Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται διεργασίες εντός και εκτός Ρωσίας στον απόηχο της ένοπλης στάσης

Η Λευκορωσία δηλώνει ότι θα επωφεληθεί από τη «μαχητική εμπειρία» των μισθοφόρων της «Wagner»

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες μέσα κι έξω από τη Ρωσία μετά την ένοπλη ανταρσία του επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, το περασμένο Σάββατο, η οποία έληξε το ίδιο βράδυ με διαμεσολάβηση του Λευκορώσου Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο.

Στη Ρωσία στο εξής η Εθνοφρουρά θα είναι εξοπλισμένη με βαρύ οπλισμό και τανκς, ανέφερε ο αρχηγός της, Β. Ζολότοφ, προσθέτοντας πάντως ότι οι στασιαστές της «Wagner» ακόμη κι αν έφταναν στη Μόσχα «δεν θα μπορούσαν να την καταλάβουν».

Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε οι μισθοφόροι της «Wagner» και ο εξοπλισμός που τους είχε παραχωρηθεί από τη Μόσχα να ενσωματωθούν στον ρωσικό στρατό, ενώ παραμένει ασαφές τι ακριβώς θα συμβεί με τους μισθοφόρους της που δρουν στην Αφρική, σε χώρες όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Λευκορωσία, που επιβεβαίωσε πως έφτασε εκεί ο Πριγκόζιν, προετοιμάζεται από την πλευρά της να υποδεχτεί διοικητές και μισθοφόρους της «Wagner» και να λάβει την «εμπειρία» τους από τα πεδία των μαχών.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB απέσυρε την ποινική έρευνα εναντίον της «Wagner», μετέδωσαν χτες ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «RIA Novosti», η έρευνα αποσύρθηκε επειδή «οι συμμετέχοντες σταμάτησαν τις ενέργειες που αποσκοπούσαν στη διάπραξη του εγκλήματος».

Είχε προηγηθεί το προχτεσινό νέο διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με το οποίο καλούσε τους μαχητές της «Wagner» είτε να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Αμυνας ή να παραιτηθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ επανέλαβε την υπόσχεση ότι όποιος θέλει μπορεί να πάει στη Λευκορωσία.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν είχε ισχυριστεί ότι μόλις το 1% - 2% των μισθοφόρων της «Wagner» είχαν δεχτεί να υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Αμυνας, «αφού όλοι γνωρίζουν πολύ καλά (...) ότι αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη απώλεια μαχητικής ικανότητας».

Η «Wagner» ετοιμάζεται να παραδώσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στο υπουργείο Αμυνας, μετέδωσε χτες το «RIA Novosti», επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, στη Ρωσία άρχισαν να επαναλειτουργούν σημεία υποδοχής νέων μισθοφόρων της «Wagner», όπως π.χ. στο Νοβοσιμπίρσκ και στην Τιουμέν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Γιγαντοαφίσες της «Wagner», που είχαν ξηλωθεί μετά την ανταρσία, επανατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους.

Με φόντο τις ενδοαστικές αντιθέσεις στη Ρωσία που οξύνονται όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, και τον κίνδυνο αυτές να εκφραστούν ξανά ένοπλα, ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν Βλ. Σούρκοφ τόνισε ότι η ύπαρξη εταιρειών μισθοφόρων εγκυμονεί τον κίνδυνο η Ρωσία να μετατραπεί σε «κάποιου είδους ευρασιατική ζώνη φυλών» και να διασπαστεί η στρατιωτική ιεραρχία, την ώρα που η χώρα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι «ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες» είναι ιδέα η οποία εισήχθη στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και δημιουργήθηκαν για να εμπλακούν σε πολέμους δι' αντιπροσώπων, είπε.

«Γιατί τις χρειαζόμαστε σήμερα, όταν έχουμε εμπλακεί ανοιχτά στη μάχη για την Ουκρανία; Αυτός δεν είναι πόλεμος δι' αντιπροσώπων, είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση», επέμεινε ο Σούρκοφ, επομένως «ο στρατός πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο με όπλα αλλά και με ενότητα διοίκησης».

Εξάλλου, σε νέα παρέμβασή του, χτες, ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι η «Wagner» χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το ρωσικό κράτος, με 86 δισ. ρούβλια (1 δισ. δολάρια) μεταξύ Μάη 2022 - Μάη 2023. Επιπλέον, ο επικεφαλής της «Wagner» πληρώθηκε σχεδόν τόσα χρήματα κατά την ίδια περίοδο από την επιχείρησή του τροφίμων και κέτερινγκ τροφοδοτώντας κρατικές υπηρεσίες, είπε ο Πούτιν.

«Οι αρχές θα ερευνήσουν το πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα που καταβλήθηκαν στη "Wagner" και τον επικεφαλής της», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος μίλησε χτες σε μέλη των στρατιωτικών μονάδων, της Εθνικής Φρουράς και των υπηρεσιών ασφαλείας, επαινώντας τις δυνάμεις ασφαλείας που «σχεδόν σταμάτησαν έναν εμφύλιο πόλεμο» κατά την αντιμετώπιση της ανταρσίας της «Wagner», αναφερόμενος ξανά στον θάνατο πιλότων του ρωσικού στρατού στις συγκρούσεις του Σαββάτου.

Η Λευκορωσία θα επωφεληθεί από την εμπειρία της «Wagner»

Αλλά και στη Λευκορωσία «ο στρατός, όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας και των μονάδων ειδικών καθηκόντων, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού μέσα στο μισό της ημέρας», το Σάββατο, είπε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, ενώ συμπλήρωσε πως το Μινσκ ήταν έτοιμο να στείλει στρατεύματα για να συνδράμουν τη Μόσχα κατά της «Wagner».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιστότοπο «Verstka», στη Λευκορωσία άρχισαν να δημιουργούν στρατόπεδα για να εγκατασταθούν μισθοφόροι της «Wagner». Το ένα από αυτά βρίσκεται κοντά στην πόλη Οσιπόβιτς της περιοχής Μογκίλεφσκαγια, και μπορεί να φιλοξενήσει 8.000 μαχητές. Το εν λόγω στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, θα δημιουργηθούν μερικά τέτοια στρατόπεδα χωρίς να αναφέρεται ακριβής αριθμός.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, έχει παραχωρηθεί στην ομάδα «Wagner» μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση στη χώρα, ενώ ακόμη δεν κατασκευάζονται στρατόπεδα για τη φιλοξενία τους.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε χτες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα ήθελαν να μάθουν από την πολεμική εμπειρία της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας «Wagner».

«Αν οι διοικητές τους έρθουν σε εμάς και μας βοηθήσουν... αν μας πουν τι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή... Αυτό είναι ανεκτίμητο. Αυτό πρέπει να πάρουμε από τη "Wagner". Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι μονάδες εφόδου. Θα μας εξηγήσουν τι έχει σημασία αυτή τη στιγμή στο στρατιωτικό επίπεδο», είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να φοβάται η Λευκορωσία την παρουσία των μισθοφόρων. «Θα τους παρακολουθούμε στενά», είπε.

Το Κίεβο ζητά «πολιτική πρόσκληση» για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κι ενώ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις και οι προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11 - 12 Ιούλη) που θα πάρει αποφάσεις για μακρόχρονη στρατιωτική στήριξη και εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζήτησε τη διατύπωση «πολιτικής πρόσκλησης» προς το Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει κάθε λόγος να απευθυνθεί πολιτική πρόσκληση στην Ουκρανία για να ενταχθεί στη Συμμαχία», δήλωσε. Αναγνωρίζοντας ότι πιθανόν δεν θα υπάρξει επίσημη πρόσκληση μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις των κρατών - μελών, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι το Κίεβο σε αυτήν τη φάση καταβάλλει κάθε προσπάθεια «ώστε οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους να έχουν πραγματική σημασία».

Παράλληλα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία μέχρι τη στιγμή της εισδοχής της» στο ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, εκτίμησε ότι η εξουσία του Βλ. Πούτιν είναι «σταθερή» παρά την ανταρσία της «Wagner» και ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα εξακολουθήσει «σίγουρα» να βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας το 2024.

«Αν αυτή (η ανταρσία) μπόρεσε να συμβεί, είναι μια προφανής ένδειξη αδυναμίας. Αν όμως διευθετήθηκε μέσα σε 24 ώρες, είναι μια ένδειξη δύναμης», είπε, επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του. «Είναι πιο αξιόπιστες από οτιδήποτε άλλο» και «λένε ότι αυτό δεν είναι σημαντικό».

Διαρροές για συνομιλίες μεταξύ Δύσης και χωρών των BRICS

Επίσημες συνομιλίες για την «επίλυση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούλη, μετέδωσε προχτές το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, επικαλούμενο δικές του πηγές.

Το ARD ανέφερε ότι μια διεθνής συνάντηση για την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη το περασμένο Σάββατο «υπό συνθήκες αυστηρής μυστικότητας», με τη συμμετοχή διπλωματών από δυτικές χώρες, καθώς και εκπροσώπων της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Κιέβου.

Το τηλεοπτικό κανάλι σημείωσε ότι στόχος της Δύσης ήταν να κερδίσει την υποστήριξη των συμμάχων της Ρωσίας στους BRICS, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει «ουδέτεροι» γύρω από την Ουκρανία.

Στις 23 Ιούνη, εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία εργάζεται για μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων δυτικών χωρών και ομολόγων τους από τα έθνη του «παγκόσμιου νότου» στην Κοπεγχάγη, στις 24 Ιούνη.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» επικαλέστηκε πηγές του, σύμφωνα με τις οποίες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, εκπρόσωποι της Κομισιόν και «απεσταλμένοι από τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία», καθώς και «ένας σημαντικός Ουκρανός αξιωματούχος» αναμενόταν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συνομιλίες.

Στη Νότια Αφρική η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Τη Νότια Αφρική επισκέφτηκε χτες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, με την Ουκρανία και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Νότιας Αφρικής και άλλων αφρικανικών κρατών που επισκέφτηκαν πρόσφατα Κίεβο και Μόσχα, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Πριν από την επίσκεψη, η Μπέρμποκ είχε δηλώσει ότι θέλει να ακούσει τις απόψεις της Νότιας Αφρικής για τις «δραματικές εξελίξεις» στη Ρωσία και να συζητήσει το πώς η Νότια Αφρική μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει να δοθεί τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οπως είπε η ΥΠΕΞ της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, η απόπειρα ανταρσίας στη Ρωσία δεν θα επηρεάσει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες, ενώ εξήγησε ότι η αφρικανική ειρηνευτική αποστολή στο Κίεβο και τη Μόσχα είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε περαιτέρω συναντήσεις τις επόμενες βδομάδες.

Η Πάντορ υπεραμύνθηκε της στάσης της Νότιας Αφρικής απέναντι στην κριτική που της ασκείται για το ότι απείχε από τις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ για τα ψηφίσματα καταδίκης της Ρωσίας για τον πόλεμο, λέγοντας ότι η Πρετόρια βρίσκεται τώρα στην πολύτιμη θέση να μπορεί να διαπραγματεύεται και με τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο καρδινάλιος Μ. Ζούπι θα πραγματοποιήσει ειρηνευτική αποστολή και θα επισκεφθεί τη Μόσχα σήμερα και αύριο, ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε βρεθεί στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλαπλές επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Κριμαία(2023-08-01 00:00:00.0)
Ρωσία και Ουκρανία σε «θέση μάχης» για τα πλοία που κυκλοφορούν στη Μαύρη Θάλασσα(2023-07-21 00:00:00.0)
Η Πολωνία ζητά ξανά αμερικανικά πυρηνικά ως «απάντηση» στη Λευκορωσία(2023-07-04 00:00:00.0)
Μακροπρόθεσμες στρατιωτικές δεσμεύσεις για την Ουκρανία από ΕΕ και ΝΑΤΟ(2023-07-01 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και ΕΕ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στον απόηχο της ανταρσίας Πριγκόζιν(2023-06-27 00:00:00.0)
Συμφωνία Ρωσίας - Λευκορωσίας για εξοπλισμούς με πυρηνικές δυνατότητες(2022-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ