Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο - κοροϊδία

Ψηφίζεται αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας», του οποίου η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αφορούν τις τάχα «αυξήσεις» στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα ισχύσουν από το 2024 και θα αφορούν 70 ευρώ τον μήνα για όλους, τη στιγμή που έχουν χάσει κοντά τον μισό μισθό τους από τις μνημονιακές περικοπές.

Περιέχει ακόμα την παράταση του... καλαθιού καπαμά, του market pass, μέχρι τον Οκτώβρη, την προσβολή και εμπαιγμό του «Youth pass», ενός εφάπαξ χαρτζιλικιού 150 ευρώ για όσους νέους συμπληρώνουν τα 18 έτη, για επιχειρήσεις τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Τη «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, όμως μόνο για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Δηλαδή, έμμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών από την τσέπη των εργαζομένων και προετοιμασία εδάφους για την «απαλλαγή» του κράτους από οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Ακόμα περιέχει την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Μέτρο που έχει θεσμοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στο κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή τίποτα καινούργιο. Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα (!).

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται και άρθρο (το 61) που αφορά τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για ανέργους άνω των 55 ετών, για τα οποία πλέον προβλέπει εργασία μέχρι και τα 74 χρόνια (!) για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Βάζει δηλαδή από το παράθυρο τη δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια (βλ. σελίδα 19).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ