Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Απροστάτευτος ο λαός από τον κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος

Πολύωρη ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους στον ιδιωτικοποιημένο αυτοκινητόδρομο

Το βυτιοφόρο που τυλίχτηκε στις φλόγες
Το βυτιοφόρο που τυλίχτηκε στις φλόγες
Το περιστατικό με τη φωτιά που ξέσπασε σε βυτιοφόρο με 7,5 τόνους υγροποιημένου αερίου, το μεσημέρι της Πέμπτης στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Μαγούλας, στο 45ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τον εφιάλτη ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Τι θα συνέβαινε αν η φωτιά ξεσπούσε δίπλα σε διυλιστήριο ή κάποια άλλη βιομηχανική εγκατάσταση στη Δυτική Αττική, από τις πολλές που υπάρχουν στην περιοχή δίπλα στον βασικό οδικό άξονα; Τι θα γινόταν αν οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι αντιμετώπιζαν μια ταυτόχρονη απειλή, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά δίπλα στον δρόμο που βρίσκονταν για ώρες εγκλωβισμένοι;

Χιλιάδες κόσμου, οι οδηγοί με τις οικογένειές τους, που υποβλήθηκαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία για 7 ώρες κάτω από το λιοπύρι, βίωσαν αυτό που έχει βιώσει και άλλες φορές ο λαός, σε πολλές ανάλογες καταστάσεις: Το «πάμε και όπου βγει».

Δηλαδή την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και σχεδίου, όπως με τραγικό τρόπο βιώθηκε στο έγκλημα των Τεμπών, στις δεκάδες καταστροφικές πυρκαγιές φέτος σε όλη τη χώρα, παλιότερα στο Μάτι, στη Μάνδρα, στον εγκλωβισμό με τα χιόνια στην Αττική Οδο τον Γενάρη του 2022 και σε πολλά άλλα περιστατικά.

Ετσι και την περασμένη Πέμπτη, αποκαλύφθηκε ότι οι ιδιωτικοί οδικοί άξονες, με τα πολλά διόδια που χρυσοπληρώνει ο λαός, έχουν φτιαχτεί χωρίς πρόβλεψη για διεξόδους διαφυγής, τόσο για να μην ανεβαίνει το κόστος, όσο και επειδή η προστασία του λαού δεν είναι προτεραιότητα του κράτους, σε αντίθεση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, απέναντι στα οποία λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και με την πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων, που τερματίστηκε μόνο όταν ολοκληρώθηκε η μετάγγιση του επικίνδυνου φορτίου, αφού δεν υπήρχε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης τέτοιων έκτακτων συμβάντων, με ευθύνη και της διαχειρίστριας του δρόμου. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για τον κίνδυνο ακόμα πιο σοβαρών ατυχημάτων, ειδικά στη Δυτική Αττική, όπου έχουν εγκατασταθεί άναρχα και λειτουργούν χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις.

Ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες κόσμου
Ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες κόσμου
Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες, που έφτασαν στον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ του «902.gr», ότι η «Ολυμπία Οδός», που εκμεταλλεύεται την Αθηνών - Κορίνθου, στις κλήσεις απελπισμένων εγκλωβισμένων οδηγών έκλεινε την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 1025 πριν καν προλάβουν να μιλήσουν. Ενώ ακόμα και το περίφημο 112 έδινε λάθος πληροφόρηση σε όσους το καλούσαν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για Αθήνα, με αποτέλεσμα να προστίθενται διαρκώς νέα αυτοκίνητα στο μποτιλιάρισμα.

Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, που έφτασαν στα όρια των αντοχών τους και από τύχη δεν συνέβη κάτι χειρότερο, να έρθουν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, αφού τις ατέλειωτες ώρες της ταλαιπωρίας δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα ούτε για ένα μπουκάλι νερό.

Αμεση παρέμβαση από το ΚΚΕ

Παρεμβάσεις για την απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων εγκλωβισμένων έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια και Χρήστος Τσοκάνης στο Α' Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής στα Μέγαρα. Επίσης σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε χαρακτηριστικά «την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας» ζητώντας να υπάρξει «κάθε μέριμνα για τους χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες για όσο διάστημα παραμένουν εγκλωβισμένοι, σε συνδυασμό με τα άμεσα μέτρα για τον όσο πιο γρήγορο και ασφαλή απεγκλωβισμό τους».

Σοβαρά ζητήματα θέτει ο δήμος Πάτρας

Με αφορμή αυτό το περιστατικό και τους κινδύνους που αναδεικνύει, η δημοτική αρχή Πάτρας σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «είναι περήφανη που μαζί με τον πατραϊκό λαό έχει αντισταθεί σθεναρά, τόσο στη χωροθέτηση δεξαμενών φυσικού αερίου μέσα στην πόλη και δίπλα σε οικισμούς (όπως ήταν η πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας), όσο και στη μεταφορά του με βυτιοφόρα οχήματα».

Η δημοτική αρχή αναφέρεται στους σχεδιασμούς που έχουν δει αρκετές φορές το φως της δημοσιότητας για τη χωροθέτηση αποθηκών LNG στο νέο λιμάνι, θέμα που βρίσκει σύμφωνες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και υποψήφιους δημάρχους, όπως του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που είναι και πρόεδρος του ΤΕΕ.

Και ενώ η δημοτική αρχή έχει επισημάνει τους κινδύνους τόσο προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με επιστολή του δημάρχου από τις 28/8/21, όσο και προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ (πριν από περίπου έναν χρόνο), περιφερειακή αρχή, ΤΕΕ και δημοτικές παρατάξεις την συκοφαντούσαν για «ιδεοληψίες» που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη και ότι «δεν θέλει το φυσικό αέριο»!

«Αναρωτιόμαστε, μετά το χθεσινό (σ.σ. την Πέμπτη) "ατύχημα", όπου από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, επιμένουν άραγε οι παραπάνω στις θέσεις που διατυπώνουν όλα αυτά τα χρόνια;» αναφέρει στην ανακοίνωση η δημοτική αρχή και καταλήγει:

«Η δημοτική αρχή Πάτρας διεκδικεί την παροχή φυσικού αερίου με αγωγό στην πόλη μας, για να τροφοδοτηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις με ασφάλεια και να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος. Να κατασκευαστούν δίκτυα με κρατική χρηματοδότηση για την παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την πόλη και να εξασφαλιστεί η δωρεάν σύνδεση για όλους τους οικιακούς χρήστες, καθώς και μέτρα στήριξης των ανέργων και φτωχών νοικοκυριών για την εγκατάσταση του οικιακού εξοπλισμού.

Την ξεκάθαρη θέση μας τη θέτουμε στην κρίση του πατραϊκού λαού και τον καλούμε με τον αγώνα του, αλλά και με την επιλογή του στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, να συνεχίσει να θέτει εμπόδια στην εγκατάσταση "μπαρουταποθηκών" δίπλα από το σπίτι του, στους δρόμους που κινείται ο ίδιος και τα παιδιά του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ(2024-01-27 00:00:00.0)
Καθημερινή ταλαιπωρία και καψόνια σε εργαζόμενους και κατοίκους(2020-06-18 00:00:00.0)
Κάλεσμα για δράση και πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την Υγεία στη Δυτική Αθήνα(2019-02-09 00:00:00.0)
Ολη η Πελοπόννησος στο πόδι(2003-02-18 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι απόφοιτοι των ΤΕΕ(2001-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ