Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Με τα μούτρα» στην υλοποίηση της βαριάς αντιλαϊκής ατζέντας

Eurokinissi

«

Σηκώνει μανίκια» και επιταχύνει τον αντιλαϊκό της προγραμματισμό η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, διατάσσοντας γι' αυτόν τον σκοπό ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, με «περγαμηνές» στο τσάκισμα του λαού. Το νέο σχήμα ορκίστηκε χτες το μεσημέρι, ενώ για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη του συνεδρίαση με ζητούμενο να «τρέξει» μια ώρα αρχύτερα μια σειρά από νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Φοροεπιδρομή, πλειστηριασμοί και ακόμα πιο αντιδραστικό κράτος

Διόλου τυχαία, μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να επισκεφτεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αλλωστε, το ένα από τα δύο πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης ΝΔ, θα αφορά την οικονομική - φορολογική πολιτική, συνοδευόμενο από αυτό για το επιτελικό κράτος, έχοντας στον πυρήνα του την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους, ώστε ακόμα πιο αποτελεσματικά να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική.

Αυτά με φόντο και τις δεσμεύσεις ως τέλος Αυγούστου να έχει εγκριθεί ένα σημαντικό πακέτο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα νομοθετούνται «κατά ριπάς», με βασική αιχμή τη νέα φορο-επίθεση στην εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, για να διατηρήσει η χώρα την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην εκταμίευση κονδυλίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εξάλλου, στην ευρύτερη εικόνα, ένα από τα θέματα συζήτησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, είναι το παζάρι για την τελική μορφή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ, με «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, ματωμένα πλεονάσματα και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, για να θωρακίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποκαλυπτικά ήταν και τα όσα ειπώθηκαν στις παραλαβές και παραδόσεις των σχετικών υπουργείων, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, περιγράφοντας τους έξι στόχους του υπουργείου, να ιεραρχεί ψηλά τη συνέχιση «των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας», την «υγεία του τραπεζικού συστήματος», τη «συνέχιση της μείωσης των "κόκκινων" δανείων» και την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις». Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το 95% των φόρων και να απειλείται από πλειστηριασμούς και εξώσεις όσο οι όμιλοι και οι τράπεζες θα θησαυρίζουν.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μίλησε για «προσέλκυση νέων επενδύσεων» και ανέφερε ότι «η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα», «προτεραιότητες» που βασίζονται στις «φαστ τρακ» διαδικασίες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, και συνολικά στις λαϊκές θυσίες για τις φοροαπαλλαγές και τα κέρδη των «επενδυτών». Διόλου τυχαία άλλωστε ο υπουργός δεν είπε λέξη για την ακρίβεια που τσακίζει καθημερινά το λαϊκό εισόδημα, παραπέμποντας σε δηλώσεις που θα κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης περί «καλαθιών»...

Με «στόχο και όραμα να διευκολύνω και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία» ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δίνοντας και τα σχετικά διαπιστευτήρια στους εφοπλιστές. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα γίνεται ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, καθώς «τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αποτέλεσαν την απάντηση στους πρόσφατους εκβιασμούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη», με τον λαό να συνεχίζει να πληρώνει και για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η «καθημερινότητα» της αντιλαϊκής επίθεσης

Ολα τα παραπάνω με «κάβα» και το αντεργατικό οπλοστάσιο, που εμπλουτίζεται παραπέρα, με τον νέο υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, να μιλάει για «μάχη της καθημερινότητας που πρέπει να κερδηθεί», μια καθημερινότητα στην οποία περνάει η «κληρονομιά» μιας σειράς αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων.

Ετσι, οι υποσχέσεις για «λύσεις στα προβλήματα» του λαού που έδωσε ο υπουργός είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στα Εργασιακά, ή ο νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση στο Ασφαλιστικό, αλλά και οι «ουρές» που έχουν μείνει προς εκτέλεση (επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εφαρμογή ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ), και μάλιστα μέσα σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβληθεί στην αγορά εργασίας, με τους πετσοκομμένους μισθούς, τις ανύπαρκτες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις απολύσεις και την ανεργία, τις κατακρεουργημένες συντάξεις και παροχές του ΕΦΚΑ, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν την «καθημερινότητα» για τον εργάτη, όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά προμηνύουν την κλιμάκωση της επίθεσης.

Αντιλαϊκές «προτεραιότητες» σε Υγεία και Παιδεία

Τη σκυτάλη για την αντιδραστική μεταρρύθμιση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που περιλαμβάνει τον «νέο υγειονομικό χάρτη», το «νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων» και την παραπέρα εμπορευματοποίηση παρέλαβε χτες ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για «συμπόρευση με τους εργαζόμενους (...) στην ...επαναθεμελίωση του νέου ΕΣΥ», επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της «ενίσχυσης μόνιμου κι έκτακτου προσωπικού, του διπλασιασμού των ΜΕΘ», τα περί «αναβάθμισης» 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, όπως προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργο που επικεντρώνει στην ενεργειακή εξοικονόμηση και όχι στην ουσιαστική ενίσχυση των δομών. Επανέλαβε μάλιστα τη χιλιοειπωμένη προκήρυξη της προηγούμενης 4ετίας για «10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών», που, όπως επιβεβαιώθηκε προεκλογικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ακόμα κι αν γίνουν, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα τεράστια κενά των νοσοκομείων αφού «στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία βασική υπόθεση: Μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση».

Με υποσχέσεις για «αναβάθμιση», που όπως έχει αποδείξει η εμπειρία μεταφράζονται σε υλοποίηση στρατηγικών αντιδραστικών κατευθύνσεων, και επικλήσεις σε «συγκλίσεις και συναινέσεις», ανέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο νέος υπουργός, Κυρ. Πιερρακάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση της διά βίου μάθησης και στον ρόλο των νέων τεχνολογιών λέγοντας ότι το υπουργείο «θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο». Βέβαια, ήδη στον χώρο της Εκπαίδευσης υπάρχει εμπειρία από την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων, στο πλαίσιο μιας υποβαθμισμένης και όλο και πιο ταξικής Εκπαίδευσης. Από αυτή επιβεβαιώνεται πως δεν αρκεί να καταχωρούνται στοιχεία που καταγράφουν τις ελλείψεις και να κρεμιούνται και κάποιοι διαδραστικοί πίνακες για να λυθούν χρόνια προβλήματα που στερούν μορφωτικά δικαιώματα, να απαντηθούν οι πραγματικές ανάγκες σε ό,τι αφορά τους όρους παροχής της μόρφωσης, να φτάσει το περιεχόμενο του σχολείου στο ύψος των σύγχρονων απαιτήσεων, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που διεκδικούν αγωνιστικά εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς.

Προς νέες «Πύλους» η μεταναστευτική πολιτική

Νέα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, όπως το ναυάγιο στην Πύλο, προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια αντιδραστική πολιτική και στη μετανάστευση, θέτοντας ως στόχους «...να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX και να αυξήσουμε τον αριθμό των απελάσεων, τη συμφωνία δηλαδή που υπογράψαμε πρόσφατα, όσων διαμένουν παράνομα στη χώρα μας. Να δώσουμε έμφαση στην προστασία των συνόρων μας και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράκτη του Εβρου, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, σε ολόκληρη τη συνοριογραμμή και την ενίσχυσή του με τεχνολογίες αιχμής».

Σημειωτέον, το Μεταναστευτικό βρίσκεται πάνω πάνω και στην επερχόμενη Σύνοδο της ΕΕ καθώς τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Ποδαρικό εμπλοκής... με τον Αμερικανό πρέσβη

Συζήτηση στη Σύνοδο θα γίνει και για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία, ενώ σε ειδική συζήτηση για την Ασφάλεια και την Αμυνα δρομολογούνται νέες αποφάσεις ώστε η ΕΕ «να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα», θέμα που ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα της και η ελληνική κυβέρνηση στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά αναλαμβάνοντας ακόμα πιο ενεργά επικίνδυνους ρόλους ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Αντιλαϊκό ορόσημο και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στα μέσα Ιούλη, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου, σε συνθήκες όξυνσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των αντιθέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσία και Κίνα, θα παρθούν νέες επικίνδυνες αποφάσεις και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καθώς, μάλιστα, η Ελλάδα παίρνει φανερά ρόλο στη σύγκρουση, με αποστολές πολεμικού υλικού στο Κίεβο και συνεχείς διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία μέσα από την Αλεξανδρούπολη κι άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας, δεν περνά απαρατήρητο ότι χτες, λίγο πριν γίνει η παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Αμυνας, φρόντισαν να το «επισκεφτούν» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, και αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου τους υποδέχτηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Λίγο αργότερα, ο νέος υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, στις πρώτες του δηλώσεις από το υπουργείο, σηματοδοτώντας τη βούλησή τους για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια, τόνισε ότι «σε μια κρίσιμη συγκυρία παγκόσμιων ανακατατάξεων η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον, ως παράγων ασφάλειας και σταθερότητας, να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις που την αφορούν». Παρέπεμψε, για παράδειγμα, στις «αμυντικές συμφωνίες» που υπέγραψε, ως υπουργός Εξωτερικών, με ΗΠΑ και Γαλλία, συμφωνίες απόλυτα ενταγμένες στα επιθετικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Ολα αυτά ενώ «τρέχει» το παζάρι της Τουρκίας με τον ευρωατλαντικό άξονα διεκδικώντας ανταλλάγματα για να μείνει αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο. Μια «συζήτηση» στον βωμό της οποίας μπαίνουν ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα, ενώ εξελίξεις, και σε αυτό το πεδίο, αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα με επώδυνους συμβιβασμούς στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής, πίσω από την οποία συντάσσονται η κυβέρνηση και όλες οι αστικές - ευρωατλαντικές δυνάμεις.

Διόλου τυχαία προχτές επισημοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ενώ χτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στις πρώτες του δηλώσεις από το ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική (...) στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα». Από κοντά και ο νέος υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ο οποίος τόνισε αναφερόμενος στη «γειτονική Τουρκία», ότι «θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες, προς όφελος των λαών μας», καθώς «μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στις σχέσεις μας», με προτεραιότητά τους βέβαια την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών μπίζνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ