Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητικά στους χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας τα συνδικάτα

Παρεμβάσεις του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Παρεμβάσεις του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Σε θέση μάχης εξακολουθούν να βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρίσκεται «στο πόδι» και απαιτεί διακοπή των εργασιών σε εργοτάξια όταν ο υδράργυρος ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο. Το Σάββατο κλιμάκιο του Συνδικάτου βρέθηκε σε μεγάλο εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μάρνη, απέναντι από το Πολυτεχνείο, παρεμβαίνοντας για να σταματήσει η δουλειά, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς. Την ίδια μέρα, με αποφασιστική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά σταμάτησαν εργασίες που εκτελούνταν από συνεργείο στο εργοτάξιο του πρώην εργοστασίου «Καχραμάνογλου», στο Κερατσίνι.

Παρεμβάσεις σε σειρά καταστημάτων και αποθήκες (HONDOS Περιστερίου, σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, ΑΒ, αποθήκες «Attica» και «Celestino», «Nak», «River West») έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ακατάλληλοι χώροι διαλείμματος, χωρίς κλιματισμό και πόσιμο δροσερό νερό, χώροι δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να κάνουν το διάλειμμά τους στο πεζοδρόμιο, καταστήματα που ο κλιματισμός είτε υπολειτουργεί είτε δεν λειτουργεί καθόλου, είναι μερικά από τα προβλήματα που διαπίστωσε. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στις αποθήκες καταστημάτων και μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπου δεν υπάρχει όχι κλιματισμός αλλά ούτε και εξαερισμός, καθώς και στα εξωτερικά πάρκινγκ των εμπορικών κέντρων. Για όλα τα παραπάνω το σωματείο έχει ζητήσει να διενεργηθούν έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση σε εργοτάξια στην Καλαμαριά πραγματοποίησε την Παρασκευή κλιμάκιο συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Κυριάκο Τσιαούση, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες μέσα σε συνθήκες καύσωνα.

Το κλιμάκιο σταμάτησε τις εργασίες σε δύο εργοτάξια, στον Φοίνικα, όπου γίνονταν εργασίες εγκατάστασης αγωγού φυσικού αερίου, και στον Αγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, όπου εργολάβος του δήμου Καλαμαριάς συνέχιζε εργασίες οδοποιίας.

Οπως τόνισε ο Κυριάκος Τσιαούσης, μόλις έγινε γνωστό ότι οι εργασίες πραγματοποιούνταν σε συνθήκες καύσωνα υπήρξε άμεση παρέμβαση των συνδικάτων.

Με αφορμή το περιστατικό όπου σε εργολαβία που δόθηκε από τον δήμο Καλαμαριάς σε έργο οδοποιίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν μέσα στον καύσωνα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς, σε σχόλιό της αναφέρει: «Από ό,τι φαίνεται η δημοτική αρχή Καλαμαριάς έχει βαλθεί να εντατικοποιήσει τις εργασίες οδοποιίας. Η επιλογή της να "παρουσιάσει" έργο ενόψει δημοτικών εκλογών δεν θα γίνει στις πλάτες των εργαζομένων, δεν θα επιτρέψουμε να θρηνήσουμε θύματα».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς στην εξασφάλιση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στις εργολαβίες των έργων της προκειμένου να επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους.

Καθημερινές είναι και οι περιοδείες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής σε επισιτιστικά καταστήματα προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον καύσωνα και ιδίως η απαγόρευση διανομών από 12 μ. έως 5 μ.μ.

Το Σάββατο και την Κυριακή κλιμάκια του ΣΕΤΕΠΕ βρέθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι, παρεμβαίνοντας προκειμένου να σταματήσουν οι διανομές μέσα στον καύσωνα, βάζοντας φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία. Αντίστοιχες περιοδείες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής και σε επισιτιστικά καταστήματα της Καλαμαριάς. Το ΣΕΤΕΠΕ θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις παρεμβάσεις τις επόμενες μέρες στο κέντρο και άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

«Κανένας δεν είναι μόνος του, κανένας φόβος, όλοι μαζί μέσα από το σωματείο μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», τονίζει ο Γιάννης Ελευθεριάδης, γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, καλώντας κάθε εργαζόμενο που έρχεται αντιμέτωπος με την εργοδοτική αυθαιρεσία να έρθει σε επαφή με το Συνδικάτο στα τηλέφωνα: 6981.030.670 και 6947.269.450.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ