Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ

Οι συμμετέχοντες στην προχτεσινή συνάντηση, στην Αθήνα

Copyright 2023 The Associated

Οι συμμετέχοντες στην προχτεσινή συνάντηση, στην Αθήνα
Μπαρούτι βρωμάει η Διακήρυξη της Συνόδου, προχτές το βράδυ στην Αθήνα, ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που οργάνωσε η κυβέρνηση, με βασικό στόχο τη βαθύτερη εμπλοκή της περιοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και στην αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα.

Θυμίζουμε ότι στη μάζωξη εμφανίστηκε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι. Συμμετείχαν ακόμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπως και οι ηγέτες των κρατών της περιοχής, αλλά και του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου. Δεν ήρθε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ε. Ράμα, λόγω των γεγονότων με τον Φρ. Μπελέρη.

Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η βαθύτερη και ενεργότερη εμπλοκή των χωρών των Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς και ιδιαίτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση της ΝΔ να πρωτοστατεί για την επίτευξή του.

Σε αυτό το φόντο, στη Διακήρυξη τονίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο συνειδητοποίησης των κοινών αρχών, της ενότητας και του κοινού μέλλοντος εντός της ΕΕ. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου», διαβεβαιώνοντας για την «ακλόνητη υποστήριξή» τους «για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Ενώ κατηγορούν τη Μόσχα για «εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες», επιμένοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Στο μεταξύ, θυμίζοντας πως πριν από 20 χρόνια, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη «αναγνώρισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ», χαρακτηρίζουν τη δήλωση αυτή «πιο επίκαιρη από ποτέ». «Ο κλιμακούμενος επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των λαών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ισχυρίζονται, όταν η περιοχή μας κυριολεκτικά μάτωσε από τα σχέδια των ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις επεμβάσεις τους για τον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με τους ανταγωνισμούς σήμερα να οξύνονται επικίνδυνα, καθιστώντας εκτός τόπου και χρόνου τις διακηρύξεις κυβέρνησης - ΕΕ περί «ειρήνης, σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας».

Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, παρουσιάζουν ως μονόδρομο την ένταξη στην ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ ώστε να ανοίξουν νέες «λεωφόροι» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, γεωγραφικά γειτονικά με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις», άρα «είναι σημαντικό αυτές οι περιοχές να εγκολπωθούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», εξ ου και στην προχτεσινή Σύνοδο «συζητήσαμε τον δρόμο προς τα εμπρός, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα της Ευρώπης», με «στόχο την ολοκλήρωση του οράματος μιας ΕΕ εμπλουτισμένης με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Εξάλλου, χτες, ολοκληρώνοντας το διήμερο συναντήσεων με ηγέτες της περιοχής, ο Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, στον οποίο επανέλαβε τη «σταθερή στήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης «στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Αντίστοιχα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Α. Κούρτι, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τη «σημασία» που αποδίδει η Αθήνα στον λεγόμενο Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας, να αποδεχτεί βασικά η Σερβία το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Παραπέρα, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Τζ. Μιλάτοβιτς, συμφώνησαν «να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ». Τέλος, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, M. Σάντου, επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στην «ευρωπαϊκή προοπτική» και της Μολδαβίας, ενώ την ενημέρωσε και για την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει πρεσβεία στο Κισινάου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μενέντεζ

Διόλου τυχαία, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση, τη δημοσιοποίηση της Διακήρυξης αλλά και όσα αποφασίστηκαν στη διμερή Μητσοτάκη - Ζελένσκι (βλ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη), κι ενώ δρομολογούνται οι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, στην Αθήνα εμφανίστηκε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Μητσοτάκης έσπευσε να του «παραθέσει γεύμα», όπου παρακάθισαν επίσης η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (τ. πρέσβης στην Ουάσιγκτον - όπως λέγεται έχει επωμιστεί ειδικό ρόλο στα Ελληνοτουρκικά), και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις. Οπως διαχέεται, στο τραπέζωμα «συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διεύρυνση της ΕΕ αφορά «σαφείς γεωπολιτικές επενδύσεις»(2024-04-10 00:00:00.0)
Με μπούσουλα ΝΑΤΟικά σχέδια και μπίζνες(2022-02-17 00:00:00.0)
Νέα μηνύματα στην Αγκυρα για διαύλους διευθετήσεων και «θετική ατζέντα»(2022-01-21 00:00:00.0)
«Ετοιμότητα» Αλβανίας και Κοσόβου για «ό,τι ζητηθεί» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2021-12-09 00:00:00.0)
Ξανά στη γειτονιά ο Αμερικανός απεσταλμένος(2021-12-08 00:00:00.0)
Διεργασίες και εκκλήσεις για «αληθινή επιτάχυνση» της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ(2021-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ