Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ετοιμάζουν το επόμενο βήμα της επικίνδυνης εμπλοκής

Στο Ραμστάιν της Γερμανίας μετέβη χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση της υπό αμερικανική καθοδήγηση Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία, ετοιμάζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης το επόμενο βήμα εμπλοκής στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Αλλωστε, η ομάδα αποτελεί το συντονιστικό όργανο για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την οργάνωση της εκπαίδευσης των Ουκρανών μαχητών.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο Δένδιας, στο περιθώριο της συνεδρίασης, φρόντισε να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ. Οστιν, συζητώντας μεταξύ άλλων «για την περαιτέρω εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ», όπως προκύπτει μέσα κι από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μετέχοντας εξάλλου στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, ο Δένδιας επιβεβαίωσε «για άλλη μία φορά τη συνεπή και ακλόνητη στάση» της κυβέρνησης «για υποστήριξη της Ουκρανίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», άρα και των επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας που διεξάγει στο έδαφος για ανακατάληψη εδαφών. Επίσης, εστίασε στην «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία» και τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα παραμείνει στο πλευρό του ουκρανικού λαού, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια, για όσο απαιτηθεί».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι, σε παρόμοιο ύφος, ο Λ. Οστιν σε δηλώσεις του στη συνεδρίαση έλεγε ότι «η δέσμευσή μας για την Ουκρανία είναι μια δέσμευση για διαρκή ασφάλεια στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν» και ότι «η συμμαχία μας παραμένει ενωμένη - τώρα και για μακροπρόθεσμα».

Αλλωστε, ο Ελληνας υπουργός μετέβη στη Γερμανία έχοντας στις αποσκευές του την υπογραφή της κυβέρνησης στη Διακήρυξη - μπουρλότο του G7 για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων μιλά για «διμερείς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις ασφαλείας» προς π.χ. τη «διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον». Επίσης, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι στην Αθήνα τον Αύγουστο πάρθηκαν αποφάσεις για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 και δόθηκαν εγγυήσεις για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής», με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Εξάλλου, θυμίζουμε ότι στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής EUMAM UA, από την ελληνική πλευρά προσφέρονται και άλλες εκπαιδεύσεις, όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων, ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών.

Παραπέρα, καθώς τέλη Ιούλη ολοκληρώθηκε η - συμφωνημένη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις - παραχώρηση των 40 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 στους Ουκρανούς με τη διεκπεραίωση και της τελευταίας παρτίδας, κατόπιν αμερικανικής «παρότρυνσης», επιτροπή Ουκρανών αξιωματικών έγινε πρόσφατα δεκτή στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, όπου και επιθεώρησε άρματα μάχης M60A3, προκειμένου να τα πάρουν στην Ουκρανία, ενάντια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Βέβαια, οι Ουκρανοί θέλουν υλικό στο οποίο έχει ήδη εκπαιδευτεί προσωπικό τους. Εξ ου και στον απόηχο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας, στο τραπέζι είναι πάντα το «αίτημα» που έχουν βάλει στην ελληνική κυβέρνηση Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί για παραχώρηση στο Κίεβο μέχρι και 100 αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5». Σημειωτέον, Ελληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων «Leopard» εκπαιδεύουν Ευρωπαίους χειριστές και αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς (μέθοδος «εκπαιδεύω τον εκπαιδευτή» - «train the trainer»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ