Σάββατο 15 Ιούλη 2023 - Κυριακή 16 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Εντείνονται τα παζάρια γύρω από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ενδέχεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας - που λήγει τη Δευτέρα - ωσότου οι άλλες πλευρές εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και αρθούν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, επεσήμανε την Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα δεν πάρθηκε υπόψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για παράταση της συμφωνίας.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες έστειλε την Τρίτη επιστολή στον Πούτιν, προτείνοντας τρόπους ώστε «να απομακρυνθούν τα εμπόδια που επηρεάζουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (RAB)».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει μια θυγατρική εταιρεία της RAB με το διεθνές σύστημα SWIFT, ώστε να επιτρέπονται οι συναλλαγές για αγορές τροφίμων και λιπασμάτων. Δύο πηγές ανέφεραν ότι ο Γκουτέρες πρότεινε στον Πούτιν να διατηρηθεί η υπάρχουσα συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας για αρκετούς μήνες, μέχρι να συνδεθεί αυτή η θυγατρική εταιρεία με το SWIFT.

Σχετικές συνομιλίες είχαν την Πέμπτη και την Παρασκευή ο ΟΗΕ και η ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο του Προέδρου Πούτιν» και ότι η Μόσχα «έχει την ευθύνη να παρατείνει τη συμφωνία, ειδάλλως συνέπεια θα είναι η παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια».

Την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πούτιν στην Τουρκία τον Αύγουστο και ότι «έχουμε την ίδια άποψη για την επέκταση του "διαδρόμου των σιτηρών"».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ σε δήλωσή του έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικά με την παράταση της συμφωνίας.

Σε αυτήν τη συγκυρία, Ιρανός βουλευτής «υπενθύμισε» πως όταν ολοκληρωθούν ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφοράς Βορρά - Νότου (INSTC) και τα σιδηροδρομικά δίκτυα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, καθώς και με τον σιδηρόδρομο του Ιράν, που εκτείνεται από τις βόρειες επαρχίες του μέχρι το νότιο λιμάνι Τσαμπαχάρ, θα μπορούν να εξάγονται πολλά ρωσικά εμπορεύματα και σιτηρά.

Το INSTC είναι ένα διεθνές δίκτυο μεταφορών, μήκους περίπου 7.200 χλμ., το οποίο συνδέει την Αγία Πετρούπολη και τη Βομβάη της Ινδίας και θα είναι μια εναλλακτική στη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την Ευρώπη, τον Περσικό Κόλπο και τις χώρες του Ινδικού Ωκεανού μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ