Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η «γυναικεία εκπροσώπηση» στη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση

Στις γυναίκες - μέλη του υπουργικού συμβουλίου εστίασε για άλλη μια φορά ο Τύπος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «βελτίωσε τις επιδόσεις της» στη γυναικεία εκπροσώπηση σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, χωρίς όμως αυτή να ξεπερνάει και σήμερα το 25% των υπουργών και υφυπουργών. Η συζήτηση αυτή - που δεν είναι καθόλου καινούργια - δεν αξιοποιείται μόνο για αποπροσανατολισμό αλλά και για τον εξωραϊσμό «από τα αποδυτήρια» της αντιλαϊκής πολιτικής που θα κλιμακώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση στα «κέντρα λήψης αποφάσεων», πόσο μάλλον στη διακυβέρνηση, διαφημίζεται από την ΕΕ και τα κόμματά της ως δείκτης για την «άμβλυνση των ανισοτήτων», την ίδια ώρα που η ανισοτιμία ζει και βασιλεύει, ενώ επιδεινώνονται συνολικά οι όροι που οι γυναίκες μπαίνουν στην παραγωγή. Ακόμα και οι ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες της αστικής τάξης να ασχοληθούν με την πολιτική είναι πολλαπλάσιες αυτών που δίνει το σύστημα στις εργαζόμενες, ή στις αυτοαπασχολούμενες, που τρέχουν ολημερίς για ένα μεροκάματο και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένες με το νοικοκυριό και τη φροντίδα της οικογένειας.

* * *

Αλλά και οι γυναίκες που βρίσκουν θέση σε ένα κυβερνητικό σχήμα, στη διοίκηση μιας επιχείρησης, ή στην ηγεσία ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υλοποιούν μαζί με τους άντρες συναδέλφους τους, έχοντας μάλιστα επιδείξει και στο παρελθόν αξιοσημείωτες «επιδόσεις» στο ξέσκισμα του λαού, στους τομείς που αναλαμβάνουν. Αν ρίξει κανείς μια ματιά και στο τωρινό υπουργικό συμβούλιο, θα ανακαλύψει ότι η πλειοψηφία των γυναικών (και των ανδρών) δεν είναι «νέες στο κουρμπέτι» αλλά έχουν διανύσει πολλά ...χιλιόμετρα στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η νέα υφυπουργός Εξωτερικών υπήρξε πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ και ένα από τα βασικά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας διαχρονικά. Είναι επομένως ο «κατάλληλος άνθρωπος» μπροστά στις νέες προκλήσεις που θα διαχειριστεί το ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων τη βαθύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιτάχυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών διευθετήσεων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Είναι βέβαιο ότι κέρδισε μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο όχι εξαιτίας του φύλου της αλλά λόγω των ορθάνοιχτων διαύλων που έχει από τη μέχρι τώρα θέση της με την κυβέρνηση και συνολικά με το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

* * *

Αλλη περίπτωση είναι η νέα υπουργός Εσωτερικών, που μεταπηδά στο νέο της πόστο μετά από υπουργική θητεία στο Παιδείας, όπου «τα έδωσε όλα» για την προώθηση του «νέου σχολείου», που εξοντώνει και δεν μορφώνει, προώθησε ακόμα πιο επιθετικά την αντιδραστική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, την ώρα που οι τεράστιες ελλείψεις παραμένουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό και σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές κάνουν μάθημα σε σχολεία - παραπήγματα, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές. Ακόμα πιο πέρα: Τι διαφορετικό κομίζει στο υπουργείο Υγείας η νεοεισερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός, επικεφαλής μέχρι χτες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ; Το μόνο βέβαιο είναι ότι αναλαμβάνει να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα το «νέο ΕΣΥ», που θα είναι ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο και ακόμα πιο ιδιωτικοποιημένο από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης με γυναικεία υφυπουργεία θα καταγράφονται από δω και πέρα τα νέα ναυάγια και οι σοροί παιδιών και μανάδων στο Αιγαίο, ενώ το «γυναικείο δίδυμο» - όπως προβάλλεται - στον Τουρισμό, θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την πολιτική στήριξης των ομίλων του κλάδου, την ώρα που οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν 12ωρα και 7ήμερα, με άθλιες αμοιβές και ο λαός θα αδυνατεί να κάνει έστω και λίγες μέρες διακοπών. Τέλος, εκεί που η νέα κυβέρνηση δίνει κυριολεκτικά «τα ρέστα της», είναι το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για να συνδράμει την πολιτική της παραπέρα φτωχοποίησης των λαϊκών οικογενειών και τη συγκάλυψη των αντιθέσεων που οξύνονται με επιδόματα - ψίχουλα.

* * *

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι γυναίκες - στελέχη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που δίνουν μάχη για τα δικαιώματα του λαού και παλεύουν ενάντια στη γυναικεία ανισοτιμία, η οποία είναι γέννημα - θρέμμα του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλισμού. Γυναίκες που αναμετριούνται καθημερινά με τεράστια εμπόδια στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα για τη δύναμη που δίνουν η αφοσίωση σε ανώτερα ιδανικά και σκοπούς, η πάλη για τον σοσιαλισμό.

Αυτής της «πάστας» είναι τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, αλλά και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα στο σύνολό της, με πολλές γυναίκες στο δυναμικό της, εγγύηση για δυναμική λαϊκή αντιπολίτευση 100%, για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων μέσα κι έξω από τη Βουλή.


Κ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ