Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λαϊκή Συσπείρωση» ξανά στη δημοτική αρχή για να προωθούνται λύσεις υπέρ του λαού

Παρουσιάστηκαν χτες υποψήφιοι στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, από τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Με μια μαζική συγκέντρωση στο θεατράκι της Ιχθυόσκαλας, δίπλα στο Νότιο Πάρκο, μια ακόμα από τις περιοχές που αναβαθμίστηκαν από την αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας, έγινε χτες το βράδυ η παρουσίαση αγωνιστών που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από τον κομμουνιστή δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος, ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Ελλάδα, και ο Δημήτρης Τζαβάρας, Γραμματέας Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του στη συγκέντρωση ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στον Ανδρέα Αντωνόπουλο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, μιλώντας για την προσφορά του στον λαό της Πάτρας, επί χρόνια υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρώην δημοτικό σύμβουλο. Στη μνήμη του κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Επίσης, δεν παρέλειψε να καταγγείλει το έγκλημα στη γέφυρα στα Μποζαΐτικα και εξέφρασε τη θλίψη για τον τραγικό θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ακόμα, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται απλά για ένα ατύχημα αλλά για ακόμα ένα έγκλημα κράτους και εργοδοσίας».

Σταθερά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική


Αναφερόμενος στην πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών, υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει ο δήμος στα χέρια της σημερινής δημοτικής αρχής, ώστε να προωθούνται λύσεις υπέρ του λαού.

Επισήμανε ότι «διανύσαμε μια περίοδο εννέα χρόνων, κατά την οποία η κοινή δράση της δημοτικής αρχής με τον πατραϊκό λαό έφερε εκπληκτικά αποτελέσματα. Πετύχαμε μοναδικές νίκες, βγάλαμε την πόλη μας από το τέλμα. Είμαστε περήφανοι που αγωνιζόμαστε μαζί, ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει τον λαό στη φτώχεια, στην ακρίβεια, στην ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα. Η μεγαλύτερή μας χαρά είναι που σ' ένα δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έχουμε δώσει ορισμένες "ανάσες" ανακούφισης, που συμβάλαμε να κρατηθεί το ηθικό του λαού μας ψηλά, να μην τον "τσακίσει" η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, φέραμε εις πέρας ένα πρωτόγνωρο έργο, με κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας.

Αντιταχθήκαμε στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στην περιοχή μας, όπως αυτές προωθούνται από τις κυβερνήσεις, την Περιφέρεια και άλλους φορείς, πράγμα που μας έχει ξεχωρίσει πανελλαδικά. Δεν ήμασταν το "καλό παιδί" του συστήματος. Παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, της πόλης μας, στα ΝΑΤΟικά σχέδια, ενάντια στις βάσεις του θανάτου, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο Αραξος.

Ο Κ. Πελετίδης με υποψηφίους από το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Ο Κ. Πελετίδης με υποψηφίους από το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Κηρύξαμε "ανεπιθύμητο" τον πρέσβη των ΗΠΑ, τη στιγμή που όλοι του έκαναν τεμενάδες. Δεν ανοίξαμε διάπλατα την πόρτα της πόλης στην "πράσινη ανάπτυξη" του καπιταλισμού. Αντιταχθήκαμε στη χωροθέτηση δεξαμενών LNG στο λιμάνι της Πάτρας, μες στις αυλές των σπιτιών μας. Βρεθήκαμε απέναντι στο σχέδιο να μπουν ανεμογεννήτριες μες στα χωριά του δήμου μας».

Επισήμανε ότι «αυτό που καταφέραμε εδώ στην Πάτρα είναι μοναδικό» και τόνισε: «Πορευτήκαμε μαζί και με άλλους αγωνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους, ενώσαμε τις δυνάμεις μας, ακόμη κι αν δε συμφωνούμε σε όλα, για την υπεράσπιση της ζωής του λαού μας και των συμφερόντων της πόλης μας. Απ' την πρώτη μας μέρα στη δημοτική αρχή το σύνθημά μας ήταν "Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα". Ξεκαθαρίσαμε ότι για μας όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση.

Ολα αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από την πλειοψηφία των σημερινών δημοτικών αρχών σε όλη την Ελλάδα. Παντού υπάρχουν η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, τα χίλια δυο εμπόδια για να γίνει ένα έργο που αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε την κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων που μας έχουν υποδείξει με τη σειρά όλες οι κυβερνήσεις. Δηλαδή, δεν αποδεχόμαστε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε την υποστελέχωση ούτε το διαρκές χαράτσωμα του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε την υποχρηματοδότηση. Δεν αποδεχόμαστε την κατεύθυνση υλοποίησης έργων αποκλειστικά με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για να πληρούμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας».

Μαχητικό ποτάμι διεκδίκησης με τον λαό

Σε άλλο σημείο σχετικά με την προσπάθεια που κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή δίνουμε έναν ωραίο αγώνα μαζί με τον πατραϊκό λαό, έναν αγώνα δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα δίκαιο και τίμιο. Δύσκολο, γιατί το πολιτικό περιβάλλον είναι εχθρικό, η Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι λειτουργούν ως κρατικές υπηρεσίες που υλοποιούν τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Στα λόγια μόνο πρόκειται για Αυτοδιοίκηση, καθώς δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε το φιλολαϊκό έργο που επιθυμούμε.

Στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση ήρθε και προστέθηκε η ακρίβεια, οι συνέπειες της πανδημίας, σε λίγο θα έρθει και η καπιταλιστική κρίση, που στόχος τους θα είναι να φορτωθεί κι αυτή στις πλάτες του λαού.

Μπροστά σ' αυτές τις δυσκολίες δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, ανοίξαμε "χαραμάδες φωτός". Πορευτήκαμε με αρχή μας "Πρώτα οι ανάγκες του λαού". Γι' αυτό και δεν λειτουργούμε ως εισπρακτικός μηχανισμός», και ανέφερε μια σειρά παραδείγματα:

Τα δημοτικά τέλη στην Πάτρα έχουν τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ελλάδα, με δεκάδες απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Το νερό είναι το φθηνότερο στη χώρα. Οι λαϊκές οικογένειες δεν πληρώνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και έχουμε δωρεάν Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις, ενώ λειτουργεί και το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων.

Μίλησε επίσης για το διακύβευμα των εκλογών, αναδεικνύοντας ότι αυτό είναι αν ο λαός θα έχει ξανά μια δημοτική αρχή που θα παλεύει μαζί του, θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ανακούφισή του ή αν θα παραδοθεί ο δήμος ξανά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους Πατρινούς να γίνονται πελάτες για κάθε υπηρεσία στην πόλη τους.

Και εξήγησε:

«Γιατί έχουμε άλλη αντίληψη για τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και για την κατεύθυνση της λύσης τους. Ο λαός μας παράγει πλούτο, τον οποίο εκμεταλλεύονται κάποιοι λίγοι. Αυτοί που σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών, τη στιγμή που η πλειοψηφία ζει την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό.

(...) Δημιουργήσαμε ένα μαχητικό "ποτάμι" διεκδίκησης, μαζί αποσπάσαμε κατακτήσεις.

Σ' αυτόν τον δρόμο μπορούμε να συνεχίσουμε, για να υπερασπιστούμε αυτά που καταφέραμε, για να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ