπικά, η άμεση ανταπόκριση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 5 (περί «συλλογικής αντίδρασης» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον «συμμαχικού εδάφους»).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης και ενεργοποίησης του άρθρου 5 για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον συμμαχικού εδάφους, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Στην άσκηση συμμετέχουν 25 χώρες, 250 αεροσκάφη και 10.000 στρατιώτες, ενώ τα σενάρια πιάνουν μια ευρεία γκάμα. Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στην Πολιτική Αεροπορία, καθώς κατά διαστήματα θα απαγορεύονται οι εμπορικές πτήσεις.

Η προετοιμασία της άσκησης έχει διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια και για τη διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν έξι αεροπορικές βάσεις. Μόνο οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γερμανία 100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16.

Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα σχετικά με τις αποτρεπτικές δυνατότητές του. «Δείχνουμε ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι η κόκκινη γραμμή μας και ότι είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του», δήλωσε ο αντιπτέραρχος της Luftwaffe, Ινγκο Γκέρχαρτς.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Εϊμι Γκούτμαν δήλωσε πάντως ότι η άσκηση θα αποτελέσει «εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης προς άλλες χώρες του κόσμου», δείχνοντας «την ετοιμότητα και την ταχύτητα των δυνάμεών μας στην άμεση αντίδραση». «Θα μου έκανε μεγάλη έκπληξη εάν οποιοσδήποτε ηγέτης δεν αντιλαμβανόταν τι δείχνει η άσκηση, υπό την έννοια της δύναμης της Συμμαχίας», πρόσθεσε αναφερόμενη στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πολυάριθμες ασκήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν στο έδαφος, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο», η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά το χάος που προκλήθηκε το 2021 κατά την απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Θα εξεταστούν επίσης σενάρια επίθεσης με πλοία ή υποβρύχια στη Βόρεια Θάλασσα. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία.

Δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Αρθρου 5.

Ολα αυτά ενώ Πέμπτη και Παρασκευή μαζεύονται σε σύνοδο, στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 12 και 13 Ιούλη, όπου αναμένονται νέες αποφάσεις όξυνσης της κόντρας με Ρωσία και Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ