Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Καθημερινότητα τα «ατυχήματα» και η εξάντληση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ενας εργαζόμενος τραυματίστηκε σε «ατύχημα», κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, το απόγευμα του Σαββάτου. Συγκεκριμένα, ο 55χρονος έπεσε από ύψος τριών περίπου μέτρων, ενώ εκτελούσε εργασίες σε ξενοδοχείο στον Μονοναύτη, στην Αγία Πελαγία, του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου. Μάλιστα, καθώς ο εργαζόμενος έπεσε σε βραχώδη περιοχή χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να παραδοθεί με ασφάλεια στο ΕΚΑΒ και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος είχε τις αισθήσεις του και η ζωή του δεν διέτρεχε κίνδυνο.

Το πρόσφατο περιστατικό αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των αλλεπάλληλων «ατυχημάτων» στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. «Για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μετράμε ρεκόρ σε λιποθυμίες και εργατικά "ατυχήματα" από την εντατικοποίηση. Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι μετράνε ρεκόρ σε κέρδη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Σοφίου, συνδικαλιστής της ΔΑΣ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Στη ...μαύρη λίστα των «ατυχημάτων» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής περιστατικά: Σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο, εργαζόμενη στην κουζίνα λιποθύμησε και χρειάστηκαν οι αντιδράσεις των συναδέλφων της για να καλέσει η εργοδοσία ασθενοφόρο. Σε μονάδα στις Γούβες μάγειρας εξαναγκάστηκε να δουλέψει με πυρετό, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από συνάδελφό του, όπου διαπιστώθηκε ότι νοσούσε με κορονοϊό. Την επόμενη μέρα, στο ίδιο ξενοδοχείο, ένας ακόμα μάγειρας λιποθύμησε, πήγε μόνος του στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν εισαγωγή, αφού είχε λοίμωξη του αναπνευστικού. Σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αμμουδάρα μια σερβιτόρα λιποθύμησε, η εργοδοσία την ξαναέστειλε στο πόστο αφού την άφησε λίγο να ...ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα να χάσει ξανά τις αισθήσεις της.

Στο μεταξύ, η ταλαιπωρία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ξεκινάει πριν ακόμα φτάσουν στον χώρο δουλειάς: Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, είναι υποχρεωμένοι να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στη δουλειά, να μένουν όρθιοι και στριμωγμένοι για διαδρομή μιας ολόκληρης ώρας, σε ορισμένες περιπτώσεις σε λεωφορεία που δεν έχουν κλιματισμό.

«Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι ούτε τα πρώτα ούτε τα τελευταία. Οι εργαζόμενοι για ακόμα μια σεζόν δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τη ζωή και την ασφάλειά τους, για να βγάλουν τον όγκο της δουλειάς, τρέχοντας από πόστο σε πόστο, χωρίς να πάρουν ανάσα, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι απαιτούν να βγει η δουλειά κυριολεκτικά με κάθε κόστος», υπογραμμίζει ο Β. Σοφίου. «Ηρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων σε κάθε ξενοδοχείο. Η μόνη λύση απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα που ζούμε, είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες», τονίζει.

Στο φόντο αυτό, η ΔΑΣ απαιτεί: Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας. Διακοπή εργασίας σε τμήματα των επιχειρήσεων που είναι εκτεθειμένα στον καύσωνα και στις ακραίες θερμοκρασίες για όσο χρειαστεί. Να καθοριστούν η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και τα καθήκοντα για κάθε ειδικότητα στα ξενοδοχεία. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης ΒΑΕ του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά σε αυτά οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ