Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αμεση απεργιακή απάντηση στο νέο εργοδοτικό έγκλημα

Νέο συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα εργοτάξια της Πάτρας
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα εργοτάξια της Πάτρας
Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι της Πάτρας στο νέο έγκλημα που φέρει τη σφραγίδα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Για σήμερα, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με προμετωπίδα τα αιτήματα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και μέτρα πυροπροστασίας.

Οι υπεύθυνοι για το έγκλημα θα λογοδοτήσουν στον πατραϊκό λαό

«Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους», διαμήνυσαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της Πάτρας, απαιτώντας να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της φονικής κατάρρευσης της γέφυρας.

Μάλιστα, από το πρωί συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας βρέθηκαν σε εργοτάξια και μεγάλα έργα, όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Επίσης, τα σωματεία εργαζομένων στον δήμο Πατρέων πραγματοποίησαν στάση εργασίας στηρίζοντας την 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, και ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Αμέσως μετά, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Επίσης παρευρέθηκαν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

«Για μια ακόμη φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Για τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων, των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών σκοτώνονται και σακατεύονται εργάτες, μένουν απλήρωτοι εργάτες. Η εργοδοσία έχει "λυμένα" τα χέρια της από την αντεργατική πολιτική χρόνων από τις κυβερνήσεις για να γίνεται όλο και πιο ασύδοτη, όλο και πιο επιθετική, για να επιβάλλει μέσα στους χώρους δουλειάς εργασία χωρίς μέτρα ασφάλειας, με απλήρωτους, κακοπληρωμένους εργάτες, με δουλειά ήλιο με ήλιο», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γιάννης Τασιούλας.

«Για άλλη μια φορά ένα έγκλημα του κράτους και της εργοδοσίας. Για άλλη μια φορά τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας. Για άλλη μια φορά μετριόμαστε και είμαστε λιγότεροι», κατήγγειλε ο Δημήτρης Μαρμούτας. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης έθεσε τα ερωτήματα στα οποία τα συνδικάτα διεκδικούν να δοθούν απαντήσεις: «Αλήθεια, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ ελέγχουν αν τηρείται από την εργοδοσία η απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες καύσωνα; Υπήρχε άδεια στην εταιρεία για την εκτέλεση εργασιών κατά τις Κυριακές; Αν υπήρχε τέτοια άδεια δεν θα έπρεπε να ανακληθεί εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών που ισχύουν αυτές τις μέρες; Ποιος θα έπρεπε να δώσει εντολή ανάκλησης, εφόσον υπήρχε τέτοια άδεια; Ηταν σε εξέλιξη ελεγχόμενη κατεδάφιση του τμήματος της γέφυρας; Αν ναι, ελέγχθηκε (και από ποιον;) πως κάτω από τη γέφυρα δεν υπήρχαν άνθρωποι;».


Επίσης, υπενθύμισε ότι τα έργα επισκευής στις γέφυρες της περιμετρικής Πατρών ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2022, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Μάλιστα, για το έργο «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δεσμεύσει 6,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2020», ενώ οι εργασίες ...σέρνονται και προχτές η εξέλιξή τους είχε τη συγκεκριμένη τραγική κατάληξη. «Εχουν τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση και η Περιφέρεια για το νέο αυτό έγκλημα. Εχουν τεράστια ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις που ψήφισαν τον έναν νόμο πίσω από τον άλλον δίνοντας αέρα στα πανιά των εργοδοτών να βάζουν τη ζωή μας στο ζύγι κόστους - οφέλους έτσι ώστε να φουσκώνουν και άλλο τα κέρδη τους με αντίτιμο τη ζωή και την υγεία μας», υπογράμμισε.

«Απαιτούμε τώρα να διαλευκανθούν άμεσα οι αιτίες του εγκλήματος αυτού. Οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στον πατραϊκό λαό. Καλούμε τον λαό να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός συναδέλφων από τα συντρίμμια. Απαιτούμε να ενταθούν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας», σημείωσε.

Σοβαρά ερωτήματα για τις ευθύνες της εργοδοσίας

Εκτός από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, την εγκληματική κατάρρευση της γέφυρας καταγγέλλει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, αναδεικνύοντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εντατικοποίηση της δουλειάς στο συγκεκριμένο έργο αφού ήταν ήδη εκπρόθεσμο σχεδόν ένα χρόνο. Επίσης, για το αν υπήρχαν συγκεκριμένη τεχνική, στατική και κυκλοφοριακή μελέτη σε ένα τέτοιο έργο κλπ.

Με αφορμή την τραγωδία στην Πάτρα, το Σωματείο αναδεικνύει τις διεκδικήσεις του, όπως για ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), για να διακόπτεται κάθε εργασία στις κατασκευές στους 38 βαθμούς Κελσίου, για αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλους τους νομούς της χώρας. Επίσης, για τη δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Για πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου, για άμεση απόδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο και στους τεχνικούς», καταλήγει το ΣΜΤ.

Σχετικές ανακοινώσεις για την καταγγελία του νέου εγκλήματος και τη στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών έχουν εκδώσει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα Αχαΐας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ