Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Κανονικότητα» οι χώροι δουλειάς - παγίδες θανάτου

Με το εργοδοτικό έγκλημα στην Πάτρα και τον τραγικό απολογισμό να φτάνει ήδη τους δύο νεκρούς (βλ. σελ. 9), δεν περνάει μέρα που να μην συμβαίνουν «ατυχήματα» με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους σε χώρους δουλειάς.

Μόνο την τελευταία βδομάδα, οι καταγγελίες σωματείων για εργασίες σε συνθήκες που θέτουν σε μεγάλους κινδύνους τη ζωή των εργαζομένων πέφτουν «βροχή», ενώ σοβαρά τραυματίστηκε οικοδόμος στην Ηλεία, σε έργα εγκατάστασης αποχετεύσεων, στην περιοχή Σαβαλίων. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, ο εργαζόμενος καταπλακώθηκε από χώματα με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα και να κινδυνεύει η ζωή του. Το Συνδικάτο απαιτεί να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια και οι συνθήκες του εργατικού ατυχήματος. Η εργοδοσία να αναλάβει πλήρως τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αποκατάστασης, να αποζημιώσει τον εργαζόμενο για το ατύχημα, να καταβάλει κανονικά τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να εργάζεται. «Καλούμε όλους τους συναδέλφους οικοδόμους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να απαιτήσουν και να παλέψουν για μέτρα προστασίας στην εργασία αλλά και εντατικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Επικίνδυνη η απαξίωση και υποσυντήρηση του ορυχείου

Σε άλλο μεγάλο χώρο δουλειάς, την ελλιπή συντήρηση μηχανημάτων και εξοπλισμού στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Νομών Πελοποννήσου. Τελευταίο «κρούσμα» αποτελεί το συμβάν που σημειώθηκε την Κυριακή 30 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, στο ορυχείο Ψαθί, όταν λύγισαν οι αντηρίδες εκσκαφέα με αποτέλεσμα να στραβώσει η μπούμα. «Από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό», τονίζει το Σωματείο και εξηγεί ότι οι τέσσερις συνάδελφοι που δούλευαν στον χώρο «βρίσκονταν μέσα στα μηχανήματα και όχι από κάτω».

«Είναι η πολλοστή φορά που λόγω κακοσυντηρημένου εξοπλισμού έχουμε φθορές και βλάβες σε μηχανήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων», υπογραμμίζει το Σωματείο. Αναφερόμενο στις αιτίες αυτής της κατάστασης, καταγγέλλει πως «στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό οι συντηρήσεις είναι ελλείπεις και σχεδόν ανύπαρκτες μιας και δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό», ενώ πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με άθλιες σχέσεις εργασίας, «άλλοι σε δουλεμπορικά - εργολάβους και άλλοι με 8μηνες συμβάσεις μέσα στην επισφάλεια με πολύ χαμηλά μεροκάματα», στο εργασιακό περιβάλλον «ενός απαξιωμένου και κακοσυντηρημένου ορυχείου».

Εντατικοποίηση και ακατάλληλες συνθήκες ενδιαίτησης

Τους κινδύνους που δημιουργούν η μειωμένη οργανική σύνθεση και οι ακατάλληλες προδιαγραφές ενδιαίτησης για τους ναυτεργάτες του Ε/Γ - Ο/Γ πλοίου «AGIA THEODORA», της ναυτιλιακής εταιρείας «KERKYRA LINES», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών, το πλήρωμα που υποχρεώνεται σε διαμονή στο πλοίο που εκτελεί δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες. Παράλληλα, η μειωμένη οργανική σύνθεση του μηχανοστασίου «βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ναυτεργατών, λόγω εντατικοποίησης της εργασίας τους, που πολλές φορές φτάνει και τις 12 ώρες καθημερινά». Οσον αφορά τη διαμονή, «όταν το πλοίο διανυκτερεύει στο λιμάνι, η ηλεκτροδότησή του από τη στεριά είναι ελάχιστη και καλύπτει μόνο τον φωτισμό. Οι ναυτεργάτες διανυκτερεύουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη, όπως νερό για τις τουαλέτες και η δυνατότητα να κάνουν μπάνιο. Οι καμπίνες είναι σαν κλουβιά, χωρίς κλιματισμό και εξαερισμό και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα. Αποτέλεσμα της στοιχειώδους ηλεκτροδότησης είναι ακόμα και η πυρανίχνευση, να είναι εκτός λειτουργίας θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή του πληρώματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ