Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντικές παρεμβάσεις από εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση

Στην εκδήλωση έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις που αποτυπώνουν την κατάσταση των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση. Μίλησαν οι: Βασίλης Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα. Σοφία Κολιζέρα, κοινωνική λειτουργός, εργαζομένη στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Αττικής, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα. Δώρα Σταμάτη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ν. Ιωνίας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ν. Ιωνίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Βασίλης Γκιτάκος, υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Δεν υπάρχει σχέση εργασίας που να μην έχει βρει εφαρμογή»

Ο Β. Πετρόπουλος στην παρέμβασή του στάθηκε στην ένταση πολιτικής που στόχο έχει το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και ανέφερε χαρακτηριστικά στοιχεία όπως:

«Οι 624.000 μόνιμοι υπάλληλοι στο Δημόσιο το 2013 γίνανε 565.000 το 2022. Αν αφαιρέσεις ότι 140.000 είναι οι ένστολοι τότε το υπηρετούν μόνιμο προσωπικό πέφτει στις 425.000. Οι 41.800 συμβασιούχοι στο Δημόσιο το 2013 γίνανε 178.000 το 2022, τετραπλασιασμός δηλαδή». Τόνισε ότι ειδικά στους ΟΤΑ δεν υπάρχει σχέση εργασίας που να μην έχει βρει εφαρμογή και επισήμανε πως δίπλα στους 70.000 μόνιμους υπαλλήλους που έχουν απομείνει στους ΟΤΑ υπάρχουν άλλοι τόσοι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Αυτή η εργασιακή επισφάλεια, όπως σημείωσε, έχει φέρει εργασιακή αβεβαιότητα, φόβο, εντατικοποίηση, ατυχήματα και θανάτους.

«Ειδικά στο θέμα των ατυχημάτων οι ΟΤΑ βρίσκονται μαζί με τους ντελίβερι και τους οικοδόμους ψηλά στη μακάβρια αυτή λίστα», τόνισε και συμπλήρωσε: «65 νεκροί συνάδελφοί μας από το 2014 μέχρι σήμερα, εκατοντάδες σακατεμένοι, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι εργαζόμενοι με αυτές τις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις». Απέναντι στην επιθετικότητα που κλιμακώνεται και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 21/9.

Το παράδειγμα της Θεσσαλίας

Η Β. Πανουτσάκου τόνισε ότι ενώ οι Περιφέρειες διαχειρίζονται σημαντικά κονδύλια μέσα από τις Διαχειριστικές Αρχές και τα «Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης» εντάσσουν ελάχιστα έργα υποδομών και δεν εντάσσουν εξοπλισμό και μέσα. Αναφέρθηκε σε ενδεικτικά ζητήματα από τη Θεσσαλία με αφορμή και τις πλημμύρες. «Ο ΤΟΕΒ Πηνειού, που εποπτεύεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και που είναι ένας από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων στην Ελλάδα, έχει 1 διευθυντή, 1 μόνιμο εργαζόμενο και 30 εποχικούς συμβασιούχους. Κατά τ' άλλα ο πρόεδρός του στην πρώτη σελίδα στο site ευχαριστεί μεγαλόπρεπα τον περιφερειάρχη Αγοραστό, γιατί στέκεται πάντα αρωγός στο έργο του!

Στις πολύπαθες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα η κατάσταση είναι εκρηκτική. Στη Θεσσαλία, που το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου ήρθε στην επιφάνεια με τον τραγικό τρόπο των νεκρών ζώων, η στελέχωση κινείται στο 50%, οι συνάδελφοι καλούνται να διαχειριστούν 2.000.000 αιγοπρόβατα, 200.000 βοοειδή, 110.000 γουρούνια και 200.000 πτηνά, με 16 σφαγεία κ.λπ., και για όλα αυτά υπάρχει μια μονάδα διαχείρισης υποπροϊόντων και νεκρών ζώων και μάλιστα ιδιωτική, στη Λάρισα».

Στάθηκε ακόμη στην εργολαβία των Αναπτυξιακών Εταιρειών και των Αναπτυξιακών Οργανισμών, που έχουν συστήσει όλες οι Περιφέρειες. Οπως επισήμανε για την Αττική, «η "ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΕ", μια ανεξέλεγκτη εταιρεία, ένα παραμάγαζο της διοίκησης που συγκροτήθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του δήμου Αθηναίων, υλοποιώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με τον Ν. 4674/2020, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, τις ΣΔΙΤ και το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών στην αγορά, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδρυσή του ψηφίστηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους του Πατούλη, τους "ανεξάρτητους" που τον ακολουθούν και τους συμβούλους της παράταξης της Δούρου, του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαχείριση της ακραίας φτώχειας και «μπαλώματα»

Η Σ. Κολιζέρα στάθηκε στο λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», όπως το ονομάζουν, αναφέροντας ότι «οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι" βλέπουμε ότι ο αριθμός των αδύναμων και ευάλωτων πολιτών αυξάνεται συνεχώς, σε σημείο που, σε αντιστοιχία με το υπάρχον εργατικό δυναμικό, να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματά τους και σε πολλούς δήμους να έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής. Οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι" έχουμε ζήσει στο πετσί μας τι σημαίνουν όλα αυτά! Χρόνια τώρα το πρόγραμμα να λήγει και εμείς να παλεύουμε για το αυτονόητο, την ανάγκη συνέχισης και μονιμοποίησής του, την ανάγκη διεύρυνσής του, την ανάγκη μονιμοποίησης των εργαζομένων.

Κι όμως, ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων στο "Βοήθεια στο Σπίτι", ο αγώνας των ταξικών δυνάμεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το αγωνιζόμενο κίνημα των συνταξιούχων και των ΑμεΑ έφεραν αποτελέσματα και οδήγησαν στη μονιμοποίηση των εργαζομένων, μέσα από συνεχείς πολύμορφες κινητοποιήσεις, μέσα από τεράστια διαπάλη με τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ξεπερνώντας τις απαράδεκτες λύσεις που μας πρότειναν για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών "Βοήθεια στο Σπίτι!».

Η κατάσταση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Η Δ. Σταμάτη αναφέρθηκε στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας που κυριαρχούν και στους δήμους, τονίζοντας ότι υπάρχουν εργαζόμενοι σε κατάσταση ομηρίας για πολλά χρόνια, ακόμα και από τα παλιά προγράμματα stage. Στη συνέχεια στάθηκε στην κατάσταση στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς με την έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Αντίστοιχα, παρέθεσε το πρόβλημα της σχολικής στέγης αλλά και τη μη επάρκεια των θέσεων για βρέφη και νήπια στους σταθμούς φέρνοντας ως παράδειγμα τον δήμο της όπου τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 20%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ