Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Διεκδίκησαν «αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό - δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό»

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας και της απεργίας που πραγματοποίησαν στην υπόλοιπη χώρα.

«Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και «Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό» είναι τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης κινητοποίησης από τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, ΨΝΑ Δαφνί, «Αγιος Σάββας», Δρομοκαΐτειο, «Ελενα Βενιζέλου». Δυναμικό «παρών» έδωσε επίσης η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΚΑΒ», ενώ συμμετείχαν ακόμα ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και το Σωματείο Καθαριστριών Νοσοκομείου Πατρών.

Η ανάκληση της επικίνδυνης ΠΝΠ που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων με οδηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των δήμων, καθώς και τη διακομιδή των ασθενών με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, ΣΟΧ, μέσω ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ), είναι μερικά από τα αιτήματα που έθεσε αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε της αντιεπιστημονικής ΠΝΠ, απέφυγε να δεσμευτεί για τη μη απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επανέλαβε τη χιλιοειπωμένη προκήρυξη για 10.000 προσλήψεις, που ακόμη κι αν υλοποιηθεί, δεν αντικαθιστά καν τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις. Ακόμη ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει την εκπόνηση μελέτης για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν και προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υφυπουργό Οικονομίας Θ. Πετραλιά, έθεσαν επί τάπητος το αίτημα για αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016-2017, την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ και αύξησή του στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος, που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια.

Η κυβέρνηση και σε αυτή τη συνάντηση υπερασπίστηκε το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη χώρα, δίνοντας μεγαλύτερες αυξήσεις στους εργαζόμενους», ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν επαρκεί η κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία, συνολικά στην Υγεία, ανέδειξαν οι υγειονομικοί, με την παρέμβαση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην 3η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της απεργίας τους.

Απαίτησαν μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστούν όλες οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές με αφορμή την τραγική κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που τμήματα νοσηλείας παραμένουν χωρίς κλιματισμό σε συνθήκες καύσωνα. Και επίσης κατήγγειλαν την πολιτική που στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της Υγείας, καταργεί βασικές ειδικότητες για να δημιουργήσει καινούργιες, πιο προσοδοφόρες για τα «νοσοκομεία ΑΕ», βάζοντας στο ζύγι κόστους - οφέλους τις λαϊκές ανάγκες, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» που θέλει να αντικαταστήσει τη θέση οδοντιάτρου με θέση γενετιστή, αντί να καλύψει και τις δύο.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των συμβασιούχων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», που αποτελούν το 1/3 του προσωπικού και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη μονιμοποίησή τους, έχοντας τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, το πρωί, κάτω από την πίεση της μαχητικής κινητοποίησης των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο διοικητής δεσμεύθηκε σε άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τη λειτουργία του κλιματισμού. Και ήδη μέχρι το απόγευμα αποκαταστάθηκε εν μέρει το πρόβλημα στο ένα από τα δύο τμήματα νοσηλείας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, απαιτώντας να αποκατασταθεί ο κλιματισμός σε όλα τα τμήματα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στις πύλες του νοσοκομείου, μια κινητοποίηση σε συνέχεια της προχτεσινής αγωνιστικής υποδοχής του υφυπουργού Υγείας και της δράσης του Σωματείου ενάντια στο κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο Φοιτητικός Σύλλογος της Ιατρικής.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης στάθηκε στις διεκδικήσεις, με κεντρικό άξονα την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση, στις ΣΔΙΤ και τα «Νοσοκομεία ΑΕ». Και απαίτησε «να μην προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις, κλείσιμο κλινικών και τμημάτων. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά και ταυτόχρονα απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας».

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ το Σάββατο 15 Ιουλίου, στις 9 π.μ. έξω από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, εκεί που οι ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας και οι ξενοδόχοι με τις ευλογίες κυβέρνησης και υπουργείου Υγείας θα συζητούν για το πώς η Υγεία θα αποτελεί ακόμα καλύτερη κερδοφόρα επένδυση με όχημα τον «ιατρικό τουρισμό».

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων το «παρών» έδωσαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αλλωστε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση για το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, με την οποία ζητάει την άμεση επαναλειτουργία και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ για δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τις πύλες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, από όπου πρόσφατα παραιτήθηκαν 3 αγροτικοί γιατροί από περιφερειακά ιατρεία, οι οποίοι εξαναγκάζονταν να κάνουν εφημερίες στα ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδη με αφορμή την παρουσία του στην εκδήλωση του «ιατρικού τουρισμού», στην οποία τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που δίνουν προτεραιότητα στην "επαναθεμελίωση του ΕΣΥ", επισκέπτεστε το Ηράκλειο για την προώθηση του "ιατρικού τουρισμού", ενώ επικρατεί αγανάκτηση μεταξύ υγειονομικών και ασθενών για την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής μας, η οποία εκφράζεται με πλήθος κινητοποιήσεων συλλόγων εργαζομένων, συνταξιούχων και φοιτητών, που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο χρόνο στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στα Χανιά κ.α.

Η επίσκεψη αυτή του κυβερνητικού κλιμακίου σηματοδοτεί την επίσπευση των σχεδίων άλωσης της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, την οποία εκμεταλλεύονται μεγαλοεπιχειρηματίες για να θησαυρίσουν, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος του λαού θα αποκλείεται συνειδητά, προκειμένου να παραχωρούνται υποδομές σε ασθενείς που θα ακριβοπληρώνουν στα πλαίσια των συμφωνιών για τον "ιατρικό τουρισμό".

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που ετοιμάζετε ενάντια στην Υγεία!

Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ