Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 74 ΕΤΗ!
«Δεν αποδεχόμαστε τη δουλειά μέχρι τα γεράματα» διαμηνύουν τα σωματεία

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη, στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών, καλεί εργαζόμενους, εργατικά συνδικάτα, συνταξιουχικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς το ΠΑΜΕ.

Απαιτεί να αποσυρθεί η νομοθετική διάταξη που μετατρέπει προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ σε ...παραθυράκι για την εργασία έως τα 74 έτη. «Να μην περάσει η απαράδεκτη μεθόδευση της εργασίας έως τα 74 έτη! Να πάρουν πίσω το απαράδεκτο άρθρο που νομιμοποιεί την εργασία των υπερήλικων έως τα γεράματα, που εμμέσως αυξάνει τα όρια ηλικίας», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Ως όχημα για τη συγκεκριμένη μεθόδευση αξιοποιείται το άρθρο 61 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», που έχει εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, με πρόσχημα τα «προγράμματα απασχόλησης» για ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω, το επίμαχο άρθρο βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην καθιέρωση της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα για μακροχρόνια ανέργους. Σύμφωνα με το άρθρο, τα συναρμόδια υπουργεία μπορούν να αποφασίζουν την ένταξη ανέργων «ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος» στα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων στον δημόσιο τομέα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα την εργασία έως τα 74 έτη. «Με πρόσχημα τη συμπλήρωση των ενσήμων σε ανασφάλιστους υπερήλικους ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιχειρούν μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να παρατείνουν τον εργάσιμο βίο, να αυξήσουν την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης πέρα και από τα φυσικά της όρια. Να μη δεχτούμε την εργασία με τη μαγκούρα στο χέρι κυνηγώντας τα ένσημα μέχρι τον τάφο. Να το πάρουν πίσω!», τονίζει.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ