Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΠΡΟΣ
Επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη, διεργασίες στο παρασκήνιο

Επιθέσεις στη δύναμη του ΟΗΕ που προσπάθησε να παρεμποδίσει Τουρκοκυπρίους να πραγματοποιήσουν εργασίες κοντά στο χωριό Πύλα

Επεισόδια προκλήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου, κοντά στο χωριό Πύλα, όταν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) εμπόδισαν «μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή» και δέχτηκαν «επιθέσεις» και «ζημιές σε οχήματα του Οργανισμού από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς», σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Καταδικάζοντας τα γεγονότα, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μίλησε για «σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο» και κάλεσε «την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις».

Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες με βάση τις οποίες είχαν τραυματιστεί Βρετανοί στρατιώτες.

Η κυπριακή κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη καταδίκασε «τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις», αναφέροντας ότι «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες (...) για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε «απερίφραστα τις απαράδεκτες επιθέσεις», προσθέτοντας ότι «ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν σχετικά πως Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Τα γεγονότα καταδίκασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας ότι «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα», ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε «την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ και να συνεχίσει τις εργασίες σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα τρόπο στην περιοχή της Πύλας».

Νέες εκκλήσεις για «ευελιξία» στις συνομιλίες από ΗΠΑ - Γαλλία - Βρετανία

Τα γεγονότα στη Νεκρή Ζώνη σημειώθηκαν σε μια περίοδο που «φουντώνουν» τα παζάρια σε ευρωτουρκικές σχέσεις, Ελληνοτουρκικά, όπως και στο Κυπριακό, με διάφορα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη «συμμαχικής συνοχής» στην περιοχή, για να αντιμετωπιστεί η «επιθετικότητα της Ρωσίας», επιδιώκοντας σταθερή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και μέσα από ένα παζάρι στο οποίο το τουρκικό κεφάλαιο προβάλλει επίμονα τους δικούς του όρους.

Την ετοιμότητα αυτή για κάθε κλιμάκωση των παζαριών ανέδειξε και κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν για τα γεγονότα οι πρεσβείες ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Λευκωσία, μιλώντας για ενέργειες που «υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του» και σημειώνοντας ότι «οι μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα μπορούσαν να αλλάξουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την καταπάτηση στη Νεκρή Ζώνη, πρέπει να σταματήσουν, επιτρέποντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων». Τονίζουν δε «την επείγουσα ανάγκη» για διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ και οι δύο πλευρές «να παραμείνουν ευέλικτες και ανοιχτές στη λήψη μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Συνομιλία Φιντάν - Κολονά

Τα έργα που ξεκίνησαν οι κατοχικές αρχές φαίνεται ότι αφορούν τη διάνοιξη δρόμου που θα ενώνει την Πύλα με το κατεχόμενο χωριό Αρσος (Γιγκιτλέρ). Σε ανακοίνωσή του το κατοχικό «ΥΠΕΞ» κάνει λόγο για «εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με το έργο του δρόμου Pile-Yigitler, το οποίο έχει ιστορία άνω των 25 ετών» και «εκκλήσεις» που δεν έχουν εισακουστεί για «βήματα για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών μας». Καταλήγει ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία είναι ισότιμη συνιδιοκτήτρια του νησιού, αποφάσισε να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες», αναφερόμενη σε μια σειρά «κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς» που - όπως ισχυρίζεται - παραβιάζουν το «στάτους κβο» στη Νεκρή Ζώνη.

Για το θέμα συζήτησε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν. Ο Φιντάν έκανε λόγο για «οδικό έργο» με «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους», ώστε να ενισχυθεί η «οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή».

Η Πύλα είναι ένα από τα τέσσερα κυπριακά χωριά που βρίσκονται εντός της Νεκρής Ζώνης, στο οποίο κατοικούν και πολλοί Τουρκοκύπριοι. Σημειωτέον ότι γειτονεύει με τη στρατιωτική βάση της Δεκέλειας, μία από τις δύο βάσεις που διατηρεί η Βρετανία στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τη νέα επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο (επικαλούμενο τον East Med Act), με τη Λευκωσία να εκφράζει ικανοποίηση για «τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ