Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ»
Καταγγέλλει την προσπάθεια επιβολής 6 και 7 ημερών εργασίας

Την προσπάθεια επιβολής 6 και 7 ημερών εργασίας τη βδομάδα καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» στον επιχειρηματικό όμιλο εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι» στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν πιέσεις τις προηγούμενες μέρες να δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή, πέρα δηλαδή του πενθημέρου που προβλέπει η σύμβασή τους, πρακτική που εφαρμόζονταν παρανόμως τα προηγούμενα χρόνια και προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές έπεσαν στο κενό, αφού οι εργάτες αρνήθηκαν να προσέλθουν για εργασία το Σαββατοκύριακο.

«Αυτό σταμάτησε τους τελευταίους μήνες γιατί εμείς οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε λόγο και χρησιμοποιήσαμε τη δύναμη της οργάνωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση, αναφερόμενη στην απόφαση των εργαζομένων να συγκροτήσουν πρόσφατα το δικό τους επιχειρησιακό σωματείο με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργατών της παραγωγής. Μάλιστα, μία από τις πρώτες αποφάσεις του νεοσύστατου σωματείου ήταν η άρνηση εργασίας 6 και 7 μέρες με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Ακολούθησαν παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του επιχειρησιακού σωματείου, με τις οποίες η εργοδοσία εξαναγκάστηκε προσωρινά να παραιτηθεί από τα 7ήμερα για το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεθοδεύσεις για προσπάθεια εξαναγκασμού εργασίας κάποια Σάββατα τον μήνα ή προσπάθεια «να βάλει Κυριακή για δουλειά το πόστο του γυαλιού και διάφορα άλλα με μοναδικό σκοπό το εξής. Να φτάσουμε πάλι στο σημείο να δουλεύουμε όλοι μας επταήμερα για να βγαίνει η παραγωγή που θέλουν με τους ίδιους εργάτες», τονίζεται.

Μάλιστα, προκλητικά η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι καλοκαιρινές άδειες θα δοθούν μόνο σε όσους εργαζομένους αποδεχτούν να δουλεύουν εξαήμερο!

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι «ούτε τα κέρδη τους, ούτε οι αυξημένες ανάγκες της παραγωγής δεν δικαιολογούν ότι θα χάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, την ξεκούραση και τα δικαιώματά μας», καλώντας όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο, να παλέψουν οργανωμένα και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής στην εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ