Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Χιλιάδες εργαζομένων και λαού κράτησαν ψηλά το ΚΚΕ και την ελπίδα

Χιλιάδες εργαζομένων και λαού, από άκρη σε άκρη της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, βάδισαν αποφασιστικά μέχρι την κάλπη και στις εκλογές της 25ης Ιούνη, κρατώντας στο χέρι το «κόκκινο» ψηφοδέλτιο της ελπίδας και του αγώνα, όπως είχαν κάνει και σ' αυτές του Μάη. Διατήρησαν τα υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ συνολικά στην περιοχή και έδωσαν δύναμη στη δύναμή τους για μία πραγματικά λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση.

Το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα στέρησε από τον λαό της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας έναν ακόμη κομμουνιστή βουλευτή, καθώς πάρα τη μεγάλη μάχη και τη διατήρηση του αριθμού ψήφων και ποσοστών, χάθηκε η έδρα στη Φθιώτιδα. Αντίθετα διατηρήθηκε η βουλευτική έδρα στην Εύβοια, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, να επανεκλέγεται βουλευτής.

Τα 22.000 «κόκκινα» ψηφοδέλτια που έπεσαν στην κάλπη την Κυριακή και αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,71%, αναδεικνύουν ότι η ψήφος και η άνοδος του ΚΚΕ αποτελεί συνειδητή επιλογή χιλιάδων εργαζομένων, βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, νέων, συνταξιούχων και γυναικών, που τα τελευταία χρόνια συμπορεύονται στους αγώνες με τους κομμουνιστές.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι ρετσινάδες και ο λαός της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι σε Φθιώτιδα και Λιβαδειά, ο εργατόκοσμος στη Χαλκίδα, στη Θήβα και την Αμφισσα, οι πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο και τα Ψαχνά, οι «ξεχασμένοι» κάτοικοι της ορεινής Ευρυτανίας, που πάλεψαν και διεκδίκησαν μαζί με τους κομμουνιστές, κράτησαν ψηλά το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι είναι η μοναδική προοπτική για ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. Οπως ήταν και η μοναδική πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στην προηγούμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ψηλά το ΚΚΕ εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του αγώνα και της αλληλεγγύης


Στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και ο λαός της περιοχής μαζί με τη μάχη για την υπεράσπιση του σωματείου και του αγώνα τους, έδωσαν και τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Το ποσοστό στο Μαρτίνο και τη Λάρυμνα ξεπερνά το 18%, δείγμα των δεσμών που έχει αποκτήσει το ΚΚΕ με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα τους και σε αυτή τη δύσκολη καμπή. Διατηρήθηκαν επίσης τα υψηλά ποσοστά στη Μαλεσίνα και το Κάστρο, όπου διαμένουν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Αποτέλεσμα των ισχυρών δεσμών με τους εργαζόμενους και τον λαό της βόρειας Εύβοιας που έχει αποκτήσει το ΚΚΕ, μέσα από τον αγώνα που αναπτύχθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά, είναι και τα υψηλά ποσοστά που διατηρήθηκαν και σε αυτή την κάλπη.

Στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας το ποσοστό του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου καταγράφηκε στο 12,64% και στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού άγγιξε το 10%.

Το ψηφοδέλτιο του Κόμματος αναδείχτηκε και αυτή τη φορά πρώτη ή δεύτερη δύναμη σε μία σειρά ρετσινοχώρια. Συγκεκριμένα, πρώτη δύναμη στην Τσαπουρνιά με 40%, στη Σκεπαστή με 23%, στο Σπαθάρι με 29,36%, στη Δαφνούσα με 31,25%, στο Μετόχι με 31%. Δεύτερη δύναμη με υψηλά ποσοστά σε αρκετά ακόμη χωριά, όπως η Κήρινθος, τα Γιάλτρα, η Κεραμειά, οι Ωρεοί κ.ά. Καθώς και τρίτη δύναμη επίσης σε αρκετά χωριά όπως τα κεφαλοχώρια της Αγίας Αννας, της Λίμνης, του Αγίου στην Ιστιαία, αλλά και στη Στροφυλιά, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά του αγώνα και της αλληλεγγύης μετά την καταστροφική πυρκαγιά και συνεχίζει να αποτελεί επίκεντρο των αγώνων του λαού της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε όλα αυτά τα χωριά της βόρειας Εύβοιας, που το ΚΚΕ κατέγραψε υψηλά ποσοστά, είχε πολύ χαμηλά ποσοστά η ΝΔ, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις κατέγραψε ποσοστά ακόμη και κάτω από 25%. Αυτό είχε συμβεί και στις εκλογές του Μάη και αποτελεί απάντηση στα ΣΥΡΙΖΑίικα τρολ του διαδικτύου, που έβριζαν τον λαό της Βόρειας Εύβοιας για να δικαιολογήσουν τη δική τους πολιτική ήττα.

Μεγάλα ποσοστά σε όλα τα αστικά κέντρα και σε αγροτικές περιοχές

Σημαντική παρακαταθήκη και ελπίδα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και για το δυνάμωμα της πάλης σε μία σειρά από ανοιχτά μέτωπα αγώνα στην περιοχή, αποτελεί και η διατήρηση των υψηλών ποσοστών του ΚΚΕ και στα αστικά κέντρα της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

Στην πόλη της Λιβαδειάς οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι διατήρησαν ψηλά το ποσοστό του ΚΚΕ, που καταγράφηκε στο 13,5%. Το ίδιο και στην Αμφισσα με 10,5%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα είναι η διατήρηση των αυξημένων ποσοστών σε σχέση με παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις στις εργατικές γειτονιές της Χαλκίδας, της Λαμίας και της Θήβας.

Αισιόδοξο μήνυμα είναι και η διατήρηση των υψηλών ποσοστών και σε ορισμένες περιπτώσεις η ενίσχυση του ΚΚΕ σε αγροτικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από την περιοχή της Λιβαδειάς και των γύρω χωριών, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελάτεια Φθιώτιδας όπου το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 14,6% με αύξηση ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του Μάη, όπως συνέβη στην Πελασγία της ανατολικής Φθιώτιδας, καθώς επίσης και η διατήρηση αυξημένων ποσοστών σε αγροτικά χωριά στον κάμπο του Σπερχειού και την περιοχή του Δομοκού (Περιβόλι, Νέο Μοναστήρι).

Αξίζει να σημειωθεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 21,6% στην ιστορική και μαρτυρική Υπάτη Φθιώτιδας, όπου το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς του Κόμματος με τον λαό της περιοχής από τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και την ξεκάθαρη στάση και θέση του ΚΚΕ απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Ενδεικτικό της ανόδου του κύρους του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και τον λαό, καθώς και της μάχης που έδωσαν οι υποψήφιοι, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στην περιοχή, είναι και η διατήρηση υψηλού ποσοστού και αριθμού ψήφων στην ορεινή Ευρυτανία, με τη δεύτερη θέση και το 21% στα Τοπόλιανα και την τρίτη θέση με 17,1% στη Βαλαώρα Αγράφων να ξεχωρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ