Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ανεξέλεγκτη έκαιγε και χτες η φωτιά στην περιοχή της Καρύστου

Αγνοείται ένας κτηνοτρόφος | Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ζώα, μελίσσια και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Ανεξέλεγκτη προς τρία διαφορετικά μέτωπα συνέχιζε να καίει μέχρι χτες αργά το βράδυ η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή της Καρύστου, με τις φλόγες να προκαλούν ζημιές σε σπίτια και να μετατρέπουν σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ζώα, μελίσσια, ελαιόδεντρα και άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι φλόγες, χτες το απόγευμα, κύκλωσαν τους δύο οικισμούς του χωριού Πλατανιστό, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, καίγοντας σταβλικές εγκαταστάσεις και ζώα. Τα άλλα δύο μέτωπα κινούνταν ανεξέλεγκτα προς τους οικισμούς Ποτάμι, Καστρί και Αγιοι, συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, από το απόγευμα της Κυριακής αγνοείται 41χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς έφυγε για να προστατεύσει τα ζώα του και από τότε δεν έχει επικοινωνήσει με τους δικούς του.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε τρία διαφορετικά σημεία, που έχουν απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Εύβοια και άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, καθώς και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, που όμως τόσο ο αριθμός τους όσο και η συχνότητα της παρουσίας τους ήταν αναντίστοιχα των αναγκών και της κατάστασης.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων της περιοχής να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, οι άνεμοι προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, με νέα ανεξέλεγκτα μέτωπα. Με την πύρινη λαίλαπα να πλησιάζει σε κατοικημένες περιοχές οι κάτοικοι αρκετών οικισμών (Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Αγιοι) κλήθηκαν με μηνύματα του 112 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο.

Η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, με τον λαό της Καρύστου να βρίσκεται ένα ακόμη καλοκαίρι εκτεθειμένος στις φωτιές, χωρίς μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, με την κρατική μέριμνα να προτάσσει ως διέξοδο τα μηνύματα «εκκένωσης» και ενώ την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια στα μονοπώλια της «πράσινης» Ενέργειας που έχουν μετατρέψει τη νότια Εύβοια σε ένα απέραντο αιολικό σταθμό με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.

  • Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες το απόγευμα κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι Ψαχνών στην Εύβοια, στην περιοχή της Ριτσώνας, καθώς και στην Αγία Τριάδα Θηβών, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Επίσης πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Υλίκη Βοιωτίας, η οποία έσβησε αφού πρώτα κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ