Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρια για «ισορροπίες» σε «ιδιαίτερους καιρούς» με «παγκόσμιες προκλήσεις»

Ο Γερμανός καγκελάριος με τον Κινέζο πρωθυπουργό, χτες στο Βερολίνο

Copyright 2023 The Associated

Ο Γερμανός καγκελάριος με τον Κινέζο πρωθυπουργό, χτες στο Βερολίνο
Την όξυνση του παζαριού μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, με άξονα την ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, αλλά και τις παράλληλες τεράστιες οικονομικές μπίζνες μεταξύ μονοπωλίων των δύο πλευρών - που οδηγούν και σε αντιθέσεις ως προς αυτό το ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ - επιβεβαίωσε και η πραγματοποίηση, χτες, του 17ου γύρου Διακυβερνητικών Διαβουλεύσεων μεταξύ Κίνας και Γερμανίας, στο Βερολίνο.

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιάνγκ.

«Ας συνεχίσουμε τον διάλογο, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλά ο ένας τον άλλον και να αντιμετωπίσουμε μαζί τις παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε ο Σολτς. Ξεχωρίζοντας την οικονομική διάσταση της διμερούς συνεργασίας (όπου και η ανησυχία για «εξάρτηση» από κινεζικά μονοπώλια μεγαλώνει), υπενθύμισε ότι «απομάκρυνση από το ρίσκο δεν σημαίνει αποσύνδεση από την Κίνα. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον» από αυτό.

Από την άλλη πλευρά, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «πρόκληση για την οποία απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις» την «πρόσβαση στην κινεζική αγορά» και τις «συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού για τη Γερμανία και άλλες ξένες εταιρείες».

Οι αναφορές αυτές «φωτογραφίζουν» μεταξύ άλλων το τεράστιο έλλειμμα άνω των 80 δισ. ευρώ που καταγράφει η γερμανική πλευρά στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα, η αξία του οποίου ανήλθε το 2022 στα 300 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα ο Γερμανός ηγέτης χαιρέτισε την ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας ως συμβολή και στην «παγκόσμια ειρήνη» και «σταθερότητα», περιγράφοντας μάλιστα τη διμερή συνάντηση ως «ακόμη πιο σημαντική από το σύνηθες» και καταλήγοντας ότι «σε αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς με τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ μας».

Υπενθυμίζεται ότι η «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» που παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα το Βερολίνο, χαρακτηρίζει την Κίνα ως «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», ενώ η Κίνα παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για 7η συνεχή χρονιά.

Από τη δική του πλευρά, ο Λι Τσιάνγκ είπε πως «ως ισχυρές δυνάμεις, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά», εμφανίζοντας τη χώρα του «έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία για να φέρει τις γερμανο-κινεζικές σχέσεις σε νέο επίπεδο, να εξυπηρετήσει καλύτερα την ανάπτυξη και των δύο χωρών και να φέρει περισσότερη θετική ενέργεια και σταθερότητα στον κόσμο».

Αποτιμώντας συνολικά την πορεία των διμερών σχέσεων πρόσθεσε ότι «οι δύο πλευρές έχουν εμβαθύνει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία τους και, στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους και του κοινού οφέλους, καθιέρωσαν μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση και προωθούν από κοινού την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων που προωθούνται μεταξύ Κίνας και ΕΕ».

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την ελπίδα ότι «η γερμανική πλευρά θα παραμείνει ανοιχτόμυαλη, θα επιμείνει στην ανεξαρτησία και την αυτονομία της και θα αντιμετωπίσει κατάλληλα τα σχετικά ζητήματα με βάση τους διεθνείς κανόνες και την αρχή του πνεύματος της σύμβασης».

Πρόκειται για τις πάγιες αναφορές στην «αυτονομία» και την «ανεξαρτησία» της ΕΕ και της Γερμανίας, με τις οποίες το Πεκίνο καλεί τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να μην στοιχίζονται πίσω από την Ουάσιγκτον στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

Μετά το Βερολίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι, μεταξύ άλλων για να παραστεί και σε διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

«Εξαιρετική δουλειά» η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο

Η διακυβερνητική συνάντηση Κίνας - Γερμανίας έγινε λίγα 24ωρα μετά την αναχώρηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν από το Πεκίνο, όπου συζήτησε με την κινεζική ηγεσία για «πολλά ζητήματα» στα οποία καταγράφεται «βαθιά, αν όχι σφοδρή διαφωνία», όπως σημείωνε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στις επαφές Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» και χωρίς διευκρινίσεις έκρινε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε «εξαιρετική δουλειά».

Ο ίδιος ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε ΜΜΕ αφού αναχώρησε από την κινεζική πρωτεύουσα, είπε ότι οι πάνω από 11 ώρες συνομιλιών που έγιναν, στόχευαν στην αποκατάσταση διμερούς διαλόγου. Πρόσθεσε ότι «σημειώσαμε πρόοδο και προχωρήσαμε μπροστά», αλλά «κανένα από τα ζητήματα δεν θα επιλυθεί σε μια μόνο επίσκεψη».

Ανέφερε ακόμα ότι «οι απευθείας επαφές και η σταθερή επικοινωνία στο ανώτατο επίπεδο αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας με υπεύθυνο τρόπο και να φροντίσουμε ο ανταγωνισμός να μην εκτραχυνθεί σε σύγκρουση».

Δήλωσε επίσης πως συζητιέται με το Πεκίνο το ενδεχόμενο αποφυλάκισης τριών Αμερικανών κρατούμενων σε κινεζικές φυλακές, με καταδίκες για κατασκοπεία κ.ά.

Σχολιάζοντας τις επαφές Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ είπε πως «η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Κίνα μάς καθιστά βέβαιους πως η ανάπτυξη (από το Πεκίνο) των σχέσεων με άλλες χώρες δεν θα στραφεί ποτέ εναντίον της χώρας μας».

Ο Ινδός πρωθυπουργός στις ΗΠΑ

Χτες στο μεταξύ αναμενόταν να ξεκινήσει επίσημες επαφές στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Μεταξύ άλλων θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ προς τιμήν του έχει προγραμματιστεί επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο (είναι μόλις η τρίτη φορά που ο Μπάιντεν καλεί σε επίσημο δείπνο ξένο ηγέτη).

Η Ουάσιγκτον επενδύει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στην αναβάθμιση της σχέσης της με την Ινδία, προσδοκώντας να ανακόψει την επέκταση της γεωπολιτικής ισχύος της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Είναι χαρακτηριστικός ο ρόλος που αποκτά το σχήμα Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία), αλλά και τα πολλά πεδία στα οποία επιδιώκεται ενίσχυση της συνεργασίας με διάφορα ινδικά μονοπώλια.

Αναλυτές εκτιμούσαν ενόψει της επίσκεψης Μόντι ότι οι δύο πλευρές θα προτάξουν τομείς όπως η «καθαρή ενέργεια», οι «στρατηγικές τεχνολογίες» αλλά και η «άμυνα» (όπου η Ινδία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία). Στο συγκεκριμένο πεδίο ξεχωρίζει και ο νέος «οδικός χάρτης» συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία που καθορίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, στο Νέο Δελχί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ