Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Συλλογική δράση και αγώνας για να σταθούν στα πόδια τους

Πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων από τους εκλεγμένους με την «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» στη ΓΣΕΒΕΕ και με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»

Κατεστραμμένα σπίτια και μαγαζιά στο Νότιο Πήλιο

INTIME NEWS

Κατεστραμμένα σπίτια και μαγαζιά στο Νότιο Πήλιο
«Ο,τι διεκδικήσουμε και κατακτήσουμε, θα γίνει πράξη με τη συλλογική δράση και τους αγώνες. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία οι εκλεγμένοι με την «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» στη ΓΣΕΒΕΕ καθώς και οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων».

Οπως αναφέρουν, «μετά από τα δίσεκτα χρόνια κρίσης, τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, την ακρίβεια που καλπάζει και την ενεργειακή φτώχεια που επεκτείνεται, έρχονται οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Συμπληρώνεται έτσι ένας κύκλος επιδείνωσης των όρων διαβίωσης, παραπέρα συμπίεσης του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Μαζί τους, πολλοί μικροί ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει η επόμενη μέρα. Με τα μαγαζιά τους κατεστραμμένα, με τον μόχθο μιας ζωής να τον έχει "πάρει το ποτάμι". Σε εκτεταμένες περιοχές της Λάρισας, του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, σε δεκάδες χωριά, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, η απόγνωση γενικευμένη.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Τα μέτρα που εξαγγέλλει δεν επαρκούν για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν όλες αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουν εισόδημα για τις οικογένειές τους, να καλύψουν τις υποχρεώσεις που τρέχουν.

Αλλωστε είναι αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες που επιδότησαν το μεγάλο κεφάλαιο και τις τράπεζες, για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, και μας έστειλαν τον λογαριασμό. Είναι η ίδια πολιτική που διέλυσε το όποιο δημόσιο σύστημα Υγείας και μας άφησε απροστάτευτους στην πανδημία. Είναι αυτοί που έβαλαν "ρήτρες" προστασίας των κερδών των ενεργειακών κολοσσών. Αυτοί που υποβάθμισαν τις υποδομές προστασίας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η "κλιματική αλλαγή", όπως και η δήθεν πρωτόγνωρη πανδημία προηγουμένως, είναι το "φύλλο συκής" μιας αδίστακτης αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι βέβαιο ότι μόλις κατακάτσουν τα νερά και οι εικόνες των καταστροφών φύγουν από τη δημοσιότητα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα αφεθούν μονάχοι τους να "βγάλουν το φίδι από την τρύπα". Υπάρχει πλούσια εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Τα μεγάλα λόγια μπροστά στις κάμερες περισσεύουν, αλλά τα μέτρα ανακούφισης θα μπουν στην "προκρούστεια κλίνη" των αντοχών της οικονομίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Αυτοί που έχουν σηκώσει σκόνη με τη "φοροδιαφυγή των επαγγελματιών", για να βγάλουν από το κάδρο τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, δεν πρόκειται να μας χαρίσουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Αυτά τα φυλάνε για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το "μεγάλο φαγοπότι" του Ταμείου Ανάκαμψης τέτοιο χαρακτήρα έχει.

Ο,τι μπαλώσουμε, με την ατομική μας προσπάθεια και τη λαϊκή αλληλεγγύη. Ο,τι διεκδικήσουμε και κατακτήσουμε, θα γίνει πράξη με τη συλλογική δράση και τους αγώνες. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Οι συνδικαλιστές της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» και της «Αγνωνιστικής Συνεργασίας» διατυπώνουν διεκδικήσεις που μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν τους βιοπαλαιστές, για να σταθούν στα πόδια τους. Πιο συγκεκριμένα:

-- Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή.

-- Αμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών (χωρίς αποσβέσεις και κατάθεση τιμολογίων), για να αντικατασταθούν πλήρως μηχανήματα, επαγγελματικά οχήματα, εμπορεύματα, πρώτες ύλες κ.λπ.

-- Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για έναν χρόνο.

-- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για έναν χρόνο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.

-- Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.

-- Αναστολή, για τα επόμενα δύο έτη, όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών.

-- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης που έχουν δρομολογηθεί ή προβλέπονται να δρομολογηθούν εντός ενός έτους.

-- Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο κ.λπ.), νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Φτηνά τιμολόγια για τη συνέχεια, για έναν χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ