Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με το «δεξί» στο «υπουργείο αντιπολίτευσης»

Η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι μια καλή κυβέρνηση», λέει ο Ευ. Αποστολάκης!

INTIME NEWS

Εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα για το πότε θα δρομολογηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες αποτίμησης της εκλογικής ήττας αλλά και πώς θα επιχειρηθεί η «επανίδρυση» του κόμματος, που ο ίδιος εξήγγειλε το βράδυ των εκλογών, τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επί του παρόντος, «κάνουν ποδαρικό» στο γνώριμο «υπουργείο αντιπολίτευσης», με τοποθετήσεις όπως αυτές του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ «καλή»! Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε συγκεκριμένα πως «εγώ εκτιμώ ότι είναι μια καλή κυβέρνηση» και «θεωρώ ότι οι καλύτερες επιλογές που μπορούν να γίνονται, γίνονται για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα η χώρα. Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι θα πάει πολύ καλά». Σε δεύτερη ερώτηση, μάλιστα, για το αν είπε... όντως ότι η κυβέρνηση είναι «καλή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «βεβαίως», σημειώνοντας ότι «δεν έχω ούτε παρωπίδες ούτε κομματικές δεσμεύσεις. Θεωρώ ότι αυτό που είναι σωστό και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να λέγεται»!

Και πώς να υπάρχουν άλλωστε «παρωπίδες» όταν πρόκειται για την υλοποίηση του κοινού προγράμματος που ανέλαβε από χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, με την «προμετωπίδα» να γράφει Ταμείο Ανάκαμψης, «δημοσιονομική σταθερότητα», «πράσινη μετάβαση» και εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια... Ολα όσα δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να υποστηρίξει από τις θέσεις της αντιπολίτευσης, εξ ου και «εύγλωττα» από χτες ψελλίζει περί «κρυφής ατζέντας» της κυβέρνησης ΝΔ, για να κρύψει τη φανερή ατζέντα που και εκείνος προσυπογράφει. Αλλά και επαναλαμβάνει τα περί τάχα «παντοδύναμης» και «χωρίς αντίπαλο» ΝΔ, καλλιεργώντας επί της ουσίας ανοχή και στάση αναμονής στη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ομολογούν κορυφαία του στελέχη, όλα είναι ρευστά, με επίδικο πάντως το πώς θα ανακτηθεί η ικανότητα χειραγώγησης του λαού και να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο ισχυρός πόλος της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στόχοι γύρω απ' τους οποίους αναμένεται να ξεσπάσει η αντιπαράθεση στην πορεία προς το συνέδριο, που όλοι λένε ότι επιβάλλεται να συγκληθεί, άσχετα απ' τον χρόνο που θα γίνει αυτό, πιθανόν μετά τις τοπικές εκλογές.

Μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν έδωσαν τόσο η δήλωση αποχώρησης του Α. Τάτση όσο και τα «καρφιά» Πολάκη χτες προς τον Ν. Μπίστη. Ο τελευταίος σε ανάρτησή του σημείωσε πως «τη βασική ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς» και άρα «έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε λάθη, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν». Απαντώντας ο Π. Πολάκης, τον κάλεσε: «Ανέλαβε πρώτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής. Εννοώ την απουσία όποιας αναφοράς στην επιδίωξη αυτοδυναμίας αν οι άλλοι αρνηθούν, όπως και έγινε».

Την ίδια ώρα ο Δ. Βίτσας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Αλ. Τσίπρα απ' την προεδρία του κόμματος. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχετικά με την επόμενη μέρα στο κόμμα τους, είπε ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, διαφορετικά θα είναι πρόχειρο ή ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας. «Θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ (...) Εχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, θα 'λεγε κανένας, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιον άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο. Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή».

Ακουμπούν και το ΠΑΣΟΚ οι «ζυμώσεις»

Οι «ζυμώσεις» για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ακουμπούν ευρύτερα τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πολιτικούς που προέρχονται ή και παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στο κάδρο μπαίνει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό άρθρο της Μαρίας Ρεπούση, η οποία πλέον είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στα χτεσινά «Νέα», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της συνεργασίας ή συνένωσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διαμορφωθεί «αξιόμαχος» σοσιαλδημοκρατικός πόλος. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι σε αυτήν την περίοδο «είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ η συνεννόηση της Κεντροαριστεράς και συγκεκριμένα των δύο πολιτικών κομμάτων που εγγράφονται στο χώρο της: Του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ. Και ενδεχομένως η συνεννόηση αυτή να μπορούσε να καταλήξει στη συγκρότηση ενός μεγάλου κεντροαριστερού πόλου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Στο προγραμματικό επίπεδο, συμφωνούν εξάλλου σε πολλά μεταξύ τους». Ενώ προσθέτει ότι «ο τόπος χρειάζεται εξάλλου μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσίασαν στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύσαμε μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση «δεν θα έχει τέλος ο κατήφορος» και η «εναλλακτική» «για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιστρέψει στην ασφαλή θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης» και «για το ΠΑΣΟΚ, να απορροφηθεί σταδιακά από τη ΝΔ που με αέρα στα πανιά της ανοίγεται στον μεσαίο χώρο».

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ από το βράδυ των εκλογών έχει ανοίξει τη συζήτηση εκτιμώντας ότι έχει «χρέος να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά, για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ», όπως είπε στη δήλωσή του ο Ν. Ανδρουλάκης.

Σημειώνεται ότι από το ΠΑΣΟΚ μένουν εκτός Βουλής μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο Χάρης Καστανίδης αν ο Ν. Ανδρουλάκης επιλέξει την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης, όπως είχε κάνει στις εκλογές της 21ης Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «αξίες» τους και οι αξίες μας(2023-05-18 00:00:00.0)
Συναγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοροϊδία και την εξαπάτηση του λαού(2017-05-24 00:00:00.0)
Επιμένουν για νέα ευρεία πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή(2016-05-06 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ ελέω ...προεκλογικών αναγκών(2015-08-26 00:00:00.0)
Καβγάς για το «πάπλωμα» με το βλέμμα στις κάλπες(2014-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ