Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΗΠΕΙΡΟΣ
Γεροί δεσμοί, «χτισμένοι» με αγώνες

Αύξηση ψήφων στον νομό Ιωαννίνων, παρά την άνοδο της αποχής κατά 10%

Από το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα τον Νοέμβριο του 2021
Από το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα τον Νοέμβριο του 2021
Με τις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου να καταγραφούν εκλογικά αποτελέσματα για το ΚΚΕ πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό και σημαντική άνοδο σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών αποτυπώνονται οι γεροί δεσμοί, «χτισμένοι» με αγώνες, των κομμουνιστών με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής. Συνολικά στην περιοχή της Ηπείρου το ΚΚΕ έλαβε 7,61%, από 4,87% το 2019, αύξηση κατά 40%.

Κάθε ψήφος που κερδήθηκε αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των λαϊκών ανθρώπων στο Κόμμα και στην πρωτοπόρα δράση του την περίοδο της πανδημίας, σε μεγάλους αγώνες όπως στο «Market In» στα Γιάννενα, στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Θεσπρωτία, στην «Ηπειρος» στην Αρτα, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και αλλού. Αποτυπώνει το πείσμα των κομμουνιστών να αποκτήσουν οι εργάτες εμπιστοσύνη στη δύναμή τους μέσα από την οργάνωση στον χώρο δουλειάς, στον κλάδο. Δείχνει το κύρος των κομμουνιστών, ότι ακόμα και ένας μόνο σε μία γειτονιά, σε έναν χώρο δουλειάς, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων το κόμμα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των νομών της Ηπείρου, 8%, από 4,99% το 2019, αύξηση κατά 46%. Συνολικά στον νομό το Κόμμα λαμβάνει 2.244 ψήφους παραπάνω απ' ό,τι το 2019 (7.116 έναντι 4.872). Εδώ αποτυπώνεται ο ληστρικός εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής. Ενώ το ΚΚΕ καταγράφει αύξηση ψήφων ακόμα και από τις εκλογές του περασμένου Μάη, παρά την αύξηση της αποχής κατά 10%, απώλεσε τη βουλευτική του έδρα, που πήγε στη ΝΔ. Την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα έχασε 3.116 ψήφους από τις εκλογές του Μαΐου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απώλεσαν 4.177 και 2.321 ψήφους αντίστοιχα.

Κόντρα στα εκβιαστικά διλήμματα των αστικών κομμάτων, οι Γιαννιώτες στήριξαν το ΚΚΕ μέχρι τέλους. Στον δήμο Ιωαννιτών το ΚΚΕ έλαβε 7,22%, από 4,32% το 2019, ενώ έλαβε 14,1% - από 9% το 2019 - στον δήμο Ζίτσας, περιοχή στην οποία έχουν έδρα οι βιομηχανίες τροφίμων του νομού. Σε Ζίτσα, Πρωτόπαππα, Βουνοπλαγιά και Βρυσούλα το ΚΚΕ αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα, ενώ σε όλα τα χωριά που γειτνιάζουν στη ΒΙΠΕ καταγράφει διψήφια ποσοστά. Είναι οι αγωνιστικές παραδόσεις αυτών των χωριών που μπολιάστηκαν με τους σύγχρονους ταξικούς αγώνες και φέρνουν σήμερα ένα διακριτό ρεύμα ανόδου του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Επιπροσθέτως, ορεινά χωριά με δεσμούς αίματος με το Κόμμα κρατούν ψηλά την κόκκινη σημαία. Στον ηρωικό Γράμμο, στη Λυκόρραχη το ΚΚΕ έλαβε 34,35%, ενώ στα Πράμαντα, στο Σκλούπο, έφτασε το 46,27%, και στα δύο χωριά πρώτο κόμμα.

Παράλληλα, στους εργαζόμενους στις Κατασκευές, στο Φάρμακο, στους ΟΤΑ, στα σούπερ μάρκετ, το ΚΚΕ καταγράφει διψήφια ποσοστά, ενώ ενισχυμένο βγαίνει και σε όλα τα εργοστάσια τροφίμων, σε ένα από τα οποία, με εκατοντάδες εργαζόμενους, αναδεικνύεται πρώτο κόμμα.

Αντίστοιχα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από την εκλογική περιφέρεια Αρτας, όπου το ΚΚΕ έλαβε 7,7%, από 4,83% το 2019, ενώ στον δήμο Αρτας έφτασε το 8,2%.

Στην εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας το ΚΚΕ έλαβε 7,92%, από 7,4% τον Μάιο, ενώ στον δήμο Πρέβεζας το ποσοστό του φτάνει το 10,1%, στη Δημοτική Ενότητα Λούρου το 11,9%, στον Ωρωπό 25,8%. Αιμοδότης στα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, στους ΟΤΑ, στους εκπαιδευτικούς και στο Εμπόριο.

Τέλος, στην ακριτική Θεσπρωτία το ΚΚΕ έλαβε 5,83%, από 3,73% το 2019, ενώ μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του, αφού λαμβάνει 5,28% από 2,83% το 2019.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ