Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Οργή και αγανάκτηση από κατοίκους και εργαζόμενους, παλεύουν μόνοι τους να σταθούν όρθιοι

Διάχυτη είναι η οργή των κατοίκων στις περιοχές της Ρόδου που πλήττονταν χτες, για 7η μέρα, από την πύρινη λαίλαπα, με τα μέτωπα να απειλούν και νέους οικισμούς, ενώ έντρομοι παρακολουθούν τα δελτία του ανέμου αφού, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, ο ...άνεμος αποφασίζει.

Κάτοικοι που δικαιολογημένα νιώθουν ότι έχουν αφεθεί ουσιαστικά μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τις φωτιές που καταστρέφουν σπίτια και περιουσίες.

Την εικόνα αυτή διαπίστωσε χτες από πρώτο χέρι κλιμάκιο του ΚΚΕ, το οποίο με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση πραγματοποίησε μια πολύωρη περιοδεία στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από τις πυρκαγιές αλλά και σε περιοχές που εκείνη την ώρα καίγονταν, αντιμέτωπο και το ίδιο το κλιμάκιο με νέες εστίες ή και νέες αναζωπυρώσεις. Ας σημειωθεί ότι και τις προηγούμενες μέρες τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, κλιμάκια του Κόμματος έδιναν τη μάχη μαζί με τους κατοίκους για να σωθούν χωριά και δάσος.

Η πολιτική κράτους και κυβερνήσεων, ο μεγάλος εμπρηστής

Η περιοδεία επιβεβαίωσε ότι η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων, που έχει γνώμονα τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι υπεύθυνη για την καταστροφή της λαϊκής περιουσίας.

Και στη Ρόδο ήταν εκκωφαντικά:

-- Η απουσία κάθε σχεδιασμού για μια ολοκληρωμένη δασοπροστασία και για την υλοποίηση αντιπυρικών μέτρων.

-- Οι αποδεκατισμένες Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

-- Τα ανεπαρκή εναέρια μέσα, αφού, όπως λένε οι κάτοικοι, σε ολόκληρα μέτωπα της πυρκαγιάς δεν είδαν ούτε ένα αεροπλάνο.

Τόσο τα παράπονα των κατοίκων όσο και όσα αντίκρισε η αποστολή του «Ριζοσπάστη» μαρτυρούσαν με ποιο κριτήριο έδωσε η κυβέρνηση τη «μάχη» της κατάσβεσης: Με προτεραιότητα την προστασία του «τουριστικού θαύματος». Κάθε μέρα έλεγαν ότι έλεγχαν τη φωτιά, και κάθε μέρα διαψεύδονταν, προφανώς για να μην υπάρξουν ακυρώσεις αφίξεων. Ενώ κερασάκι στην τούρτα ήταν η παρουσία σταθμευμένων πυροσβεστικών δυνάμεων στις αυλές ξενοδοχείων, την ώρα που σε ολόκληρα μέτωπα φωτιάς υπήρχαν τεράστιες ανάγκες. Κοινή παραδοχή ήταν ότι η φωτιά τελικά δεν θα σβήσει από τον όποιο «σχεδιασμό» της κυβέρνησης αλλά από «ό,τι κάνουμε εμείς», όπως έλεγαν κάτοικοι κι εργαζόμενοι.

Στο έλεος των ανέμων, χωρίς σχέδιο και μέσα προστασίας

Τουρίστες ξαποσταίνουν σε κάθε σημείο της πόλης της Ρόδου

Eurokinissi

Τουρίστες ξαποσταίνουν σε κάθε σημείο της πόλης της Ρόδου
Η περιοδεία ξεκίνησε το πρωί, από την πόλη της Ρόδου προς την περιοχή Γλύστρα, όπου το κλιμάκιο συνάντησε την καταστροφή που είχε συντελεστεί τις προηγούμενες μέρες. Επόμενος σταθμός η περιοχή Κιοτάρι, που και αυτή είχε καεί. Το κλιμάκιο προσπάθησε να φθάσει στο χωριό Γεννάδι, όμως αναγκάστηκε να επιστρέψει.

Μεταξύ του Κιοταρίου και του Γενναδίου ένα μέτωπο πυρκαγιάς κατέβαινε γρήγορα από το εσωτερικό του νησιού προς τη θάλασσα λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν. Κάτοικοι της περιοχής που παρακολουθούσαν με απόγνωση την πορεία της φωτιάς μιλώντας στο κλιμάκιο του Κόμματος εξέφρασαν την οργή τους για ό,τι συμβαίνει. «Είμαστε μόνοι και αβοήθητοι», λέει μια γυναίκα, «εγώ είμαι 65 ετών και ο άντρας μου 67. Χάσαμε το σπίτι μας και τα ζώα μας».

Δεν ήταν οι μόνοι. Κι άλλοι άνθρωποι έλεγαν ότι έχει καεί το σπίτι τους. Ενας κάτοικος νεαρής ηλικίας γεμάτος οργή φώναζε: «Εχουν τέσσερα πυροσβεστικά να φυλάνε τα ξενοδοχεία και δες που καίγονται τα σπίτια μας! Δεν έχει έρθει ούτε ένα». Στην περιοχή, μάλιστα, σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούσαν τελευταία στιγμή και ολοφάνερα χωρίς κανέναν σχεδιασμό να δημιουργήσουν κάποιες υποτυπώδεις αντιπυρικές ζώνες, δηλαδή αφού πρώτα είχε συντελεστεί το έγκλημα.

Η περιοδεία συνεχίζεται στο χωριό Λάρδος. Και εδώ είναι ισχυρά τα σημάδια της απουσίας του κράτους. Αντί για κάποια κρατική υπηρεσία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και όλο το χωριό ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν προκειμένου να φτιαχτεί ένας χώρος στήριξης των πυρόπληκτων με νερά, χυμούς και τρόφιμα. «Επικρατεί χάος, κανένας συντονισμός», μια από τις πρώτες κουβέντες που απευθύνει μια κάτοικος του χωριού και μέλος του Συλλόγου στο κλιμάκιο του ΚΚΕ. Και άλλοι κάτοικοι ομονοούν. «Δεν μπορεί», λένε, «να μην παίρνουν στοιχειώδη μέτρα πυροπροστασίας».

Καραβάνια τουριστών ψάχνουν τρόπο να απομακρυνθούν
Καραβάνια τουριστών ψάχνουν τρόπο να απομακρυνθούν
Ο Ν. Παπαναστάσης και άλλα μέλη του κλιμακίου αναδεικνύουν την ανάγκη να μετατραπεί η οργή σε αγώνα, να βρεθούν στο επίκεντρο οι διεκδικήσεις για αποζημιώσεις, να ληφθούν μέτρα δασοπροστασίας και πυροπροστασίας και να τιμωρήσουν την εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων.

Το κλιμάκιο στη συνέχεια προσπαθεί να φθάσει στο χωριό Ασκληπειό, όπου έχει γίνει γνωστό πως εξελισσόταν ένα ισχυρό μέτωπο πυρκαγιάς. Στον δρόμο αποτρόπαιο το θέαμα: Αντικρίζουμε ζώα που έχουν καεί, ενώ το μαύρο κυριαρχεί παντού. Αναγκαζόμαστε και και πάλι να αλλάξουμε κατεύθυνση καθώς πυκνοί καπνοί δείχνουν ότι πιθανώς λίγο πιο πάνω υπάρχει πυρκαγιά.

Φθάνουμε στο χωριό Λάερμα. Πριν από λίγες μέρες είχε κυκλωθεί από τη φωτιά και σώθηκε χάρη στην επιλογή των κατοίκων να μείνουν και να παλέψουν με τις φλόγες. Η οργή τους ξεχειλίζει. «Από την Τρίτη που ξεκίνησε η φωτιά έως και την Πέμπτη το μεσημέρι είχε άπνοια. Μόνο όταν απειλήθηκαν τα ξενοδοχεία αποφάσισαν να επέμβουν. Αν τους ακούγαμε και φεύγαμε θα είχαν καεί τα σπίτια μας», λέει μια γυναίκα. «Είμαστε τρεις μέρες χωρίς ρεύμα και το μισό πάνω χωριό χωρίς νερό, ενώ το συνεργείο της ΔΕΗ επισκευάζει μόνο τις κολόνες των ξενοδοχείων», συμπληρώνει ένας άλλος.

Μετά από εκεί το κλιμάκιο επισκέφθηκε το χωριό Απόλλωνα. Στην περιοχή μεταξύ Λάερμα - Απόλλωνα ξεκίνησε η φωτιά την περασμένη Τρίτη. Και εδώ το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είχε στιγματίσει η καταστροφή που είχε αφήσει η φωτιά ενώ λόγω των ανέμων υπήρχαν αναζωπυρώσεις.

Πολύτιμη η λαϊκή κινητοποίηση


Στο χωριό κάτοικοι κατήγγειλαν την απουσία δασοπροστασίας και πυροπροστασίας. Εδειξαν βίντεο με κατοίκους να προσπαθούν να γεμίσουν με νερό, χρησιμοποιώντας κουβάδες, ένα μικρό πλαστικό βυτίο προσδεμένο σε τρακτέρ για να σβήσουν τη φωτιά...!

Το κλιμάκιο του Κόμματος συνεχίζει την πορεία του προσπαθώντας να επισκεφθεί τα χωριά Μάλωνα και Μάσσαρη, όπου είχε μαθευτεί πως κινδύνευαν να καούν. Και πάλι πυρκαγιά μερικές δεκάδες μέτρα από τον δρόμο και πυκνοί καπνοί έκαναν αδύνατη τη συνέχιση της πορείας. Σε ένα σημείο είχαν μαζευτεί πυροσβεστικά οχήματα ενώ πολλά ήταν τα ιδιωτικά ημιφορτηγά που έφερναν βυτία γεμάτα νερό και την ίδια ώρα πολλοί κάτοικοι είχαν αναλάβει να κόψουν δέντρα, μπας και καταφέρουν να δημιουργήσουν όπως όπως μια αντιπυρική ζώνη.

Μέχρι αργά το απόγευμα τα κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση επισκεπτόταν και τα κέντρα που φιλοξενούνται προσωρινά οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν.

Ελπιδοφόρο στοιχείο που αναδείχθηκε και σε αυτήν την περίπτωση είναι η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση για να στηριχτούν πυρόπληκτοι, να στηριχτούν αυτοί που έμειναν στον δρόμο. Ακόμα και οι επισκέπτες στο νησί ήταν συγκινημένοι και έκπληκτοι από το κύμα αλληλεγγύης.


Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν.Παπαναστάσης συζητά με πληγέντες και με τους πυροσβέστες
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν.Παπαναστάσης συζητά με πληγέντες και με τους πυροσβέστες

Κάτοικοι και εθελοντές προσφέρουν ανάσες ανακούφισης
Κάτοικοι και εθελοντές προσφέρουν ανάσες ανακούφισης

Κάτοικοι γεμίζουν με κουβάδες βυτία ιδιωτών
Κάτοικοι γεμίζουν με κουβάδες βυτία ιδιωτών

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ