Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ «HELLENIC TRAIN»
Διακοπή εργασιών λόγω καύσωνα, μετά την παρέμβαση εργαζομένων

«Στο πόδι» τα σωματεία για να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας

Στις εγκαταστάσεις του μηχανοστασίου της «Hellenic Train» στη Θεσσαλονίκη, μετά από παρέμβαση εργαζομένων για τις υψηλές θερμοκρασίες, πάρθηκε απόφαση για προσωρινή διακοπή των εργασιών. Συγκεκριμένα, έγινε στάση των εργασιών σε ύψος, πάνω από το τρένο και σε εξωτερικές εγκαταστάσεις, που είχαν ξεκινήσει από το πρωί.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εταιρεία: Την άμεση διακοπή των εργασιών σε συνθήκες καύσωνα, σύμφωνα και με τις συστάσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, σε εξωτερικούς χώρους και στις εγκαταστάσεις με τις μηχανές να δουλεύουν. Να παρθούν μέτρα για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, με επαρκή κλιματισμό των εγκαταστάσεων και κατάλληλους χώρους για να κάνουν οι εργαζόμενοι διαλείμματα ανά συχνά χρονικά διαστήματα. Να γίνει σύσταση από τον γιατρό Εργασίας και η εταιρεία να πάρει απόφαση οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σε ευπαθείς ομάδες να απέχουν πλήρως από την εργασία, με καταβολή του μεροκάματού τους.

Συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, μπροστά τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν ήδη στη χώρα και ειδικότερα στη Λάρισα, απαιτεί από κράτος και εργοδοσία το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ, ο πρόεδρός του Γιάννης Σκόκας τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν, και για τα ζητήματα αυτά, δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα σωματεία μας. Καμία ανοχή στο να είναι διαρκώς η ζωή μας εκτεθειμένη σε κίνδυνο».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα και να καταγγέλλουν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος της υγείας τους. Με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, τη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, τη μαζική συσπείρωσή τους στα σωματεία και τη συμμετοχή στον αγώνα, να διεκδικήσουν όλα τα μέτρα προστασίας τους από τον καύσωνα τα οποία η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγες μέρες πριν, με τη μορφή συστάσεων.

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα

Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα απαιτούν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τουρισμού - Επισιτισμού, Εργαζομένων ΔΕΥΑ και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Μεσσηνίας και στο πλαίσιο αυτό αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. πραγματοποιούν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλαμάτας.

Τονίζουν ότι η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να παίζεται «κορόνα - γράμματα» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά, και καλούν τους εργαζόμενους να απευθύνονται σε αυτά με αφορμή κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ