Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει την εκπαίδευση Ουκρανών σε F-16 κατά της Ρωσίας

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας Μητσοτάκη - Ζελένσκι για παροχή εκπαίδευσης σε Ουκρανούς πιλότους για τα F-16 σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας έτσι κι άλλες αποστολές στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, στην πορεία πιο ενεργής και βαθιάς εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που αποτύπωσε άλλωστε και η Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν, ένα «πολεμικό ανακοινωθέν».

Θυμίζουμε ότι προχτές στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα, ο Ζελένσκι τόνισε δημόσια ότι χρειάζεται την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των Ουκρανών χειριστών. Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Μητσοτάκη για την πρόταση που, όπως είπε, του έκανε, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια επιτελεία των δύο μερών θα «συνεργαστούν» για τις «λεπτομέρειες» υλοποίησής της, ενώ παραπάνω από ανησυχία γεννάνε και τα όσα ειπώθηκαν για εγγυήσεις για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής», με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, ήδη Δανία και Ολλανδία (λίγες μέρες μετά το σχετικό «πράσινο φως» που δόθηκε από την Ουάσιγκτον) ανακοίνωσαν την απόφασή τους να παραδώσουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Κίεβο, έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στα εν λόγω μαχητικά, η οποία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 6 μήνες. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στο Κίεβο στα τέλη της χρονιάς, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή, που έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες αποστολές ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία όλο το προηγούμενο διάστημα, μεγαλώνει αντικειμενικά τους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την προετοιμασία για μακρόχρονη συνέχιση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Διόλου τυχαία, η Μόσχα έκανε λόγο για κίνηση που οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, «υπενθυμίζοντας» παράλληλα τους κινδύνους για μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Κάνοντας τα παραπάνω γαργάρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας χτες το πρωί στην κρατική τηλεόραση, στην ερώτηση πώς και πού θα γίνει η εκπαίδευση, ανέφερε ότι «θα ακολουθηθούν διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων και από το υπουργείο Αμυνας και των αντίστοιχων συνεργατών από την ομάδα του Προέδρου Ζελένσκι, για να έχουμε τις ανακοινώσεις. Εγινε μια συμφωνία επί της αρχής, το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα τα οποία ανακοινώθηκαν. Ηταν, όμως, προσωπικές δεσμεύσεις και του Ελληνα πρωθυπουργού που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».

Πάντως, διαχέονται ήδη πληροφορίες ότι Ελληνες αεροπόροι θα μεταβούν στη Ρουμανία και τη Δανία, σε αεροπορικές βάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων.

Σε επόμενη φάση, κι αφού οι Ουκρανοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στα βασικά συστήματα του μαχητικού και μάθουν να το πετούν, θα μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, σε αντικείμενα εναέριας μάχης, βομβαρδισμού, χρήσης όπλων ακριβείας ή και άλλες πιο σύνθετες επιχειρήσεις, στους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) στην 117 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.

Αλλωστε, κατ' εντολή της κυβέρνησης, στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, Ελληνες στρατιωτικοί παρέχουν ήδη υπηρεσίες εκπαίδευσης σε βάσεις στη Γερμανία και την Πολωνία.

Συγκεκριμένα, Ελληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων για κύρια άρματα μάχης «Leopard 1» εκπαιδεύουν Ευρωπαίους χειριστές. Αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς (μέθοδος «train the trainer»).

Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine - EUMAM UA) από την ελληνική πλευρά προσφέρονται και άλλες εκπαιδεύσεις, όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων («junior leadership training from section/squad and platoon levels up to company») ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»). Μάλιστα, λέγεται ότι αυτή η εκπαίδευση μικρών κλιμακίων σε αποστολές Ανορθόδοξου Πολέμου πίσω από τις ρωσικές γραμμές, είναι κάτι που ζητούν επίμονα οι Ουκρανοί μετά τη φαινομενική αποτυχία τους να τις διασπάσουν στην αντεπίθεσή τους το καλοκαίρι, στρεφόμενοι πλέον σε τέτοιες μορφές επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ