Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ατομικές διαφορές» βαφτίζει τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων

Το πλαίσιο του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν δημιουργήσει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, υποβαθμίζοντας την απαίτηση για Συλλογική Σύμβαση και μισθωτή εργασία των διανομέων της «Wolt», υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνο. Μάλιστα η Επιτροπή χαρακτηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για ΣΣΕ «ατομικές εργατικές διαφορές».

Η πρόταση οδηγίας που, όπως αναφέρει η Επιτροπή, «θα προλαμβάνει την εσφαλμένη ταξινόμηση των εργαζομένων σε πλατφόρμες», με βάση την ίδια δεν πρόκειται να κάνει και πολλά, αφού όπως λέει: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εννέα στις δέκα πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην ΕΕ κατηγοριοποιούν τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών σε αυτοαπασχολούμενους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πραγματικά αυτόνομοι στην εργασία τους και μπορούν να χρησιμοποιούν την εργασία σε πλατφόρμα ως τρόπο ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων».

Οι εργαζόμενοι βέβαια ζουν στο πετσί τους αυτά τα «συνεργατικά μοντέλα» των νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και απογείωσε ο νόμος Χατζηδάκη. Στην ουσία υποκρύπτεται η εξαρτημένη εργασία, αφού ο έλεγχος της εργασίας, ακόμα και οι ώρες που δουλεύουν οι διανομείς, ελέγχονται και κατευθύνονται με έμμεσο τρόπο από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω μονομερούς διαμόρφωσης των απολαβών των διανομέων. Παράλληλα, αυτή η επονομαζόμενη «επιχειρηματική δραστηριότητα» της ΕΕ σημαίνει δουλειά ήλιο με ήλιο για τους εργαζόμενους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, να μη φτάνει για κάποιους μήνες το εισόδημα ούτε στον βασικό μισθό, χωρίς σύνταξη, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς άδειες και αναρρωτικές. Οσο για τα εργοδοτικά εγκλήματα - μόνο τους τελευταίους δυο μήνες δυο εργαζόμενοι διανομείς σε πλατφόρμες έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί είναι οι τραυματισμένοι - νίπτει τας χείρας της η «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας», καθώς δηλώνει ότι η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί ευθύνη μόνο της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ απέναντι στη δεδομένα αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε πλατφόρμες για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με μείωση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση του μισθού, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και ανάληψη από την εργοδοσία κάθε πρόσθετου κόστους και επιβάρυνσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ