Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα στο πλαίσιο της ... «δημοσιονομικής σταθερότητας»

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να κάνει χτες ο υπουργός Οικονομικών, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Χατζηδάκης είχε το θράσος να μιλήσει για μέτρα «στήριξης των εισοδημάτων και των πολιτών», που το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι φοροεπιδρομή και ψίχουλα για ανακύκλωση της φτώχειας.

Ξεκαθαρίζοντας με το «καλημέρα» τις κυβερνητικές προθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «στήριξη των πολιτών με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας» και αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το υπουργείο. Αυτοί αφορούν:

1. Το τραπεζικό σύστημα, όπου προβλέπεται η επέκταση της χορήγησης δανείων (ακόμα και στεγαστικών) και από μη τραπεζικά ιδρύματα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζει ως δήθεν ελάφρυνση τον δανεισμό και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

2. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δηλαδή το φορολογικό σαφάρι κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων για τον έλεγχο των συναλλαγών, όπως διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS και διαβίβαση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών βιβλίων, επέκταση της υποχρεωτικής κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση, αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ κ.ά.

3. Τη «στήριξη του εισοδήματος», όπως βαφτίζονται τα ψίχουλα διαχείρισης της φτώχειας, π.χ. το επίδομα θέρμανσης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η αύξηση των συντάξεων κατά 3%, τη στιγμή που η ακρίβεια τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, «μένοντας πιστοί στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ φέτος».

4. Τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές, τα οποία επί της ουσίας φορτώνουν στον λαό το κόστος των ζημιών από την απουσία αντιπλημμυρικών μέτρων, φέρνοντας νέα χαράτσια, όπως «τέλος κλιματικής αλλαγής», υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων, αποθεματικών κ.ά. για επιχειρήσεις, κ.ο.κ.

«Δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα», τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής στην οποία παραμένει προσηλωμένη η κυβέρνηση, η οποία «έχει» για το κεφάλαιο αλλά «δεν αντέχει» για την κάλυψη των οξυμένων λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ